Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Drets laborals
«Ni Franco es va atrevir a congelar el salari mínim»

El PSM-IV-ExM presenta una iniciativa perquè el Parlament rebutgi la congelació del Salari Mínim Interprofessional

29/12/2011 Economia
PSM-IniciativaVerds-Entesa ha presentat una proposició no de llei perquè el Parlament balear rebutgi la congelació del Salari Mínim Interprofessional (SMI) anunciada ahir pel govern espanyol. La portaveu adjunta del grup parlamentari, Fina Santiago, ha explicat que la iniciativa també pretén instar l’executiu espanyol a revisar aquesta decisió i a “convocar els agents socials per negociar i acordar la pujada per l’any 2012 del Salari Mínim Interprofessional”.

El Consell de Ministres aprovarà demà divendres la congelació del salari mínim anunciada pel Ministeri de Treball.

Primera congelació salarial en 45 anys

La diputada ecosocialista ha recordat que “ni Franco es va atrevir a congelar el Salari Mínim Interprofessional, que des del 1967 s’ha pujat anualment”. I es pregunta: “A quin apartat del programa electoral estava del PP estava anunciada aquesta mesura?”.

El Salari Mínim Interprofessional és una quantia que marca el límit que es pot pagar a un treballador o treballadora per una jornada laboral a temps complet. És un salari constituït des de l’any 1963, i que des de l’any 1967 es venia pujant anualment. És l’any 1980 amb la aprovació de l’Estatut del Treballadors es va establir la seva revisió anual prèvia consulta amb els sindicats i la patronal.

Per a l’any 2011 aquest salari se situava en 641 euros mensuals, 8.979 euros anuals. El text de la proposició no de llei recorda que aquesta quantia està per sota dels països europeus com per exemple França (1.365 euros), Bèlgica (1.415 euros) i fins i tot de Grècia (862 euros). El salari mínim de l'estat espanyol es queda doncs ben lluny de la mitjana europea o del de la Catalunya Nord, per exemple, que és de 1.365 euros.

Segons fonts sindicals, l’any 2009 aquest salari el rebien almenys unes 183.000 persones, la majoria joves i dones.

"Ens trobem davant d'un greu atac a les prestacions socials"


De la seva banda, la Intersindical-CSC ha alertat que "ens trobem davant d'un greu atac a les prestacions socials". L'SMI es congelarà en els 641 euros actuals en 14 pagues, és a dir 748,3 euros en 12 pagues.

A més, el sindicat avisa que la gravetat de la decisió del govern espanyol rau en l'ús de l'SMI com a referència per a fixar conceptes retributius als convenis i determinar les rendes per poder accedir a prestacions socials.

També adverteix que a banda de suposar un llast per a la capacitat de poder adquisitiu dels i les treballadores, aquesta congelació de l'SMI fa témer que suposi un avanç de la congelació de l'IPREM (Indicador Públic de Rendes de Efectes Múltiples), indicador usat per a calcular prestacions socials com ara beques, subsidis per desocupació, assistència jurídica gratuïta, ajuts per a habitatge...
Valora
Rànquings
  1. Felip VI és rebut amb crits a Paiporta i acaba parlant amb un noi que porta una samarreta neonazi
  2. Poble Lliure promou mocions als ajuntaments per denunciar la gestió del PP de la crisi de la DANA al País Valencià
  3. Reflexions de les causes i efectes d’una DANA
  4. Som República i visca l’Aplec del darrer Diumenge d’Octubre
  5. "Panem et circences..." o bé una actuació criminal davant d'una tragèdia
  6. El Govern empara una psicòloga d’un centre de salut de Reus que es va negar a atendre una usuària que parlava en català
  7. Decidim! exigeix responsabilitats polítiques i penals
  8. L'ANC fa una crida a reprendre el camí a partir de la Declaració de la Independepència
  9. Poble Lliure condemna la gestió d'un govern colonial, capitalista i criminal
  10. USTEC·STEs (IAC) demana un permís per al personal docent i personal d’atenció educativa valencià per poder anar al País Valencià a atendre a les famílies afectades per la DANA.
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid