Visió "imparcial" de la història
Segons la vicepresidenta, la institució ha de tenir una visió "imparcial" de la història, amb l'ànim de no dividir Catalunya en dos bàndols, perquè "la història és de tots". "El que no es pot fer és fer patrimoni ni esbiaixar la història per conveniències polítiques" tot "fugint de revenges". "La voluntat no és tornar a intentar dividir la societat en bàndols dels bons i dels dolents. Si s'ha de parlar d'alguna cosa és de les víctimes i les víctimes ho són tots els que van morir", va reivindicar.
"Un estat no ha de retre homenatge a persones de caràcter feixista"
Les primeres crítiques no s'han fet esperar, i aquest dijous el portaveu de la Comissió per la Dignitat, Josep Cruanyes, es va mostrar clar des de la UCE de Prada: "Crec que un estat no ha retre mai homenatge a persones o grups polítics de caràcter feixista". Cruanyes va titllar de "barbaritat" la intenció del Govern i va assegurar que "és jugar amb foc", "és com si Alemanya decidís commemorar dedicant homenatges tant a víctimes dels nazis com a membres de les SS". A més, segons Cruanyes el nou plantejament confon "els referents del país".
Així, va recordar que la cònsol alemanya que va participar mesos enrere en un homenatge a Lluís Companys va subratllar durant la seva intervenció que el seu país ha de tenir sempre clar que els seus referents són els demòcrates. La decisió d'Ortega s'acosta "a les que va prendre el Franquisme quan va negar-se a fer excepcions entre les víctimes d'un cantó i les de l'altre". A més, cal destacar que mentre Ortega no feia distincions entre víctimes feixistes i demòcrates va apel·lar a la memòria del president Companys i de Francesc Ferrer i Guàrdia després dels fets de la Setmana Tràgica.
A Montjuïc
Dimecres, en roda de premsa al mateix castell de Montjuïc, Ortega va explicat que Ajuntament i Govern han escollit aquesta "ubicació emblemàtica" amb la intenció de recuperar l'ús de la fortificació per recordar la lluita per la democràcia i el patiment de Catalunya, fent-ho, però, sense voluntat de revenja ni de dividir Catalunya en dos bàndols. Ortega, presidenta en funcions, i Ciurana, alcalde accidental, van especificar que el Memorial s'instal·larà a la nova seu a partir de l'octubre.
Ortega va explicar que l'anterior seu, a Via Laietana, presentava "defectes estructurals importants". Es desconeix encara qui serà el nou director del Memorial. Ortega però, va dir que vol que sigui "el més plural possible".
Per saber-ne més:
El Govern canvia la filosofia del Memorial perquè també tingui en compte els morts franquistes
CiU pretén reduir el Memorial Democràtic a la mínima expressió
L'Associació Catalana d’Expresos Polítics exigeix l'anul·lació de les sentències emeses pel TOP
L'ajuntament elimina una placa franquista a Bot
CiU contrària a desmantellar el monument franquista del riu Ebre a Tortosa
La CUP Pla de l'Estany posa en marxa una campanya per demanar la retirada dels símbols franquistes
Al Principat resten gairabé vuit mil símbols franquistes
a Comissió de la Dignitat homenatja el president Companys al lloc on va ser torturat a Madrid
La memòria històrica dels vençuts
Un documental sobre la matança de Gasteiz rep el Premi Memorial Democràtic del Festival Memorimage