Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Palma Arena
Jaume Matas, condemnat a sis anys de presó

Pels delictes de malversació de fons, falsedat documental, prevaricació i tràfic d'influències en la primera sentència del cas Palma Arena

20/03/2012 Política
L'Audiència Provincial de Palma ha condemnat l'expresident de les Illes Balears, Jaume Matas, a sis anys i un dia de presó pels delictes de malversació de fons, falsedat documental, prevaricació i tràfic d'influències en la primera sentència del cas Palma Arena. A més, també ha estat inhabilitat per exercir un càrrec electe durant quatre anys, sis mesos i un dia.

El ministeri fiscal reclamava 8 anys i mig de presó per a Matas, que ha estat absolt de dos delictes de prevaricació, dos de falsedat en document mercantil i dos de malversació. L'expresident balear va exercir el càrrec entre el 1996 i el 1999 i en una segona etapa, entre 2003 i 2007. A més, també va ser ministre de Medi Ambient de l'executiu de José María Aznar, entre els anys 2000 i 2003.

El primer de sis judicis

Jaume Matas està implicat en 12 de les 26 causes pendents del Palma Arena –entre les quals, la que implica el gendre del rei, Iñaki Urdangarin– i podria asseure's al banc dels acusats almenys en sis judicis més.

L'expresident està sota fiança després de pagar 2,5 milions d'euros i una fiança civil d'1,4 milions més decretada pel jutge instructor, que també li va retirar el passaport el 2010.

D'altra banda, l'Audiència ha condemnat el periodista Antoni Alemany, que va ser contractat fraudulentament per redactar discursos a l'expresident, a tres anys de presó i la inhabilitació absoluta per quatre anys i set mesos pels delictes de prevaricació, de falsedat documental; i a nou mesos i un dia de presó per tràfic d'influències.

Inductor de malversació de fons públics


En la sentència, Jaume Matas queda acreditat com l'inductor de les irregularitats en la contractació del periodista Antoni Alemany i com va utilitzar la seva influència sobre Miguel Romero, per "raons econòmiques" i Joan Martorell, "per raons de mal entesa lleialtat i jerarquia". D'altra banda, el text considera que l'expresident balear també és l'inductor de malversació de fons públics "en dissenyar un pla que altres, en cadena, van executar" i li va permetre utilitzar aquests diners en un "fi merament particular".

La sentència també recull com l'expresident balear va animar a l'empresa Nimbus a presentar-se a un concurs públic amb l'objectiu de poder pagar a Alemany. Els magistrats veuen en Matas l'interès en tenir a Alemany com un assessor en "l'anonimat" i que per altra banda pogués continuar la seva activitat com a articulista que, "indirectament, per afinitat ideològica amb el Partit Popular, comportaria naturalment un benefici, sigui al partit o al president".

Ingressarà a la presó?

Amb tota probabilitat, Matas no ingressarà directament a la presó tot i que per la pena que li ha caigut, de sis anys, no se n'hauria de lliurar. Tot i així, la sentència no és ferma i a més, la defensa ja ha anunciat que presentarà un recurs al Tribunal Suprem, cosa que es podria allargar durant un període d'un any mentre el tribunal resol el recurs. Si l'alt tribunal ratifica la sentència, Matas hauria d'ingressar a presó perquè la pena és superior als dos anys.

Només la fiscalia podria accelerar el procés si sol·licités mesures cautelars per Matas, al·legant, per exemple, risc de fuga mentre no arriba la sentència ferma. La Fiscalia Anticorrupció estudiarà si demana mesures cautelars en una vista que tindrà lloc la setmana que ve, un procés al marge del recurs contra la sentència que la defensa presentarà al Suprem.

Matas ja va evitar d'entrar en presó preventiva l'any 2010 després de pagar una fiança de tres milions. En aquell moment, el jutge li va retirar el passaport perquè no fugís. A sobre, el mes vinent sortirà a subhasta el seu 'palauet' de Palma per impagament de la hipoteca amb què va garantir el pagament de la fiança.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid