Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Medi Ambient
Denuncien que la Uniland dels Monjos cremarà més residus pel tancament de la planta de Vallcarca

Uniland, l’Ajuntament dels Monjos, el Consell Comarcal i la Generalitat silencia la informació i és el Moviment Contra la Incineració a Uniland de Santa Margarida i els Monjos qui la treu a la llum.

30/05/2012 Territori
La cimentera Uniland Monjos compleix, al juny, dos anys de la crema de residus municipals de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Una acció que l’empresa va donar a conèixer a la població un any després de l’autorització de la Generalitat i de l’ajuntament dels Monjos.

El Moviment contra la incineració a Uniland celebra el seu primer aniversari portant a l'opinió pública les noves ampliacions d'Uniland Monjos, que coincideixen amb el tancament d'Uniland Vallcarca (Sitges).

Segons aquest Moviment, la cimentera Uniland dels Monjos és una incineradora encoberta que des de fa dos anys que crema 4 tipologies de residus com a combustible2; farines càrniques, llots depuradores, residus municipals i restes de podes; i ara ha demanat permís per cremar 6 tipologies més de residus de fusta.

Uniland també ha incorporat 14 tipus de residus industrials com a additiu al ciment o per a la seva cocció en la fabricació de ciment. A més, ara la cimentera demana incorporar 4 tipologies més de residus industrials al ciment.

També ha sol·licitat doblar la capacitat d’emmagatzemar residus, així, pot cremar el doble. Si tenim en compte que la cimentera de Vallcarca tanca, aquesta hipòtesi pren consistència.

El Departament de Territori i Sostenibilitat, amb data 20 d’abril de 2012, autoritza a la cimentera Uniland, a ampliar la tipologia de residus de fusta per cremar com a combustible, a ampliar la tipologia de residus industrials per utilitzar com a matèria primera per fabricar ciment i ha augmentar, el doble, la capacitat d’emmagatzematge de residus.

Les dades confirmen, un cop més, el que fa temps el Moviment contra la incineració a Uniland denuncia: la cimentera Uniland Monjos s’està convertint en la incineradora del Penedès per a residus de la Àrea Metropolitana de Barcelona. També constata que el ciment d’Uniland està contaminat de residus industrials ja sigui com additiu o per a la cocció en la fabricació del ciment.

Segons el Moviment, la cimentera Uniland amplia els residus a incinerar com a combustible Així, Uniland Monjos ha sol·licitat permís per autoritzar la incineració de residus de fusta com a combustible, procedents de taulers, mobles, serradures, escorça, suro, encenalls, retalls de fusta, fulloles, pasta de paper, fustes de demolició de construccions inclosa la terra excavada de zones contaminades, teixits vegetals, fustes premsades, fustes triturades, fustes compactades.

D’aquesta manera s’amplia notablement la tipologia de residus que vol cremar i crema al costat del nucli urbà dels Monjos i a tocar de Vilafranca i altres poblacions del Penedès.

En total, seran 115.000 tones/any de restes de podes i residus de fustes (moltes d’elles tractades) que es cremaran a la nostra comarca.

També assegura que la cimentera incorpora nous residus industrials en la fabricació del ciment, ja que Uniland també ha sol·licitat permís perquè se l’autoritzi a incorporar residus que aportin òxid de ferro com a matèria primera per fabricar el ciment. Volen substituir el mineral de ferro, que s'utilitza com la limonita, per residus industrials procedents d'escòries fèrriques de foneries del coure, de residus de foneries del ferro i l'acer, de cendres de pirita, de residus de l'extracció de minerals metàl·lics, residus procedents d'instal·lacions de tractament de residus.

En total vol incorporar 60.000 tones/any d'aquests residus industrials, restant-les de les 430.000 tones/any de les cendres volants a que estant autoritzats a utilitzar com addicció al ciment o per la seva cocció per fabricar el ciment.

Sota aquests paràmetres, la cimentera  vol doblar l'emmagatzematge dels residus. Uniland ha sol·licitat permís per a la construcció de dos hangars de matèries primeres, amb coberts i sòl pavimentat. Aquests nous magatzems, volen doblar la capacitat d'emmagatzematge de residus municipals de 500 tones, a 1000 tones i augmentar l'emmagatzematge de restes de podes i residus de fusta de 1000 m3, a 1000 tones.

L'empresa al·lega que per assegurar el subministrament continu al forn, l'emmagatzematge dels residus a les sitges existents és insuficient.

Des del Moviment creuen ¡ que hi ha altres motius, que són el tancament (pràcticament total) de la cimentera de Vallcarca, ja que es podria incinerar els residus que cremaven a la cimentera de Vallcarca, a la cimentera dels Monjos. Entenem, que si doblen la capacitat d’emmagatzematge de residus, poden cremar el doble de residus com a combustible.

Així amb el tanca la cimentera d’Uniland de Vallcarca, a causa polítiques d’ajust pressupostari de l’empresa Portland Valderrivas (grup al que pertany Uniland dels Monjos i de Vallcarca) la cimentera de Vallcarca tancarà durant 10 mesos l'any. Això comportarà acomiadaments de treballadors i desplaçaments de treballadors de la cimentera de Vallcarca, a la cimentera de Monjos. Des del Moviment entenen que gran part de la producció de ciment es traslladarà de Vallcarca als Monjos i per tant creiem que els residus que s’incineraven a Vallcarca es portaran a cremar als Monjos.

És per això que denuncien  que Uniland dels Monjos, de manera silenciosa està convertint-se en una gran incineradora a 200 metres de la població dels Monjos i al vell mig de la plana del Penedès. Així com la manca d’informació pública de tot aquest procés, sent la ciutadania la principal afectada de la activitat d’Uniland a la comarca;  el silenci sospitós de les administracions públiques en tot aquest afer (Ajuntaments i Consell Comarcal) que corroboren (i són còmplices) de les polítiques de fets consumats, sempre portades a terme a benefici de les empreses i a esquenes de la població; no poder debatre amb els nostres representants de les administracions més properes projectes d’aquest tipus, que afecten greument la nostra salut.

Valora
Rànquings
  1. Ha mort Núria Vidal de Llobatera i Pomar, lluitadora antifranquista i ecologista
  2. Les queixes lingüístiques ateses per Plataforma per la Llengua augmenten prop d’un 500 % en vuit anys
  3. Presentació del projecte "Rutes de la Llibertat" a Vilamaniscle (Alt Empordà)
  4. El veïnat del conegut Bloc Papallona de l’Eixample s’organitzen amb el Sindicat d’Habitatge Socialista de Catalunya (SHSC)
  5. Conclusions de les Jornades "Biogàs, la bombolla inflamable"
  6. 39è Aniversari de la mort de l'independentista i comunista Quim Sànchez
  7. Indignació per la visita dels borbons a Catarroja
  8. El lliurament dels premis Princesa de Girona 2025 es farà al Gran Teatre del Liceu de Barcelona
  9. 13 anys que ens va deixar Josep de Calassanç Serra "Cala"
  10. La Marea Blanca en relació a les declaracions Parlament Honorable Consellera Olga Pané
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid