Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Les informacions sobre immigració són estereotipants i polaritzadores, segons un estudi

En les notícies sobre immigració, predominen les tendències de periodisme polaritzador per davant de les del periodisme de convivència. Un estudi [pdf] sobre la cobertura realitzada per cinc prestadors de serveis de televisió en relació amb tres propostes polítiques sobre immigració conclou que l'enfocament dominant va ser el de l'escalada del conflicte.

L'estudi és obra de Xavier Giró, professor de periodisme polític a la UAB, i de Marta Muixí, periodista especialitzada en el fet migratori. Tots dos són membres de l'Observatori de la Cobertura de Conflictes (OCC). El treball ha estat encarregat per la Mesa per a la Diversitat en l'Audiovisual, pertanyent al Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC).

26/10/2011 11:03 Comunicació
L'informe analitza la cobertura televisiva que es va fer de tres propostes polítiques vinculades a la immigració a Vic (sobre la possibilitat de limitar l'accés al padró municipal a les persones estrangeres que estan en situació irregular), a Lleida (sobre la prohibició del burca i del nicab) i a Badalona sobre la població gitana d'origen romanès i la vinculació de la immigració amb la delinqüència.

Els investigadors van elegir una mostra de cinc prestadors de serveis de televisió: tres d'àmbit català (TV3, TVE a Catalunya i 8tv) i dos d'àmbit local (Barcelona TV i TV Badalona). En total, es van analitzar 51 peces informatives, procedents dels teleinformatius.

Escalada del conflicte

Foto: Media.catEls autors conclouen que l'enfocament dominant és el de l'escalada del conflicte. En concret, les cobertures dels tres casos pivoten sobretot a l'entorn de les iniciatives polítiques i de l'elit en lloc de presentar les iniciatives socials de promoció de la convivència existents en tots els municipis. Media.cat, que s'ha fet ressò de l'estudi, destaca l'ús majoritari o exclusiu de fonts polítiques, escassa presència de veus immigrades que, sovint, són posades en una posició subalterna i inexistència de la versió de parts directament afectades.

Així mateix, es tendeix a l'enfocament dicotòmic nosaltres-ells, i s'ofereix una construcció poc matisada i, per tant, homogeneïtzadora i estereotipant sobre l'alteritat. Segons el treball, es posa l'accent en la problematització de l'altre, ja sigui inferint que són els gitanos romanesos els qui posen en tensió la convivència, en el cas de Badalona, o bé que el problema són les persones immigrades que exerceixen pràctiques que es valoren com a rebutjables, en el cas de Lleida, o, finalment, que es tracta de persones que estan en situació irregular, en el cas de Vic.

Enfocament paternalista

Els autors conclouen també que la imatge presentada pels mitjans segueix un esquema polaritzat en què hi ha una construcció negativa de l'alteritat mitjançant l'atribució d'accions negatives a l'exogrup i l'atribució d'accions positives a l'endogrup. Tanmateix, els investigadors detecten empatia en certs casos, per bé que amb un enfocament paternalista. Aquest darrer aspecte es pot veure en el cas de Vic, en què quan es critica la proposta municipal sobre els immigrants s'apel·la més a les necessitats de les persones sense papers que als seus drets. En la mateixa línia, aquest biaix paternalista es pot comprovar en la limitació de l'ús del burca, ja que es dóna als nosaltres la capacitat per decidir sobre la manera de vestir d'una part dels altres, suposadament pel seu propi bé i per defensar-ne la llibertat.

Els mitjans incompleixen la recomanació d'utilitzar fonts diverses, així com, en particular, la conveniència d'utilitzar persones immigrades com a font informativa. Tampoc no s'ofereix informació sobre els països d'origen. Un altre incompliment és que no s'especifica pràcticament en cap cas la formació o la professió de les poques persones immigrades entrevistades. Finalment, en dos dels casos s'emeten cites discriminatòries que no es contextualitzen ni es discuteixen.

Rànquings
  1. Ha mort Joan Rocamora, militant independentista i un dels fundadors de Llibertat.cat
  2. Joan! “el record de la vall, on vas viure, no l’esborra la pols del camí”.
  3. La Fundació Reeixida lliura la fotografia on s’immortalitza l’hora 0 de l’independentisme a l'Arxiu Nacional
  4. Es crea el Col·lectiu País Valencià Carme Miquel de Girona
  5. "Sem Catalunya Nord, perquè volem!"
  6. Decidim!: "El Consell abandona les víctimes de la DANA mentre assegura els guanys del capital i la indústria turística"
  7. Protesta contra la massificació turística a la Cerdanya amb un tall de la C-16 a l'alçada de Berga
  8. Decidim! demana que es doni suport a la moció de censura impulsada per Compromís per posar fi al govern de Mazón
  9. La CUP contra el nou pressupost de la Diputació de Girona
  10. L’STEI Intersindical denuncia que la Conselleria d’Educació s’alinea amb grupuscles d’extrema dreta
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid