Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Medi Ambient
Es constitueix la xarxa “Entitats catalanes pel Residu Zero” a Molins de Rei

El passat cap de setmana en el marc de la Fira ecològica de la Candelera. La xarxa descarta la incineració de residus com a solució.

07/02/2012 Territori
Es constitueix la xarxa “Entitats catalanes pel Residu Zero”. Es constitueix la xarxa “Entitats catalanes pel Residu Zero”. | Autor: logo
Malgrat el fred i les inclemències climàtiques, al voltant de setanta persones representants d’entitats socials i ecologistes i plataformes amb conflictes de residus, es trobaven per a debatre la necessitat de donar suport a l’Estratègia Catalana Residu Zero (ECRZ) i descartar El passat cap de setmana en el marc de la Fira ecològica de la Candelera

Una Jornada de debat que s’emmarcava dins de les activitats del II Fòrum Estratègia Catalana Residu Zero, el plenari del qual es realitzarà el 4 de maig a Barcelona. El Fòrum aplega quatre sectors diversos de la societat catalana: municipis i institucions, universitats, empreses i entitats socials. Representants d’aquests sectors, que han format Xarxes o grups de treball pel Residu Zero, es van aplegar a la Jornada per a debatre com les entitats i plataformes poden contribuir a assolir el Residu Zero a Catalunya cooperativament amb els altres sectors de la societat catalana.

"La nostra manera actual de produir i consumir es sustenta en una explotació ingent dels recursos naturals i en una generació excessiva de residus. Aquest comportament social provoca arreu impactes al medi ambient i a la salut de les persones, sent també causa d’injustícies socials a l’hora de distribuir beneficis i perjudicis ambientals. No cal pensar-hi gaire per adonar-se’n que aquesta dinàmica és totalment insostenible" van argumentar

Es va remarcar que el paper de les entitats socials i ciutadanes és cabdal en aquest procés, ja que representen la força de la ciutadania organitzada. És per això que consideren que la participació en aquest Fòrum, en els seus debats i en el treball de fornir una estratègia Residu Zero a casa nostra, és imprescindible.

Mercè Girona del CEPA-EdC va plantejar, a partir dels pobres resultats de gestió dels residus i la manca de polítiques preventives eficaces al país, la necessitat d’un “Canvi de paradigma de model de producció, de distribució, consum i de polítiques de gestió dels residus”, i “Cal invertir les tendències a casa nostra. L’any 2010 es va dur el 70% dels residus a instal•lacions de tractament de final de canonada (abocadors i incineradores) i volem que l’any 2020 es recuperin el 70% dels residus” , motius i objectius de la creació del Fòrum ECRZ.

En Josep Martí, metge del CAPS, afirma que “els tractaments de final de canonada i especialment la incineració de residus ja estan obsolets. Cal apostar per la prevenció i la recuperació dels residus, cal apostar per les polítiques de protecció a la salut del medi ambient i de les persones, cal aplicar els fonaments comunitaris de precaució”.

També va fer un toc d'alerta sobre els projectes de grans plantes de biomassa utilitzant residus per a generar energia, la crema de residus en cimenteres, o la incineració dels residus com a tecnologia de tractament dels residus, ja que incorporen més contaminants tòxics a l’atmosfera i contribueix a augmentar les afectacions respiratòries i de malalties cancerígenes. Va remarcar que afecten la nostra salut, del medi ambient i les persones. Una de les dades aportades és que “el càncer de mama ha augmentat un 2% per any a Catalunya per causa de l’augment d’estrògens”.

En Joan Salabert, de CEPA-EdC va exposar que “Cal deixar de gestionar els residus per gestionar els recursos i ara cal prioritzar d’una vegada les polítiques de prevenció, reutilització i el reciclatge ecoeficients”. “Cal iniciar la regulació del mercat, les empreses i la producció”.

Les entitats i plataformes contra la crema de residus de diferents territoris de casa nostra (de Montcada, Dosrius, Sant Feliu de Llobregat, comarques de Lleida, del Garraf, del Penedès, La Garriga,...) van mostrar el seu suport a la necessitat de donar suport a  l’Estratègia Residu Zero i a formar part de la xarxa “Entitats catalanes Residu Zero”.

En Francesc Giró, adjunt de direcció de l’ARC, comenta que, a nivell de la Unió Europea, la Comunicació de la CE sobre el creixement verd aposta per augmentar la valorització i per una fiscalitat que faci augmentar el cost del tractament de final de canonada. També assenyala  que les línies de treball en la revisió dels programes de gestió de residus a Catalunya i d’infraestructures de tractament de residus van encaminades a promoure la prevenció i la recuperació de residus de qualitat, l’adequació de les infraestructures de tractament adequades al territori i una fiscalitat progressiva que premiï la recuperació de qualitat. Giró va donar suport a la iniciativa de l’ECRZ.
Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid