Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Sant Jordi
D'arreu de la nació es reivindica la unitat de la llengua

"Enllaçats pel català" es presenta a Barcelona i al País Valencià es recorda a Joan Fuster

24/04/2012 Llengua
El sindicat STEI-i i l'Assemblea de Mestres i Professors en català van presentar a les portes de l'Ateneu Barcelonès la iniciativa "Per Sant Jordi, enllaçat pel català".

Maria Antonia Font de la coordinadora de Normalització Lingüística de l'STEI i Magda González de l'Assemblea van reivindicar l'ús de la llengua catalana a les Illes amb el manifest "Crida a la solidaritat pel català a les Illes Balears. La nostra lluita és la de tots".

Pel que fa el trasllat de la campanya més enllà de les Illes, van assenyalar que "el llaç és el símbol que ens du a Catalunya, al País Valencià, Catalunya Nord, a l'Alguer, a la Franja i que ens ha d'internacionalitzar".

També van reclamar que es prengui conscència del conflicte  i s'impliquin en una acció directa i dialogada que faci canviar de rumb les polítiques lingüístiques del PP a les Illes. Però, en definitiva, la voluntat predominant fou la de traslladar el moviment civil balear a organitzacions i institucions amb competències comunes de tot el territori de parla catalana, segons informa Diari de Balears

També van remarcar que s'està estudiant la possibilitat de presentar un recurs per prevaricació i un altre per maltractament nacional en contra del Govern Balear.


"Enllaçats pel català" protagonitza la Diada a les Illes

La majoria de taules de venda de llibres han incorporat el llaç, com a acció reivindicativa a favor de la llengua i contra la política lingüística del PP. Precisament, la jornada va estar marcada per l’absència de representants polítics del Govern –el conceller Bosch finalment no hi ha comparegut- i per la sonora escridassada de que va ser objecte el batle de Palma, Mateu Isern de Mallorca, per part de membres de la campanya “A Mallorca en català”

Aquesta campanya portada a terme per Endavant també es va sumar  a la Diada de Sant Jordi amb diferents activitats: Primer amb una tauleta a la Plaça Major de Palma, on van regalar un punt de llibre de la campanya editat per a l'ocasió. I l'horabaixa a partir de les 20.30 hores, van fer un antirecital poètic que es va fer  a Can Alcover, de la mà de Can Seixanta. La campanya reivindica Sant Jordi com “una festa popular, de carrer, participativa i crítica amb el poder. Un poder que enguany està atacant més que mai la llengua catalana a través de les diferents mesures imposades pel govern de Bauzá”.

Endavant encoratja la gent a continuar rebel·lant-se contra aquestes mesures, “ja sigui a través de campanyes com la d'enllaçats, amb vagues de fam o tantes d'altres que demostren que la ciutadania continua en peu de guerra contra les polítiques lingüicides de Bauzá”.

"A Mallorca en català" vol visibilitzar al màxim aquest vessant més reinvindicatiu, no només amb l'afirmació de catalanitat i el caràcter participatiu d'aquesta jornada popular, sinó també amb un Sant Jordi antipatriarcal. Per això anima la ciutadania a rompre amb les tradicions patriarcals de la rosa per a les dones i els llibres per als homes. “És moment de regirar la festa cap a la igualtat i reivindicar també avui la importància de les dones, no només com a lectores, sinó també com a autores rellevants i importantíssimes per a l'avenç de la cultura i llengua catalanes”. Una festa, la de Sant Jordi, que, recorda Endavant, “ens agermana amb la resta dels Països Catalans, que reivindica la nostra catalanitat i ens ha de servir per a defensar i difondre la nostra cultura i la nostra llengua”.

En suma, ha estat jornada plena de lluita i d’amor a la cultura. I, tot i la crisi, de reivindicació, segons informa Tribuna Mallorca.


50 autors recorden a Joan Fuster i donen suport a la campanya "Enllaçats pel català"

Una cinquantena d'autors han participat a l'acte de Sant Jordi al Centre Octubre de València, en què s'ha homenatjat Joan Fuster pel 50è aniversari de "Nosaltres, els valencians". Els escriptors han llegit un fragment de la seva obra durant un minut. També s'ha donat suport a la campanya "Enllaçats pel català", que reivindica la unitat de la llengua i demana una rectificació en política lingüística a l'actual govern balear, segons informa el 324

El cantant Pau Alabajos també s'ha sumat a la festa amb un tast del seu últim disc, "Una trista, una amable, una petita pàtria".

La lectura de petits fragments de l'obra de cada autor s'ha intercalat amb la de frases de Joan Fuster. Entre els escriptors que hi han participat, hi havia Gemma Pasqual, Joan Garí, Vicent Penya, Manuel Molins i Rosa Roig.

La festa, organitzada per Acció Cultural del País Valencià, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i l'Octubre Centre de Cultura Contemporània amb la col·laboració del Servei de Política Lingüística de la Universitat de València i l'Associació d'Editors del País Valencià, pretén fer arrelar al País Valencià una tradició que no té les mateixes dimensions que a Catalunya. Això, tot i que l'impulsor d'aquesta jornada va ser el periodista i editor valencià Vicent Clavel.

A Ontinyent s'ha fet una lectura continuada del llibre 'Nosaltres els valencians'. Alumnes d'uns quants centres educatius de la comarca van passar per la Casa de la Cultura del Palau dels Barons de Santa Bàrbara per posar veu als textos de l'escriptor de Sueca, aprofitant que hi ha una exposició dedicada al cinquantè aniversari de la publicació del llibre






 
Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid