Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
On vas PSC?

El d’avui és un d’aquells dies que deixaran una petja especial a la nostra història: al Parlament es votarà una declaració sobiranista, com a primer pas en el reconeixement del dret a decidir del poble català. La majoria de formacions polítiques ho han tingut clar i han actuat en conseqüència, situant-se allí on caldria esperar-los: els nacionalistes catalans en un costat; els nacionalistes espanyols, a l’altre.

Tots..., menys els socialistes! Mantenint la incapacitat de constatar quina és la voluntat majoritària de la nostra societat, practiquen l’obstrucció sistemàtica a tot allò que pugui significar la sobirania de Catalunya. Per començar, s’entestaren a negar que es fes cap referència a un nou estat. Una vegada els ho acceptaren, seguiren la seva voluntat d’aigualir la declaració: no accepten tampoc que s’indiqui que Catalunya té “caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà”. L’estat espanyol sí, però Catalunya, on anirem a parar!

Les paraules d’ahir a “El món a RAC1” de Pere Navarro no pogueren ésser més clares —i aclaridores. En primer lloc, “Defensem el dret a decidir però amb totes les garanties polítiques i jurídiques”. Com és natural, en la seva visió hispanocèntrica, només té en consideració les “garanties polítiques i jurídiques” espanyoles; no pas les catalanes —quina insolència!—, ni les internacionals: el món s’acaba a Madrid!

En segon lloc, “Catalunya serà sobirana si ens ho reconeixen. Tres quarts del mateix, només ho serà si els espanyols, no tan sols centre de l’univers, sinó els nostres naturals amos i senyors —“por derecho de conquista”?, podríem demanar-li— i per tant sense la seva concessió, res no podem fer. Únicament podem deixar d’ésser esclaus, o serfs, si hom prefereix un terme més suau, si els nostres propietaris legítims ens concedeixen, liberalment, la manumissió, la llibertat. Als infants, per a emancipar-se, els cal el permís dels seus pares!

En tercer, per a reblar el clau, “Declarar la sobirania de Catalunya significa que, abans de la consulta, Catalunya ja és sobirana. Potser Catalunya decideix una altra cosa: que no és sobirana.” O el que és el mateix, una pèrdua absoluta no ja de la perspectiva o de la lògica sinó del més simple sentit comú: la sobirania resideix en el poble espanyol, perquè ho diu la immaculada Constitución, però no en el català?

Potser que s’ho facin mirar! La sobirania, plena i il·limitada, és un atribut de qualsevol entitat humana pel sol fet d’ésser-ho. Catalunya és sobirana, és clar que sí. Però no tan sols Catalunya, qualsevol subjecte polític o social ho és —i ho ha d’ésser! I ho és per principi, originàriament. I serà, exclusivament, a partir d’aquest dret originari i irrenunciable, que podrà decidir cedir-la. Mai a la inversa.

Afirmar que Catalunya no és sobirana és negar-nos no ja el dret a decidir, que ja fóra prou aberració, sinó el dret a ésser, el dret a valer-nos per nosaltres mateixos. Catalunya és sobirana per se, com ho és qualsevol part del territori. Com ho és La Val d’Aran. O potser hem de creure que si, una volta haguem exercit el dret a decidir —malgrat l’obstinada i suïcida obstinació del PSC (més PSOE que mai)—, els aranesos volguessin separar-se de Catalunya seríem nosaltres, els catalans, qui els hauríem de donar permís?

D’aquesta visió teva, submisa i subordinada, d’aquest complex d’inferioritat manifesta, amic Navarro, se’n diu, purament i neta, diglòssia política!

dimecres, 23 de gener del mmxiii

© Xavier Serrahima 2o13

www.racodelaparaula.cat

Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. 40è Aniversari de la mort del lluitador independentista Toni Villaescusa
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  6. El Departament d'Educació ajudarà un any més a extingir la llengua catalana
  7. Walter Benjamin ja parlava l'any 1930 de la possible massificació turística
  8. El sant sopar assegurat
  9. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  10. L'ensenyament del Català a Catalunya Nord no passa pels millors moments
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid