Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Medi Ambient
"Indignació" davant l'arribada dels primers residus a Mallorca

La primera remesa de fems de fora de l'Illa per ser incinerats a Son Reus va arribar ahir, a primera hora del matí al port de Palma procedent de Sabadell.

12/01/2013 Territori

El Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) ha manifestat el seu "rebuig total i indignació", després de l'arribada dels primers residus de fora per incinerar a Mallorca, davant l'actuació del Consell de Mallorca i de l'empresa concessionària de gestió de residus Tirme, als quals ha acusat d'utilitzar la televisió pública "per difondre mentides i intentar enganyar a la ciutadania" amb una operació "que posa en risc la salut pública."

També ha remarcat que existeixen estudis que evidencien la relació entre la mortalitat per càncer i la proximitat de les incineradores, per la qual cosa ha lamentat que el Consell insular "estigui posant en risc la salut pública", per afavorir l'interès privat de l'empresa Tirme.

En opinió del GOB, aquesta operació s'està realitzant amb "obscurantisme i irresponsabilitat" i fent "cas omís" als advertiments realitzats des de l'opinió pública, per la qual cosa ha anunciat que l'entitat ecologista durà a terme accions, en les properes setmanes, per evidenciar l'oposició social, "que és molta", davant est "desbarati de projecte". L'entitat va exigir la dimissió de la consellera de Medi Ambient, Catalina Soler.

Per la seva banda, els representants de PSM-IV-E va elegir Son Reus per protestar davant la incineradora amb una pancarta que deia:"L'euromerda ja és aquí. No volem ser el femer d'Europa". Els econacionalistes, amb el seu líder, Biel Barceló, al capdavant, també demanaren la dimissió de Soler "per dur fems de fora de manera irregular, amb nocturnitat i amagant informació", segons informa el Diari de Balears. Aquest mitjà també el rebuig a que es cremin fems d'altres llocs del PSM-IV-E i del sindicat STEI-i.

Sis camions van transportar 140 tones de residus per incinerar

La primera càrrega arribà a primera hora al port de Palma en un ferri regular. Eren sis camions procedents d'una planta de Sabadell (Vallès Occidental). Transportaven 140 tones del que tècnicament s'anomena Combustible Sòlid Recuperat (CRS), residus formats bàsicament per plàstics, paper, cartró, fusta i teixits, que s'han separat de l'orgànica i que han passat per un tractament previ de triturat i assecatge, tal com informa Diari de Balears

En contra del que s'havia dit inicialment, els residus no arribaren en bales, sinó que foren carregats directament al remolc dels camions. Entre les vuit i les nou del matí, els sis camions arribats del Principat descarregaren a la incineradora de Son Reus els residus perquè fossin incinerats. Segons testimonis presencials, els residus feien pudor.

Tirme apuntà que la primera remesa arribada ahir s'emmarca dins un període de proves, que suposarà el tractament de mil tones de residus durant aquest mes, amb l'objectiu de verificar els resultats satisfactoris dels controls de qualitat realitzats pels seus tècnics en origen. Si es confirmen els resultats dels controls, des d'aquesta planta de Sabadell arribaran un total de 40.000 tones de residus. La previsió inicial és que l'operació es realitzi en remeses d'un màxim de 140 tones, transportades en quatre o sis camions, en dates per determinar, però sempre fora del període estival, perquè la incineradora ja funciona a ple rendiment. Les 60.000 tones restants fins a arribar a les 100.000 que es preveuen tractar a l'any vindran d'altres llocs, segurament de l'estranger, amb qui s'està negociant.

Segons l'empresa concessionària, l'operació preveu una producció d'energia elèctrica equivalent al consum de 6.870 llars, sense haver de cremar unes 12.000 tones equivalents de petroli i permetent un estalvi de més de cinc milions d'euros per al sistema energètic. També evitarà l'emissió de 44.300 tones de CO2 i la reducció d'emissions contaminants. Tot el benefici de l'operació, estimat en 1,7 milions d'euros, es repercutirà sobre la tarifa de tractament de residus que paguen els ciutadans mallorquins.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid