Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
7-O
Veneçuela: Guanya la revolució bolivariana

Hugo Chávez torna a guanyar les eleccions de Veneçuela amb un dels índexs de participació més alts de la història del país

08/10/2012 Internacional

"Alerta, alerta, alerta que camina l'espasa de Bolívar per Amèrica llatina". Amb aquest clam Hugo Chávez Frías ha certificat un nou triomf de la revolució bolivariana a Veneçuela.

El candidat del Partido Socialista Unido de Venezuela (PSUV) s'ha proclamat venecedor de les eleccions celebrades aquest diumenge amb un 54,84% dels vots amb el 95,58% escrutat. Chávez ha guanyat en 20 dels 23 estats de la república veneçolana.

Un total de 7.860.982 veneçolans han votat Chávez, mentre que 6.386.155 han apostat pel candidat de la Mesa de la Unidad Democrática (MUD), Henrique Capriles Radonski, que ha obtingut el 44,55% dels vots.

La participació a les eleccions ha estat una de les més altes de la història al país, amb un 80,94%, cosa que significa que 13.677.934 veneçolans van acudir a les urnes. De fet, les cues als centres electorals van ser la tònica general de la jornada. L'abstenció ha estat del 19,06%.

"Uh, ah, Chávez no se va"

En saber-se els resultats, milers de persones s'han concentrat a diversos punts de la capital, Caracas, i a altres ciutats, per celebrar la victòria del PSUV al crit de "Chávez se queda" i "Uh, ah, Chávez no se va!". Davant la multitud i des de l'emblemàtic Balcón del Pueblo de Miraflores, Chávez ha saludat l'actitud cívica i democràtica dels ciutadans i ha instat l'oposició a treballar pel futur de Veneçuela.

"Avui hem demostrat compatriotes que la nostra democràcia és una de les millors del món", ha celebrat, remarcant que no hi hagués cap incident durant la jornada electoral.

"Sóc aquí, estenent-los les mans i el cor, perquè som germans de la pàtria de Bolívar. Els convido al diàleg, al debat i al treball conjunt per la Veneçuela bolivariana", ha afirmat, i ha agraït al candidat opositor que hagi assumit la derrota. "Felicitar a la dirigència opositora perquè han reconegut la veritat, han reconegut la victòria del poble".

Chávez ha manifestat que la victòria els obligar a ser "cada dia millors, més eficients, obligats a respondre amb més eficiència a les necessitats del nostre poble", i en aquest sentit s'ha compromès a "ser millor president del que he estat en aquests anys".

El líder veneçolà també ha celebrat la victòria a través de Twitter: "Gràcies al meu estimat poble! Visca Veneçuela! Visca Bolívar".

Felicitacions de presidents llatinoamericans

Chávez ha rebut les felicitacions d'alguns mandataris llatinoamericans. El president de Bolívia, Evo Morales, ha afirmat que "no només és el triomf de Veneçuela, sinó també dels països de l'ALBA i d'Amèrica Llatina". El de l'Equador, Rafael Correa, ha celebrat els resultats des de Twitter, on ha dit "Chávez vencedor amb quasi 10 punts de diferència! Visca Veneçuela, visca la Pàtria Gran, visca la Revolució Bolivariana!".

El mandatari cubà, Raúl Castro, ha felicitat Chávez per aquest "històric triomf" i ha dit que "demostra la fortalesa de la Revolució Bolivariana i el seu inqüestionable suport popular". Segons ell, la victòria del comandant "assegura la continuïtat de la lluita per la genuïna integració de la Nostra Amèrica".

La presidenta argentina, Cristina Fernández, ha piulat: "Hugo, avui vull dir-te que has llaurat la terra, l'has sembrat, l'has regat i has aixecat la collita". I ha afegit: "La teva victòria també és la nostra. La d'Amèrica del Sud i el Carib. Força Hugo! Força Veneçuela! Força Mercosur i Unasur!".

Revolució socialista

Aquesta victòria permetrà a Chávez estendre la revolució socialista durant sis anys més, del 2013 al 2019. Nascut el 28 de juliol de 1954 a Sabaneta, Chávez encapçala un programa de transició al socialisme i de radicalitzacio de la democràcia participativa, accelerant el procés de restitució de poder al poble.

Chávez es va convertir en president de Veneçuela el 1998. En assumir el càrrec, el 1999, va convocar una nova carta magna amb la inclusió social com a eix principal. El 2001, amb més del 60% de suport popular, va impulsar la Llei de Terres, de Pesca i d'Hidrocarburs. El 2002, Chávez va superar un cop d'estat i un sabotatge petrolier, però tot i així va transformar l'estatal Petróleos de Venezuela i va donar més poder al poble.

El mandatari veneçolà es va sotmetre el 2004 a un referèndum que va guanyar amb el 59,06% dels vots. L'any 2006, el 62,84% dels ciutadans van reelegir Chávez, que en aquest mandat va endegar missions socials a favor de l'ocupació, l'adquisició d'habitatge i la superació de la pobresa extrema.

I és que des de l'arribada d'Hugo Chávez a la presidència de la república, l'estat veneçolà ha invertit més de 400.000 milions de dòlars en programes socials, cosa que no havia fet mai cap governant. Del 2009 al 2011, la inversió social va arribar als 468.618 milions de dòlars.

Durant la gestió de Chávez, el creixement ha estat més del 400% a Veneçuela. A més, la pobresa general i extrema ha disminuït un 50%, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En 12 anys, la pobresa extrema ha passat del 21% el 1999 al 7,3% el 2011.

D'altra banda, el nombre de famílies pobres ha passat del 49% al 21,4%, és a dir una reducció de més de la meitat. L'INE atribueix aquesta reducció a les polítiques de justícia i inclusió social que impulsa el govern bolivarià d'Hugo Chávez des de la seva arribada a la presidència el 1999.

Pel que fa a l'àmbit laboral, la desocupació va passar del 15,3% el 1999 al 7,4% el 2012, segons l'Informe Mensual de la Força de Treball de l'INE.

Valora
Vídeos
Hugo Chávez celebra victoria desde el Balcón del pueblo
Miles celebran el triunfo de Hugo Chávez
Resultados de elecciones presidenciales en Venezuela
Chávez ganó elecciones en Venezuela
Rànquings
  1. Ha mort Núria Vidal de Llobatera i Pomar, lluitadora antifranquista i ecologista
  2. Ha mort la històrica militant nord-catalana Montserrat Biosca
  3. L'ANC proposa un nou full de ruta on manté la unilateralitat i defensa enfortir Catalunya per assolir la independència
  4. Presentació del projecte "Rutes de la Llibertat" a Vilamaniscle (Alt Empordà)
  5. Difonem un decàleg dels drets lingüístics dels pacients a diferents centres de salut de Catalunya
  6. El veïnat del conegut Bloc Papallona de l’Eixample s’organitzen amb el Sindicat d’Habitatge Socialista de Catalunya (SHSC)
  7. Conclusions de les Jornades "Biogàs, la bombolla inflamable"
  8. Es prohibeix el català als plens dels Ajuntaments de Catalunya Nord
  9. Edicions del 1979 publica "Democràcia i ciutat (Barcelona, 1975-2017)"
  10. Decidim distribueix 65.000 euros en accions solidàries amb la campanya "Reconstruïm el País Valencià"
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid