Segons afirma l'Ajuntament, amb la convocatòria d'aquests Premis es dóna compliment a una promesa electoral, i es restaura la convocatòria en les dues llengües, castellà i català. Pel que fa a les dotacions, Gilet ha assegurat que aquests Premis estan marcats per la costosa herència de l'anterior equip de govern municipal. Així mateix, ha mantingut els premis de més llarga tradició i ha convertit en bianuals els de menor tradició.
Ara, Premio Camilo José Cela i Premio Rubén Darío
En aquest sentit, els Premis Ciutat de Palma incorporen el Premio Camilo José Cela a la millor novel·la en castellà, dotat en 20.000 euros i que s'afegeix al Premi Llorenç Villalonga en català. Quant a poesia, es crea el Premio Rubén Darió dotat en 10.000 euros que se suma al Premi Joan Alcover. Finalment, es mantenen el Premi Antoni Gelabert d'arts visuals -15.000 euros- i el Premi d'Animació Independent -10.000 euros.
S'eliminen els Premis de crítica literària
En canvi, el Premi del Còmic s'ha aplaçat a l'any que ve i es converteix en Premi bianual. L'Ajuntament no descarta tornar a presentar una edició anual d'aquesta categoria si el context econòmic millora. A més, s'han eliminat els Premis de crítica literària perquè segons el consistori la seva participació era molt escassa.
Pel que fa a les beques d'investigació, es mantenen les de major tradició: Humanitats, Ciències Socials i Cultura Popular i Tradicional, mentre que les beques d'Estudis de gènere i de Ciències Naturals tindran una periodicitat bianual.
El PP ja es va inventar la modalitat en castellà però el Bloc la va retirar
Els Premis literaris Ciutat de Palma, convocats per l'Ajuntament, es van crear l'any 1958. L'any 1977 els premis van convertir-se en un referent per la defensa i divulgació de la llengua catalana quan es va decidir que fossin només en català. Malgrat tot, en una decisió no exempta de polèmica, l'Ajuntament en mans del PP va crear l'any 2003 la modalitat en llengua castellana. L'any 2007, però, el nou Ajuntament progressista va reinstaurar l'única modalitat en llengua catalana però en va augmentar la dotació, que fins llavors era de 18.000 per la novel·la i 9.000 per la poesia.
Per saber-ne més:
Entitats mallorquines rebutgen el possible tancament de Ràdio Televisió de Mallorca
IB3 fa desaparèixer el cos de correctors lingüístics
El PP balear fa desaparèixer també la direcció insular de Política Lingüística