Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La Vanguardia va ser el diari que més va defensar les actuacions policials contra els ‘indignats’ a Plaça Catalunya i el Parlament
29/03/2012 Hemeroteca
Les càrregues policials contra el moviments dels “indignats” durant l’anomenada “operació neteja” de Plaça Catalunya i durant l’intent de paralitzar el Parlament els passats 27 de maig i 15 de juny respectivament van provocar un allau de notícies relacionades amb l’actuació policial a les quatre capçaleres impreses a Barcelona. Durant aquests dies es va doblar la presència dels Mossos d’Esquadra a les pàgines de la premsa i fins el 80% de les informacions i opinions –incloses editorials i cartes dels lectors- van ser crítiques amb el cos policial. Aquesta és una de les conclusions a les que arriba l’informe de Mèdia.cat ‘Els mossos d’esquadra als mitjans de comunicació’, realitzat pel periodista Oriol Burgada i que es pot descarregar complet des d’aquesta mateixa pàgina.
 
Però l’estudi alerta que no tots els diaris són iguals. Així, La Vanguardia és qui més defensa l’actuació dels Mossos, tan en la seva única editorial publicada el 16 de juny, i on afirma que ““El Govern té l’obligació d’utilitzar a fons tots els mitjans policials que tingui a l’abast per garantir l’ordre públic i el funcionament de les institucions”. També pertanyen a aquest diari els opinadors que més es van posicionar amb la policia, com Pilar Rahola o Francesc Marc Álvaro, mentre que algunes de les crítiques, com les d’Albert Gimeno, ho són per falta de duresa. Només els lectors del diari aporten un contrapunt en les seves cartes.
 
A l’altra banda del ventall ideològic, El Periódico se situa com la capçalera més crítica amb l’actuació policial, amb tres editorials on es parla d’intervencions “desproporcionades i amb un preu injustificat” i amb nou de cada deu dels seus opinadors posicionats contra els mètodes policials.
 
Entremig, l’Ara i l’Avui –l’informe estudia un període anterior a la seva fusió amb El Punt- mantenen una posició més equilibrada, amb informacions i opinions més plurals, encara que les editorials publicades per ambdós –una a cada diari- són força crítiques i recorden que “la imatge d’agents de la policia colpejant ciutadans pacífics és injustificable”.
 
L’informe compara la cobertura mediàtica que rep la policia catalana durant aquests dos episodis amb el que té durant un període sense tensions significatives –en aquest cas de l’1 al 27 de maig del 2011- per comprovar com es passa de les set notícies diàries a les 15 dels punts més calents. També en les èpoques de “normalitat” hi predomina un equilibri entre les notícies considerades negatives per al cos (un 34%) i les positives (25%) amb un predomini de les que es poden definir com a neutres (41%). Però l’impacte d’aquestes no es pot comparar amb el que tenen les operacions d’ordre públic tal i com observa l’anàlisi de les portades: de set aparicions en 27 dies –i sense ser la notícia destacada- a 14 en només set dies com a titular o foto principal. “Centenars de notícies positives sobre l’activitat habitual dels Mossos d’Esquadra –conclou l’estudi- queden minimitzades i invisibilitzades davant la contundència d’una portada en què aparegui qualsevol foto dels agents anti-avalots colpejant manifestants o dissolent amb violència una protesta pacífica”.
 
L’informe de Burgada també inclou una anàlisi de la presència dels Mossos d’Esquadra en la premsa internacional on deixa palès que hi són tractats “sense cap criteri, de manera confusa i incoherent”, incloent el seu abast territorial, que pot ser tan espanyol com català o barceloní. També en aquests mitjans, la policia catalana hi apareix principalment quan protagonitza càrregues en conflictes socials.

Informe Mèdia.cat_Els Mossos als mitjans
 
Valora
Rànquings
  1. Felip VI és rebut amb crits a Paiporta i acaba parlant amb un noi que porta una samarreta neonazi
  2. "Panem et circences..." o bé una actuació criminal davant d'una tragèdia
  3. Poble Lliure promou mocions als ajuntaments per denunciar la gestió del PP de la crisi de la DANA al País Valencià
  4. Reflexions de les causes i efectes d’una DANA
  5. Som República i visca l’Aplec del darrer Diumenge d’Octubre
  6. El Govern empara una psicòloga d’un centre de salut de Reus que es va negar a atendre una usuària que parlava en català
  7. Decidim! exigeix responsabilitats polítiques i penals
  8. USTEC·STEs (IAC) demana un permís per al personal docent i personal d’atenció educativa valencià per poder anar al País Valencià a atendre a les famílies afectades per la DANA.
  9. L'ANC fa una crida a reprendre el camí a partir de la Declaració de la Independepència
  10. Poble Lliure condemna la gestió d'un govern colonial, capitalista i criminal
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid