Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Drets en perill
Tornen els controls fronterers fins al 4 de maig

El conseller d'Interior vol evitar l'entrada d'"antisistema violents" durant la reunió del BCE que se celebra a Barcelona del 2 al 4 de maig

28/04/2012 Política
La croada del conseller d'Interior, Felip Puig, contra els antisistema l'ha dut a l'extrem de demanar el tancament de les fronteres estatals en previsió de protestes durant la reunió del consell executiu del Banc Central Europeu (BCE) que se celebrarà a Barcelona del 2 al 4 de maig. Una cosa que ha de fer efectiu el govern de l'Estat. Puig ho va demanar per carta al Ministeri de l'Interior, capitanejat Jorge Fernández Díaz, i aquest hi ha respost favorablement.

Aquest dissabte a la mitjanit ha entrat en vigor la suspensió del Tractat de Schengen ha entrat en vigor aquest dissabte a la mitjanit i fins divendres que ve.

Què suposa la suspensió de Schengen?

El Tractat de Schengen és un acord signat el 1985 i el 1990 per suprimir de forma progressiva els controls fronterers i afavorir així la lliure circulació de persones. Si bé no és habitual que un acord s'incompleixi, les normatives europees contemplen que es recuperi el funcionament dels controls si es produeix una situació que pugui provocar aldarulls.

En aquest sentit, el Tractat de Schengen estableix que la lliure circulació de persones pel continent europeu es pot veure temporalment interrompuda en cas d'"una seriosa amenaça a l'ordre públic o a la seguretat interior". Un fet que no es dóna en una trobada del BCE, que és mensual. En aquest sentit, Frankfurt, seu habitual de les reunions del BCE, no efectua mai cap canvi en els controls fronterers d'Alemanya.

La suspensió d'aquest tractat durant una setmana suposa el restabliment dels controls fronterers amb l'estat francès, el reforçament dels passos fronterers de la Jonquera, Portbou, Puigcerdà, Camprodon, Les i Canfranc i l'increment dels controls als aeroports del Prat i de Girona.

Els membres del consell executiu del Banc Central Europeu i els governadors dels bancs centrals dels països de l'eurozona es reuneixen cada primer dijous de mes per definir, entre altres coses, els tipus d'interès. El BCE sempre fa aquestes trobades a Frankfurt però dos cops a l'any viatja a un altre país de la zona euro.

Croada contra els "antisistema violents"

El tancament fronterer és un caprici de Puig per impedir l'entrada a l'Estat d'"antisistema violents" que vulguin protestar contra la trobada del BCE. El conseller va enviar una carta al Secretari d'Estat de Seguretat, Ignacio Ulloa, on aconsellava iniciar les revisions a partir del 23 d'abril, dia en què estava previst iniciar el dispositiu de seguretat de la reunió. 

L'article 23 del reglament 562/2006 del Parlament Europeu contempla el restabliment dels controls fronterers interiors si existeix una amenaça "greu" per a l'"ordre públic o la seguretat interior". En la carta, enviada al Secretari d'Estat de Seguretat, Ignacio Ulloa, Puig considera "necessari" que el Ministeri faci les "gestions oportunes" per aplicar aquest article.

La UE ho acata

La Comissió Europea ha donat suport a la decisió de suspendre l'espai Schengen amb motiu de la reunió del Banc Central Europeu tot i que no sol suposar cap canvi en els controls fronterers d'Alemanya. Amb tot, la CE veu amb bons ulls fer una excepció amb el cas espanyol i reforçar les fronteres terrestres amb l'estat francès i els controls als aeroports. 

Puig aprofita el BCE per col·laborar amb la policia espanyola i la Guàrdia Civil

La reunió del BCE ha estat l'excusa utilitzada pels governs espanyol (PP) i català (CiU) d'iniciar les col·laboracions entre els diferents cossos policials. En aquest sentit, la Generalitat i el govern espanyol dirigiran conjuntament el dispositiu de seguretat que es desplegarà a Barcelona durant la cimera el 2, 3 i 4 de maig. La direcció política de tot l'operatiu serà compartida pel secretari d'Estat de Seguretat i pel conseller d'Interior i els Mossos d'Esquadra, la policia espanyola i la Guàrdia Civil actuaran amb total col·laboració. 

En conjunt, uns 6.500 policies blindaran la ciutat de Barcelona durant la celebració de la reunió. En concret, el dispositiu que s'està preparant preveu la mobilització d'uns 4.500 agents dels Mossos d'Esquadra cada dia. A aquests s'hi sumaran uns 2.000 agents de la Guàrdia Civil i de la policia espanyola.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid