Fins ara molts agents de la policia autonòmica publicaven als seus perfils de Facebook i twitter els escuts del cos policíac o de les seves unitats com a signe de pertinença al grup. Des d'aquests usuaris amb imatge coroporativa s'han publicat tota mena de comentaris i posicionaments, per exemple de suport a la causa independentista. Però molts altres usuaris amb imatge corporativa han arribat a articular amenaces, expressions reaccionàries contra els drets i les llibertats i anuncis de represàlies polítiques.
Recordem que durant aquests darrers anys nombrosos usuaris corresponents a agents del cos autonòmic han estat motiu de controvèrsia, bé perquè han realitzat amenaces greus o bé perquè han polemitzat a la xarca sobre qüestions polítiques des d'un posicionament reaccionari.
Ara una instrucció recent recorda les possibles responsabilitats disciplinàries en cas d'incompliment sobre l'ús dels escuts i els símbols del cos autonòmic. Poc després de la difusió del vídeo de l'actucació frívola dels policies locals de Cerdanyola del Vallès, el Director General de la Policia va dictar el passat 2 d'octubre (publicada el dia 15) la Instrucció 13/2012 per la qual es prohibeix als agents de la policia autonòmica catalana la utilització a les xarxes socials dels signes i símbols gràfics policials per a usos particulars. El decret remarca que la mesura persegueix "evitar possibles confusions sobre la imatge i la realitat del cos de Mossos d'Esquadra i sobre les competències i objectius d'actuació del Departament".
El decret es fonamenta en el fet que la propietat intel·lectual dels distintius, identificadors, marques corporatives i logotip propis de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra pertany de forma exclusiva a la Generalitat de Catalunya, i al fet que la representació del cos policial a les eines 2.0 s'articula exclusivament mitjançant els canals habilitats per la Direcció General de la Policia del cos autonòmic. El decret recorda als membres de la policia de la Generalitat de la CAC que les opinions, expressions gràfiques o manifestacions expressades a les xarxes socials han de ser a títol personal i a l'hora es recorda que tota participació ha de ser compatible amb el deure de secret professional que els funcionaris policials han de guardar respecte de totes les informacions que coneguin per raó o en ocasió del compliment de les seves funcions.
Segons algunes webs corporativistes "la instrucció ha tingut els seus efectes, al constatar que en els fòrums i canals twitters no oficials més populars del cos ja es van retirar immediatament els escuts un cop publicada la instrucció, mentre que alguns van eliminar directament els perfils".
Aquest mateix mitjà apunta, en forma de queixa, que mentre es prenen aquestes mesures per a les xarxes socials, actualment a "molts establiments de Barcelona encara avui es poden comprar reproduccions de la placa de Mossos i dels escuts de les seves unitats, sense que consti cap autorització oficial per a la seva producció, venda i distribució. La marca dels Mossos d'Esquadra continua essent utilitzada, sense autorització, en establiments de venda de reproduccions de plaques i material tèxtil amb escut."