Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Discriminació de gènere
L'ACN acomiada una treballadora per estar embarassada

El comitè d'empresa ha decidit denunciar públicament aquest cas de discriminació de gènere "que no fa més que desprotegir una treballadora en un moment d'indefensió laboral"

19/05/2012 Drets i Llibertats

La direcció de l'Agència Catalana de Notícies (ACN) ha fet fora una treballadora pel fet d'estar embarassada. El comitè d'empresa ha denunciat que el passat 30 d'abril la direcció va decidir no renovar-li el contracte al·legant -davant dels representants dels treballadors- que no li allargava el contracte perquè estava embarassada de més de sis mesos i el futur incert de l'empresa no deixava marge de maniobra. El comitè ha decidit denunciar públicament aquest cas de discriminació de gènere "que no fa més que desprotegir una treballadora en un moment d'indefensió laboral".

Anys de vinculació a l'ACN

Segons explica el comitè en un comunicat, l'empleada finalitzava un contracte de sis mesos després d'encadenar durant dos anys diferents contractes temporals. Per aquest motiu, l'empresa justificava que el fet de finalitzar el contracte era totalment legítim i considerava que la treballadora ja coneixia la seva situació contractual abans de quedar-se embarassada.

Tanmateix, la seva relació laboral amb l'ACN no havia començat feia només dos anys. Durant dos anys més, l'ACN ja havia disposat de la treballadora a través d'un contracte il·legal de falsa autònoma, un tipus de relació que amb anteriors direccions va estar afectant també altres treballadors de la casa i que es va modificar per pressió del comitè d'empresa. Amb aquest historial contractual, la redactora era moralment una treballadora indefinida.

El comitè avisa que s'ha creuat la línia vermella

No obstant aquests antecedents, l'empresa sempre ha negat que es tracti d'un acomiadament i ha defensat que és una legítima decisió que respon a la finalització d'un contracte temporal. Tot i això, des del comitè d'empresa es van posar sobre la taula diferents propostes per poder allargar-li el contracte i facilitar-li així la prestació de la seguretat social per la seva futura baixa de maternitat.

"Es tractava de protegir els drets adquirits d'una dona embarassada i fer tots els possibles per no creuar la línia vermella que suposa portar fins l'obsessió la política d'austeritat", afirma, i remarca que "en una conjuntura de restriccions és on un país i una empresa pública han de demostrar el perfil de societat que es vol construir".

"Valen la pena els sacrificis si hem d'abandonar els mínims drets aconseguits durant anys?"

El comitè d'empresa reconeix que no s'ha pronunciat els últims mesos sobre no renovacions de contractes temporals de treballadors perquè l'empresa disposava dels mecanismes legals per finalitzar-los amb una llei laboral que li dóna "màniga ampla", diu.

Tot i això, ha decidit trencar el silenci davant del cas d'aquesta companya embarassada, ja que segons el comitè la no renovació "té una naturalesa totalment diferent i respon a una frontera que no es pot creuar mai si ens volem sentir orgullosos de viure en un determinat país i de treballar en una determinada empresa".

En aquest sentit, els representants dels treballadors es pregunten "si val la pena fer tots aquests sacrificis per superar la crisi si en l'horitzó ens hem de trobar una societat que abandoni els mínims drets aconseguits després d'anys de reivindicacions socials".

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid