Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Funció pública
Onada de municipis a favor del català a les Illes

Un bon nombre d'ajuntaments està aprovant mocions per reclamar el manteniment del català com a requisit per poder accedir a la plaça de funcionari

30/12/2011 Llengua
Davant la intenció del govern de José Ramón Bauzá de fer que el català deixi de ser un requisit i sigui només considerat un mèrit per accedir a la funció pública a les Illes Balears ha provocat una onada de protestes des dels municipis. En aquest sentit, cada cop més ajuntaments estan aprovant mocions en defensa del català.

Fins ara una vintena d’ajuntaments ha aprovat mocions de suport al manteniment del català com a requisit per accedir a la funció pública. Aquests municipis són Inca, sa Pobla, Pollença, Artà, Búger, Esporles, Lloseta, Llubí, Porreres, Son Servera, Sant Joan, Sant Llorenç, Sóller, Sencelles, Alaró, Algaida, Capdepera o Ses Salines. Es dóna el cas que algunes mocions s'han aprovat amb el suport del grup municipal del PP, el que des del govern està intentant reduir el català a la mínima expressió.

D'aquesta manera, els consistoris en ple insten les institucions públiques de les Illes Balears a "promoure les mesures necessàries per restablir el català en el lloc que li correspon, com a llengua pròpia de les Balears, i a garantir que tota la població la conegui i sigui considerada com un dels elements identificadors de la nostra societat".

La moció estableix que l’exigència d’estar en disposició d’atendre els ciutadans que s’expressen català és "l'única manera, la més senzilla, raonable i econòmica, de garantir que tothom pugui ser atès en la llegua oficial que desitgi", i que, en cas contrari, "s’ocasionarà al ciutadà una greu pertorbació al seu dret a utilitzar el català amb plena normalitat quan es relaciona amb l’Administració".

El text assegura que l’avantprojecte de lli suposa "una passa enrere en la garantia de la igualtat dels ciutadans davant la llei en matèria lingüística, no protegeix el tracte comú dels ciutadans davant l’administració pública, ni la creació de les condicions que permetin arribar a una igualtat plena de les dues llengües quant a drets lingüístics, així com a la normalització progressiva de la llengua catalana".

Al·legacions a l'avantprojecte

La coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa ha informat avui que presentarà al·legacions a tots els punts de l’avantprojecte de llei del Govern del PP de modificació de la llei de funció pública per buidar de contingut l’oficialitat de la llengua catalana. Els diputats Antoni Alorda (PSM-EN) i Fina Santiago (IniciativaVerds), i el dirigent d’Entesa Miquel Àngel Mas han avançat que les conclusions de les al·legacions seran instar el Govern a retirar l’avantprojecte de llei.

Antoni Alorda ha explicat que la proposta del PP és una “provocació” i una “irresponsabilitat” que “enterra la llei de normalització lingüística i, amb ella, el consens social i polític que havia imperat en matèria lingüística durant els darrers 25 anys en aquest país”. “És extraordinàriament greu que el PP enterri el consens lingüístic assolit per totes les forces polítiques en la primera legislatura democràtica, i que ho faci per la porta falsa, amb una disposició addicional a una llei que no hi té a veure, on tota la intenció és degradar el caràcter oficial de la llengua catalana”, ha dit.

La castellanització dels topònims


D'altra banda, Alorda ha apel·lat al pragmatisme i ha explicat que "no creu que sigui sa" que cada vegada que canviï el govern, es canviïn els topònims. "Parlarem de coses que durin", ha asseverat Alorda, i ha afegit que totes aquests assumptes cal consensuar-los "per no fer de la ideologia una militància que converteixi cada decisió en una batalla". En aquest aspecte, el diputat ha recalcat que "no és per riure" que la castellanització dels topònims "hagi estat inclòs en una Llei de Funció Pública".

Valora
Rànquings
  1. Ha mort Joan Rocamora, militant independentista i un dels fundadors de Llibertat.cat
  2. Joan! “el record de la vall, on vas viure, no l’esborra la pols del camí”.
  3. La Fundació Reeixida lliura la fotografia on s’immortalitza l’hora 0 de l’independentisme a l'Arxiu Nacional
  4. Joan Rocamora, amb el puny clos
  5. Es crea el Col·lectiu País Valencià Carme Miquel de Girona
  6. "Sem Catalunya Nord, perquè volem!"
  7. Decidim!: "El Consell abandona les víctimes de la DANA mentre assegura els guanys del capital i la indústria turística"
  8. Decidim! demana que es doni suport a la moció de censura impulsada per Compromís per posar fi al govern de Mazón
  9. La CUP contra el nou pressupost de la Diputació de Girona
  10. Protesta contra la massificació turística a la Cerdanya amb un tall de la C-16 a l'alçada de Berga
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid