Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El govern municipal de Tortosa no es rebaixa el sou malgrat la petició de més d'un miler de signatures

Ho va fer amb el vot favorable d'Iniciativa i Plataforma per Catalunya, l'abstenció del PSC, ERC i el PP i el vot negatiu de Convergència i Unió

08/12/2011 Drets i Llibertats
La moció estava avalada amb 1.162 signatures, tot i que se’n van presentar fins a 1.695, més de mig miler eren de menors d’edat i persones que no estaven empadronades a Tortosa. Convergència i Unió va votar-hi en contra, mentre que els socialistes, Esquerra Republicana i el Partit Popular van abstenir-se.

Més enllà de lamentar que la moció haja estat rebutjada, el col·lectiu 15-M ha denunciat l'actitud de l'alcalde i d'alguns dels regidors i regidores de l'equip de govern de CiU durant el ple.

El debat va obrir un tens cara a cara entre els ecosocialistes i els convergents que només va servir perquè uns i altres es retraguessen les remuneracions d’ara i del passat. Van arribar fins a l’extrem de retraure’s les decisions dels representants de les dos formacions Els ecosocialistes es van esmerçar a posar-se del cantó dels proposants. “La gent que fa política ha de cobrar sous dignes, però s’ha d’admetre que la política ha tolerat abusos”, va començar el seu portaveu, Jaume Forcadell, tot afegint: “la moció es presenta com una estirada d’orelles a les males praxis polítiques i per això hi votarem a favor”. Tot i així, Forcadell també va apuntar alguns matisos, com el rebuig al límit de 30.000 euros.

La portaveu de CiU, Meritxell Roigé va de titllar la moció d’”esbiaixada políticament” i va avalar el seus sous perquè “aquests eren més alts quan vam ser reelegits per majoria absoluta”. “Som l’equip de govern que menys dedicacions exclusives té i menys despesa en sous”, va traure pit. També va dirigir-se directament a la formació ecosocialista. “No es pot fer una cosa quan es governa i una altra quan s’està a l’oposició”, els va etzibar. “El segon del seu grup, Jordi Jordan, cobrava 40.000 euros bruts anuals quan era càrrec de confiança de la regidora Jana Muñoz durant l’últim mandat de Sabaté”, va defensar Roigé. Jordan va defensar-se: “Cal que llancem un missatge a la ciutadania, jo donaré un 30% del meu sou de l’Ajuntament a entitats socials del poble”.

Quant al Partit Popular, Esquerra Republicana i els Socialistes, van explicar la seua abstenció amb arguments molt similars. “La moció insta a obrir un debat de les retribucions dels polítics”, va dir Xavier Dalmau, portaveu del PP, tot afegint que “si calculem les hores de dedicacions entre el que es cobra, segurament són molt pocs euros per hora”. També el portaveu d’ERC, Josep Felip Monclús, va assenyalar que el que “s’ha de demanar és que allò que cobren els polítics s’ho guanyen”. I Antoni Sabaté, portaveu dels socialistes, va assenyalar que “la faena política ha d’estar remunerada, però ha d’haver-hi una regulació de les incompatibilitats”.

Rebuig del moviment 15-M

El moviment Acampada Tortosa 15-M també ha defensat la fiabilitat de les dades incloses en el dossier amb què van acompanyar la moció popular, després que l'alcalde digués divendres que estava ple de "dades falses". "Avui esperàvem que ens aclarís quines dades concretes eren errònies. Però l'únic que hem pogut observar han sigut constants rialles i gesticulacions al nomenar-les. Hem de dir que totes les dades del dossier es basen en fonts fiables i que, per tant, haurà de menysprear la feina feta per l'Institut d'Estadística de Catalunya, Serveis Socials, Càritas o altres". Els 'indignat's han afegit que la moció "en cap cas", pretenia ser un atac contra cap partit polític ni persona, "encara que l'equip de govern insisteixi en aquesta fal·làcia". El moviment social ha recordat que està format per "ciutadanes i ciutadans" que configuren un "grup heterogeni de gent apartidista".

"Hem assistit a un espectacle lamentable on no s'han tingut en compte les nostres demandes i, exceptuant alguna intervenció puntual, tots han acabat fent-se retrets continus. Per això, en un moment del ple i de manera espontània, la majoria de la ciutadania que assistia a aquest trist espectacle ha optat per abandonar la sala", han afirmat els 'indignats' en el mateix comunicat. A més, han remarcat que la motivació de la moció era encetar el debat polític davant els greus problemes que sofreix el poble, i en cap cas fer entendre que aquests són una causa del que cobren els polítics municipals. "Però donada la greu situació en la que la ciutadania està immersa, els polítics revisant els seus salaris a la baixa podrien fer una demostració d'ètica i empatia vers la gent", han afegit.

Finalment, han valorat positivament que un dels regidors, Jordi Jordan (ICV), haja manifestat que a partir d'ara destinarà el 30% del seu salari a entitats benèfiques. "Ja sabíem que la moció no seria votada favorablement, però no ens podíem imaginar un nivell tan baix en el discurs polític", han insistit els 'indignats'.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid