D'aquesta manera, recalquen que el jovent vol dir sí a una Mallorca sostenible, que combati l'especulació i el no respecte al medi ambient, que potenciï la imatge de Mallorca, no la imatge de camps de golf i urbanitzacions. En aquest sentit, el jovent organitzador creu que, d'una vegada per totes, hi ha d'haver un consens social definitiu que garanteixi que Mallorca sigui un lloc habitable. Així, també reivindiquen el respecte al caràcter de Pla de Mallorca ja que "no volem que la comarca sigui el proper objectiu per a un altre creixement desorbitat, alterant el mode de vida actual".
En aquest context, creuen que moltes actuacions previstes al Pla de Carreteres afavoreixen aquest despropòsit i mencionen la carretera de Sant Joan a Montuïri com a exemple, i és per aquest motiu que ha estat el lloc seleccionat per tal de celebrar-hi la caminada. "Una cosa és que les petites vies de Mallorca, que també són patrimoni, estiguin ben asfaltades i s'eliminin els trams perillosos i l'altra és triplicar la seva amplada en tot el recorregut, arrasant amb tot el que hi ha", remarquen.
14 entitats
Un total de 14 entitats juvenils de Mallorca han impulsat aquesta Marxa Jove pel Territori. Moviments juvenils que aposten per fer feina des de la base, des dels barris, pobles i ciutats, al marge de partits polítics i moltes vegades sense cap ajuda per part de les institucions. És, també en aquest sentit, una iniciativa pionera per haver estat capaç d'aglutinar fins una quinzena d'entitats que treballen en àmbits diferents.
Entre els col·lectius participants hi ha l'Assemblea de Joves del Molinar, el Casal Joves Tramuntana (Esporles), el Col·lectiu Albaïna (Sóller), l'Esplai la Cadernera (Esporles), Felanitx en moviment, Joves de Mallorca per la Llengua, Joves del GOB, M.A.C., Maulets, Pinyol Vermell (sa Pobla), Pla de Mallorca en Marxa, SEPC i Xítxeros amb empenta (Manacor).
"La Marxa Jove pel Territori demostra que en aquesta terra hi ha jovent que s'organitza i actua per aconseguir objectius", afirmen els organitzadors, que demanen el suport de tothom. La caminada està oberta a la participació de gent de totes les edats.
Un concert amb Biel Majoral
La primera Marxa pel Territori començarà el proper dissabte 27 d'agost a les set de la tarda a la rotonda de Sant Joan. Començarà per la via de servei paral·lela a la carretera fins Montuïri. En tot moment l'excursió estarà acompanyada d'una ambulància i coordinada per un servei d'ordre, que vetllarà pel bon funcionament.
En arribar a Montuïri, hi haurà un sopar popular a la plaça del Dau i un concert amb diverses actuacions, entre les quals destaca la de Biel Majoral. També actuaran Pep Suasi, Barrumbada i Rock'n'Press.
Per saber-ne més:
Mallorca celebra la primera marxa lúdica i reivindicativa per la defensa del territori