Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Castelló de la Plana
Presentació dels actes per commemorar les «Normes de Castelló»

Aquest dimecres es presentarà la plataforma Castelló per la llengua, que donarà a conèixer els actes commemoratius del 70è aniversari de les «Normes de Castelló». Enguany, l'acte central és la manifestació que, amb el lema «Per una escola valenciana, pública i de qualitat» recorrerà els carrers de la ciutat el 17 de desembre

29/11/2011 Llengua
La plataforma aplega partits i organitzacions polítiques, sindicats i associacions culturals que comparteixen l'objectiu de la plena normalització lingüística. La llibreria Babel acollirà la presentació a  les 19h.

Des de fa una colla d'anys s'han anat succeint a la ciutat diverses iniciatives de commemoració de les Normes del 32: des dels primers actes convocats per ACPV, les tradicionals manifestacions convocades cada any per Maulets i més recentment per l'Esquerra Independentista de la Plana, els actes que davant de la casa de les Normes havia convocat el Bloc Nacionalista Valencià, els homenatges i les jornades acadèmiques.

El tret diferencial dels actes d'enguany, però, és el fet d'haver aglutinat la majora dels partits i organitzacions polítiques, associacions culturals, sindicats, etc. de la ciutat que comparteixen la reivindicació de la unitat de la llengua i l'aposta per un procés de normalització lingüística efectiva i en tots els àmbits. Això s'ha concretat en la creació de "Castelló per la llengua", una plataforma local de caràcter assembleari i apartidista.

La plataforma la integren associacions de l'àmbit de la llengua i la cultura: Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana-Col·lectius per la llengua i la cultura de Castelló, Plataforma per la Llengua; organitzacions polítiques: BLOC, Iniciativa, EUPV, ERPV, Esquerra Independentista de la Plana, Maulets, Endavant i BLOC Jove; sindicats i sindicats d'estudiants: STEPV, CGT i SEPC, i altres entitats com el Centre Excursionista de Castelló, Botafocs, o el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Aquesta plataforma ha impulsat recentment una «Crida a la mobilització» amb tres reivindicacions bàsiques. En primer lloc, «una escola valenciana, pública i de qualitat», ja que, en coherència amb la «funció clau de cohesió social» de l'escola, «la llengua dels valencians ha de ser-hi vehicular». En segon lloc, exigeixen la vehiculació d'«un espai comunicatiu conjunt per al conjunt de la comunitat de llengua catalana», en referència a la voluntat de reemprendre les emissions de TV3 i de possibilitar l'arribada d'IB3 al País Valencià; una reivindicació que s'articula amb la demanda d'un «Canal 9 digne, sense manipulació, que impulse la normalització del valencià i que es puga veure arreu del nostre domini lingüístic». Finalment, reclamen que l'AVL reconega sense embuts la unitat de la llengua, ja que «contra els qui impulsen la divisió i l'afebliment de la comunitat lingüística catalana» es reivindiquen «en la unitat que ens dóna força per tirar endavant el procés normalitzador». L'objectiu de la «Crida» és sumar suports de la societat civil, particulars o entitats, a través d'adhesions que es recullen i publiquen al bloc de la plataforma.

Història
El 21 de desembre de 1932 personalitats del món de la cultura i de la política valencianista s'aplegaven a Castelló de la Plana, convocats per la Societat Castellonenca de Cultura, per donar suport a les «Normes ortogràfiques de Castelló», que suposaven l'assumpció, amb lleus adaptacions, de la normativa ortogràfica de l'Institut d'Estudis Catalans. L'objectiu d'aquest acord, a banda d'acabar amb el desgavell ortogràfic preexistent, era eminentment polític: es partia de la convicció que sense una llengua normalitzada era impossible fer arrelar un projecte de país creïble.

En consonància amb aquest fet, les Normes no només s'han vindicat com a símbol de la unitat de la llengua que compartim els qui vivim a banda i banda del riu Sénia: també han esdevingut emblema de l'aposta ferma i decidida per la normalitat de la llengua i la dignificació del poble que la parla. I com cada any, la societat castellonenca en recupera la memòria i n'assumeix el testimoni tot impulsant actes de defensa de la llengua en commemoració de les Normes.

