Segons l'Estat, "la jurisprudència del Tribunal Constitucional ja ha declarat inconstitucional el caràcter preferent de l'ús de la llengua cooficial". D'aquesta manera, la llei queda en suspens fins que el TC emeti una decisió en un termini que no pot ser superior als cinc mesos.
El govern espanyol va acordar interposar el recurs al Consell de Ministres del 22 de juliol del 2011 adduint que "la norma resulta contrària a la Constitució en la mesura que declara el caràcter preferent de l'aranès", ja que "l'article 3.1 de la Constitució especifica que el castellà és la llengua oficial de l'Estat i tots els espanyols tenen el deure de conèixer-la així com el dret a usar-la".
La Llei de l'Aranès va ser aprovada pel Parlament de Catalunya gràcies als vots de CiU, PSC, ERC i ICV-EUiA, mentre que el PP i Ciutadans van votar en contra perquè la consideren inconstitucional. Aquesta llei volia protegir els drets dels occitans a Catalunya, garantir els drets lingüístics dels aranesos i donar possibilitats de supervivència amb dignitat i amb futur a aquesta llengua. A priori es tracta d’una llei que reconeix el valor específic de l’aranès, dóna recursos de protecció a tothom que vulgui utilitzar l’occità a la Vall d’Aran i projecta que un procés de garanties sigui present en l’administració, l’educació, els mitjans de comunicació i les activitats culturals.
Per saber-ne més:
Neix un canal de TV per Internet en occità
Entitats culturals demanen que es canviï el nom de Llei de l'Aranès per Llei de l'Occità
L’occità sobreviu en una situació d’extrema precarietat als mitjans
Mig centenar de persones assisteixen a una xerrada sobre Occitània a la UB
30.000 persones demanen l'oficialitat de l'occità a Carcassona
L’occità sobreviu en una situació d’extrema precarietat als mitjans
Jornada reivindicativa a favor de l'aranès a Viella
Una entitat anticatalana presentarà un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei de l'aranès