Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Alliberament nacional
AI condemna violacions dels drets humans a l'Azawad

Les milícies islamistes violen les dones i utilitzen els infants com a soldats.També han expulsat als tuaregs de les grans ciutat

24/09/2012 Internacional
el 56è estat africà i el primer Estat Amazic el 56è estat africà i el primer Estat Amazic | Autor: Amazic

Les milícies islamistes que han assolit el control de les principals ciutats de l'Azawad, "cada cop més imposen càstigs violents, com amputacions, després de judicis falsos als acusats de cometre crims". És una de les conclusions a què ha arribat un equip d'Amnistia Internacional (AI), que ha dut a terme una investigació durant quinze dies al país africà.

Les amputacions, diu AI, són la pena per delictes de robatori que el Moviment per a la Unicitat i la Gihad a l'Àfrica Occidental (MUJAO, per les seves sigles en francès) està imposant a la ciutat de Gao. Actualment,  més de trenta persones es troben en centres de detenció esperant un càstig conforme a la sharia, que probablement inclouria l'amputació.

No és l'única violència física que els islamistes estan duent a terme al territori de l'Azawad. Segons els informadors d'AI, un home pertanyent al cos d'ordre establert a Timbuctú per Al Qaida al Magrib Islàmic (AQMI) va violar una noia de 14 anys. L'home no ha estat expulsat del cos policial, explica l'organització.

AI també assegura haver documentat l'ús d'infants com a soldats, tant per part de les milícies islamistes de l'Azawad, com per part dels grups armats de Mali que volen reconquerir el territori.

Pèrdua del control per part del MNLA

Tots aquests esdeveniments estan succeint tres mesos després que el MUJAO, AQMI i els seus aliats d'Ansar Dine assolissin el control de Timbuctú i Gao, les dues principals ciutats de l'Azawad, en fer-ne fora els combatents majoritàriament tuaregs del Moviment Nacional d'Alliberament de l'Azawad (MNLA).

L'MNLA assegura que manté la seva presència fora de les grans ciutats de l'Azawad i que està esperant una conjuntura favorable per expulsar-ne els islamistes.

Proclamació de la independència de la república d'Azawad

El passat 6 d'abril, el MNLA va emetre un comunicat proclamant “l'Estat independent d'Azawad”. L'escrit, datat a la ciutat de Gao i signat per Billal Ag Acherif, secretari General del MNLA, també reconeixia les fronteres en vigor i la seva inviolabilitat, s'adheria a la Carta de les Nacions Unides i es comprometia a crear la condicions per a una pau duradora i a establir els fonaments de les institucions d'un Estat laic basat sobre una Constitució democràtica. Dos dies abans, el MNLA havia declarat la fi de les operacions militars després de considerar que Azawad havia estat alliberat. Esdevenia així, el 56è estat africà i Estat Amazic lliure, però cinc mesos més tard, com veiem, el conflicte continua, sota el silenci de la comunitat internacional

Valora
Rànquings
  1. Una emboscada d'independentistes tuaregs massacra mercenaris russos del Grup Wagner a Mali
  2. La Franja contra els canons antipedrisc
  3. La CUP pressiona al govern perquè actui davant les activitats il·legals a la Gola del Fluvià
  4. L’origen del llaç groc i el 90 aniversari dels llaços pels presos polítics catalans
  5. Walter Benjamin ja parlava l'any 1930 de la possible massificació turística
  6. LA LLUITA DELS AMAZICS (tuaregs) DE L’AZAWAD del colonialisme a la Independència
  7. Instal·len a Fraga un canó antigranís que llança ones d'acetilè a 10 quilòmetres d'altura
  8. Els fons voltor posen massivament a la venda pisos amb inquilins
  9. El Departament d'Educació ajudarà un any més a extingir la llengua catalana
  10. Concentració de la CUP a la Gola del Fluvià per aturar-hi “les activitats turístiques il·legals”
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid