Centenars de persones es van aplegar aquest diumenge al Puig (Horta Nord), concretament a la muntanyeta de la “patà”, on es va celebrar el 53è Aplec del Puig organitzat pel Partit Socialista d'Alliberament Nacional (PSAN), una cita anual que ve realitzant-se des dels anys 60.
L'acte polític arrencava passades les dotze del migdia, amb la presentació de Vicent Torrent, veu del grup Al Tall que fa poc que va anunciava la seua retirada després de 38 anys. Tot seguit va prendre la paraula l'escriptora Núria Cadenes, que va conduir l'acte.
A continuació van tindre lloc els parlaments, que enguany van anar a càrrec dels representants de les quatre forces que formen “Nosaltres els Fusterians”: MDT, ERPV, SI i PSAN, i van estar marcats per la reivindicació de la independència de la nació completa, les eleccions al Principat de Catalunya i la situació social provocada per la crisi capitalista i l'espoli que patim a casa nostra.
Toni Infante
Infante, en representació del Moviment de Defensa de la Terra (MDT), va incidir sobre la necessitat que els diputats independentistes que entren a formar part del Parlament de Catalunya després de les eleccions del 25-N, en referència a la CUP, es marquen tres eixos claus: la defensa dels interessos de les classes populars, el reconeixement en una hipotètica Catalunya independent de la resta de territoris de la nació que conformaran la República Federal dels Països Catalans, i la necessitat de canalitzar les grans mobilitzacions per la independència que han tingut lloc per tal que no ho facen altres.
D'altra banda, Toni Infante també ha fet palesa la necessitat que els independentistes facin entendre que la lluita no està desvinculada de la resta de lluites populars, si no que si es persegueix un futur just i digne serà fora dels estats espanyol i francès, estats capitalistes per excel·lència. Finalment, Infante també va parlar de la impossibilitat d'entendre un futur estat català sense justícia social, com també va reivindicar el treball que s'està fent des de “Nosaltres els Fusterians” al País Valencià.
Agustí Cerdà
La intervenció d'Agustí Cerdà, per part d'Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), va girar a l'entorn a la denúncia de la tasca que està desenvolupant el capitalisme salvatge a casa nostra, així com la denúncia de la destrucció del teixit productiu al País Valencià per part de l'Estat espanyol gràcies a l'espoli econòmic que patim els valencians i valencianes.
El líder d'ERPV també va incidir sobre la configuració d'Espanya que amb la seua monarquia al cap espolia i “treu el suc” als pobles i nacions que estan sota el seu jou. També es va referir al fet històric de la manifestació de l'11 de Setembre d'enguany i va fer palès que la formulació dels Països Catalans no seria possible sense els valencians que l'han perfilat i formulat.
Anna Oliver
Oliver, en representació de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), va fer referència que en part la consciència nacional al Principat està més accentuada perquè els valencians han fet de “frontera”, així com també va voler reivindicar la importància de la Diada del Nou d'Octubre a València, amb molta més presència de gent que anys anteriors.
Per tancara la seua intervenció, Anna Oliver va formular el desig que en el proper Aplec del Puig es pugui celebrar la independència dels Països Catalans.
També en representació del SI, va intervindre Alfons López Tena, candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya per aquesta formació política. López Tena, amb la vista posada en les properes eleccions, va afirmar que CiU “no vol la independència i que no l'ha volguda mai” i va posar de manifest que el procés d'autodeterminació haurà de posar-se a favor de la gent treballadora, també va denunciar que al Principat tenen 400 famílies el poder i control polític, i que aquestes també el controlaven en els foscos temps de la dictadura.
Alfons López Tena també va reivindicar que a partir de la independència del Principat, almenys des de la seua formació es treballarà pel reconeixement de la resta de territoris i per la seua incorporació al nou estat. Per finalitzar la seua intervenció, el candidat de SI va tornar a replicar a CiU que en aquesta legislatura el seu govern s'ha basat en pactes amb el PP o amb el PSC per tal d'”administrar la misèria” i retallar els serveis bàsics de l'estat de benestar. Així mateix, va fer palès que l'única via per eixir d'aquesta situació és la independència i que el 25 de novembre es necessari que mai que el “bloc independentista tinga força”.
Josep Guia
La intervenció per part del PSAN va anar a càrrec de l'històric militant d'aquesta formació. Josep Guia va fer un recorregut històric pels anteriors aplecs fins que el 1982 es va realitzar de forma ininterrompuda a la muntanyeta de la “patà”. A continuació va reivindicar a totes aquelles persones que han treballat durant molt de temps des de l'independentisme per tal d'aconseguir l'objectiu, que ara tenen a tocar en una part del país. Josep Guia també va donar les raons del suport del PSAN a les candidatures de SI al Principat, així com de la seua participació en el projecte “Nosaltres els Fusterians” al País Valencià, juntament amb l'MDT, SI, ERPV i les JERPV.
El líder del PSAN va denunciar l'espoli que pateix el País Valencià, que ja configura l'11% de la població estatal però que sols rep el 6'1% dels fons dels pressupostos de l'Estat. En aquest aspecte, Guia es va referir a l'esperpent que fa el president Alberto Fabra, demanant un augment de la partida pressupostària per al País Valencià en anar a pidolar a la “pepelàndia”, en una pintoresca referència al PP estatal. Per tancar la seua intervenció, Guia va posar de manifest les raons per les quals els valencians han de reivindicar el seu dret a decidir, com ara el dret a la informació, la regeneració de l'economia productiva, l'escola pública o l'eliminació dels peatges així com la legislació sobre la llengua.
Jornada festiva i homenatges
Acabat l'acte política amb la interpretació dels himnes, la resta de la jornada va transcórrer en un ambient lúdic i festiu, amb un dinar per als assistents, que per primer cop va contar amb alternativa vegetariana. A continuació es va donar pas a la lectura de relats de Joan Fuster.
També es va recordar la figura de Manolo Tamarín, en el 10è aniversari de la seua mort, i dels companys Josep Lluís Alonso i Paco Candela, que ens van deixar aquest mateix any.