"El dia 22 de maig no només és la continuïtat d’un procés de mobilitzacions de dos anys contra les retallades, sinó que ha d’obrir un procés de confrontació directe amb els dos governs que continuï fins a frenar les retallades i posar les bases per recuperar el que, per dir‐ho gràficament, ens estan robant com a ensenyament públic i com a professorat". Els sindicats USTEC∙STEs, CCOO, ASPEPC∙SPS, FETE‐UGT, CGT han decidit convocar una jornada de vaga unitària i manifestacions pel dia 22 de maig per conscienciar i sumar treballadors de l'ensenyament a la mobilització.
Els sindicats fan una crida al professorat a participar activament en les assemblees de centre i zona que es convocaran aquests dies, a debatre i prendre decisions com a col∙lectiu i a participar activament i massivament a les diverses protestes:
- Dia 10 de maig: Jornada de lluita amb xerrades als centres, localitats, concentracions en centres, zones, tancaments.... assemblees de zona
- Dia 12 de maig: Manifestació social contra les retallades: bloc educatiu
- Dia 22 de maig: Vaga i manifestacions
La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ja ha anunciat que aplicarà les mesures plantejades pel ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, com per exemple l'augment del nombre d'alumnes per aula. Pels sindicats, les noves retallades anunciades "comporten l’atac més dur a l’ensenyament públic en molts anys" i esdevenen "un atac sense precedents a la qualitat educativa", ja que segons alerten implicaran una depreciació important de les condicions en què es desenvolupa l’aprenentatge de l’alumnat i de les condicions de treball del professorat en general així com més precarietat i atur per al professorat interí i substitut, tot plegat esdevé un atac sense precedents a la qualitat educativa.En aquest sentit, acusen Rigau de fer "un brindis al sol anunciant que recorrerà les retallades al Tribunal Constitucional, però alhora, es dedica a justificar‐les i té molta presa per començar‐les a aplicar". Així, consideren que la consellera Rigau substituirà algunes de les retallades educatives que ja havia aprovat el Govern de la Generalitat per les noves de Wert que aconseguiran un estalvi més gran i, per tant, "contribuiran en una mesura molt més gran a pagar els beneficis del deute públic dels nostres banquers".
Les retallades són:
- Reducció de les hores lectives de la tasca coordinadora i tutora de pràctiques d’FP, la reducció de les dues hores dels desdoblaments d’ESO i de la reducció de plantilles a les ZER i les substitueix per les retallades de Wert, per tant, el nou quadre de retallades a afegir a les que ja veníem
patint des del 2010 quedaria així
- Increment de la jornada lectiva del professorat com a mínim a 25 hores a primària i 20 a secundària.
- Increment de les ràtios amb caràcter general, segons la següent distribució: P3 i 1r de primària fins a 27 alumnes; 1er d'ESO fins a 35 alumnes ; al batxillerat fins a 40 alumnes; a l'FP 35 alumnes. Aquestes ràtios poden venir modulades per dos factors: el principi d'inclusió escolar i les característiques socioeconòmiques del centre.
- No es nomenarà personal extern al centre per cobrir les substitucions fins transcorreguts deu dies lectius des de l’inici de la baixa. Aquesta mesura pretenen aplicar‐la ja aquest mateix curs.
- Es mantenen les 28 hores de permanència al centre en secundària i les retallades al primer estadi així com els nous crèdits per accedir a cada estadi.