Conferències i debats, manifestació, i concert
A més de la tradicional manifestació, el calendari d'actes de commemoració de les Normes de Castelló es presenta atapeït. Després de participar del Correllengua a la ciutat, els actes s'inauguraven amb la conferència del catedràtic de la Universitat Jaume I, Lluís Messeguer, a l'Escola Oficial d'Idiomes, en què es contextualitzava històricament el Castelló de les Normes; a aquesta conferència l'han seguit la projecció del documental d'Escola Valenciana, coproduït entre Vilaweb i TV3, Una llengua que camina, sobre l'ensenyament en català al País Valencià, seguit d'un col·loqui, i una conferència de Vicent Pitarch, sociolingüista i membre de la secció filològica de l'IEC, al voltant de les Normes, ara en clau lingüística. Algunes d'aquestes conferències també es faran sentir a instituts d'ensenyament secundari de la ciutat com el Ribalta, el Politècnic i el Sos Baynat.

Més a prop de la data de signatura de les normes estan previstos els actes centrals. Per començar, un cicle de conferències a la Llotja del Cànem. Hi intervindrà en primer lloc, el dimarts 13 de desembre, Isidor Marí, sociolingüista i president de la secció filològica de l'IEC, que parlarà de la iniciativa «2011, l'any de la paraula viva» que impulsa la filològica i que vol ser un reconeixement a grans escriptors i gramàtics com Joan Maragall, Enric Valor o Sanchis Guarner. En el cicle també hi intervindran Lluís Messeguer (el 15 de desembre) i Vicent Pitarch (el 20 de desembre).

El dia fort de la commemoració serà el dissabte 17: s'hi farà la ja habitual pujada a les Agulles de Santa Àgueda, organitzada pel grup excursionista de la Safor Viarany; una fira d'entitats per la llengua amb contacontes i dinar popular a la plaça de l'Hort dels Corders; la tradicional manifestació, que eixirà a les 18h des de la Plaça de la Independència (la Farola), i que enguany posarà el focus en la defensa d'un model d'escola integradora i en què el valencià hi siga llengua vehicular; i com a cloenda, un concert de música en català a la Sala Zeppelin, amb els grups Pirat's Sound Sistema, Eina i Almorranes Garrapinyaes. Un intens dia de reivindicació en què Castelló esdevindrà un clam pel dret a viure plenament en la nostra llengua.

Agenda d'actes
30 de novembre. Presentació de Castelló per la llengua (19h, a la Llibreria Babel)

13 de desembre. Conferència: «2011, l'any de la paraula viva», a càrrec d'Isidor Marí, sociolingüista i president de la Secció Filològica de l'IEC (19:30h, a la Llotja del Cànem)

15 de desembre. Conferència: «Memòria històrica: llengua, cultura i progrés en el temps de les Normes de Castelló», a càrrec de Lluís Messeguer, filòleg i catedràtic de la Universitat Jaume I (19:30h, a la Llotja del Cànem)

17 de desembre

   * Pujada a les Agulles de Santa Àgueda. Organitza: Viarany (9:30h, Plaça de l'església de Benicàssim)
   * Fira d'entitats (11h, a la Plaça de l'Hort dels Corders)
   * Contacontes a càrrec de Rosabel (13h, a la Plaça de l'Hort dels Corders)
   * Dinar popular (14h, a la Plaça de l'Hort dels Corders)
   * Manifestació: «Per una escola valenciana, pública i de qualitat» (18h, a la Plaça de la Independència -la Farola)
   * Concert: Almorranes Garrapinyaes, Pirat's Sound Sistema i Eina (22h, a la Sala Zepelin)

20 de desembre. Conferència: «Les Normes de Castelló, en la perspectiva dels 80 anys», a càrrec de Vicent Pitarch, sociolingüista i membre de la secció filològica de l'IEC (19:30h, a la Llotja del Cànem)

Seguiment al Facebook
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid