Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Energia
Creix l'oposició al projecte de la MAT a Gramenet

La CUP a Badalona; la COS  i Arran animen la ciutadania a sumar-se a les diferents mobilitzacions convocades per manifestar el rebuig  a aquest projecte especulatiu.

10/07/2012 Territori
Portada del número1 de  l'Altra Veu (Gent de Gramenet) Portada del número1 de l'Altra Veu (Gent de Gramenet)

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP Badalona), la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i la nova organització de joves Arran  s’oposen frontalment al projecte d’instal·lació de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) a la Serra de Marina tant pel seu impacte ecològic com pel model energètic que representa. Així mateix, recorda que hi ha alternatives molt més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient i la població.

Les tres organitzacions denuncien que aquesta nova agressió al territori forma part d’un projecte molt més ambiciós, conegut com a "anella mediterrània", que enllaçaria l’Estat francès, l’espanyol i els països del Magrib amb una finalitat eminentment comercial: la venda dels excedents de la producció elèctrica francesa d’origen nuclear.

Alhora, aposten per una nova cultura de l’energia basada en l’estalvi i l’eficiència energètica, la gestió de la demanda i la generació elèctrica de fonts renovables a prop dels llocs de consum, desterrant per sempre més el model obsolet basat en grans línies de transport, que tant nefastes conseqüències té pel territori i la població afectada.

En aquesta direcció, Roger Sallas, geògraf i membre de la CUP opina que “El nostre país necessita un altre model energètic i és per això que ens hem de plantar i deixar ben clar que no volem la MAT ni aquí ni enlloc; ni aèria ni soterrada”

El projecte
Des del govern de l'Estat espanyol, en el Consell de Ministres de l'18 de novembre de 2011, van decretar la declaració d'utilitat pública de la construcció d'una subestació elèctrica i la implementació d'una línia de 400kv (MAT). L'afectació d'aquesta línia recau de Sentmenat a Santa Coloma de Gramenet, passant, entre d'altres, per les poblacions de Castellar del Vallés, Santa Perpètua de la Mogoda, La Llagosta i creuant el Parc de la Serralada de Marina per Sant Fost de Campsentelles, Badalona i Santa Coloma de Gramenet — població on està projectada la ubicació de la nova subestació elèctrica, segons expliquen la COS i Arran

Diferents governs, però, en són els responsables ja que va ser en el darrer consell de ministres de Zapatero (PSOE)  'any 2008 quan es donà llum verda al projecte, i és amb el govern de Rajoy (PP) que es dóna peu a l'execució del projecte amb la declaració d'utilitat pública. S’ha dut el projecte endavant amb total opacitat per part de l’administració i una manca d’informació total als veïns i veïnes dels municipis afectats, que no han tingut coneixement ni del projecte en si, ni tampoc del seu abast, efectes i conseqüències.

Oposició i mobilització

En el moment de fer-ho públic, l'equip de govern local, i en concret el PSC i CiU, van plantejar el soterrament de la MAT, o l’allunyament dels habitatges, com una possible solució al problema, obviant les seves implicacions ambientals i econòmiques .

El poble de Santa Coloma de Gramenet, però, ha mostrat un rebuig generalitzat al projecte. La resposta popular s’està organitzant a través de la Plataforma per a la Defensa de la Serralada de Marina i Can Zam que actua com a espai de coordinació i impulsor de les mobilitzacions. El discurs és clar: “NO a la MAT”, en cap de les seves variants o solucions parcials.

La resposta ciutadana ha fet que el govern local reculi, almenys de moment, en la proposta de soterrament i es sumi a l’objectiu d'aturar l'execució de la construcció de la subestació elèctrica. Així doncs, amb l’eslògan ATUREM LA MAT, s'estan aplegant les institucions i una quantitat notable d'entitats amb l’objectiu concret d'aturar l'execució immediata de les obres.

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid