Tot i la prohibició de l'Ajuntament de València, el Fòrum per la Memòria del País Valencià va realitzar aquest dijous de Tots Sants, com cada any, un acte d'homenatge a totes aquelles persones represaliades pel franquisme que estan soterrades al Cementeri General de València en fosses comunes.
En l'acte es va senyalitzar la fossa comuna de la secció 5a dreta del Cementiri General, que fins ara estava sense identificar. Aquesta fossa amaga les restes de 16.535 persones documentades, morts a consequència de l'extermini perpetrat contra la població perdedora de la guerra i altres directament assassinades pel règim feixista espanyol, repartides pels quasi 15.000 metres quadrats que hi ha a la zona.
Vigilància policial constant
Tot i la prohibició, l'associació no es va arronsar i milers de persones es van aplegar aquest dijous al cementeri per homenatjar els seus éssers estimats. La vigilància policial, però, va ser constant i els equips de neteja es van encarregar de convertir els cartells i les flors d'homenatge en brossa.
Per això el Fòrum per la Memòria denuncia que "la nostra gent no té dret a làpida, ni a flors, ni a cartells, ni a record, ni a estima. Ho diu l’ordenança municipal, només per a la nostra gent. A la nostra gent, la maten cada dia que maten la nostra memòria".
Segons l'associació, a la fossa comuna hi estaven fent un panteó, de manera que ja havien tret la terra per a cimentar l’obra, que estava amuntegada i oculta sota un plàstic blau. El plàstic estava alçat, i es podien veure els ossos de les víctimes. Per tot això, l'entitat assegura que "l'Ajuntament democràtic no sap ocultar la veritat sense deixar les proves del seu abús a la vista, en forma d’ossos. Més ossos, més abusos".
La fossa més gran d'Europa
Aquesta fossa comuna és la més gran d'Europa i oculten tota aquella gent que els règims de terror va eliminar sistemàticament garantint així impunitat per als botxins i la negació de la veritat del franquisme.
Aquesta ha estat l’última de les fosses senyalitzades en l’acte d’homenatge organitzat el Fòrum per la Memòria per, denuncia, "mostrar el que el postfranquisme, amb tota la força de l’aparell de l’Ajuntament de València, vol ocult sota terra". Segons explica, es tracta de "fer visible que aquell cementiri s’engolí una massacre de proporcions gegantines per a una ciutat com València", amb 41.020 m2 coberts per més de 23.661 víctimes documentades.
Víctimes com la d’una jove de 25 anys que morí per un “quist d’ovari”, el 1939. D’un jove de 29 anys a qui l’assassinat li provocà un “xoc traumàtic”, el 1942. D’un nadó de 2 mesos que morí d’”atrèpsia” (malnutrició infantil) el 1940. D’una dóna de 73 anys que morí de “septicèmia”, el 1941… Fins a 23.661 com ells.
Destrucció de proves
El Fòrum per la Memòria ha revelat que pels volts del 2006, quan es van fer públiques les dimensions d’aquests enterraments, l’Ajuntament de València va respondre amb una maniobra desesperada de destrucció de proves en forma d’obres per a fer 1.030 nínxols sobre la fossa de la secció 7a dreta, l’única que restava sencera.
Tant és així que van aconseguiren buidar part del quadre número 3 del fossar. La terra aparegué sota les muralles del castell de Sagunt amb les restes de les persones represaliades ben visibles. Això va succeir abans una ordre judicial paralitzés les obres arran de la demanda judicial inteposada pel Fòrum per la Memòria del País Valencià.
L’abús, però, no es va aturar, i el consistori segueix prohibint al Fòrum per la Memòria recordar les víctimes adduint que cal una autorització explícita per a posar flors en memòria de les persones mortes.