Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Milers de persones es manifesten de nou a València per la llengua

Escola Valenciana va xifrar l'assistència a la manifestació d'ahir a València ciutat a favor del català en 50.000 persones, més del doble de la primera mobilització, el 9 de juny, que es va produir en diverses ciutats del país. La d'ahir era només a València, però el clam va ser cada cop més clar: "Sí, al valencià, no al genocidi lingüístic del PP".

València rebutjava així la política educativa del PP valencià, que vol implantar a partir del curs 2012-2013 un únic model d'ensenyament plurilingüe que reduiria a l'última expressió les classes en català.

19/06/2011 13:23 Llengua

Desenes de milers de persones recorregueren el trajecte entre la Plaça de Sant Agustí i la Plaça de la Mare de Déu sota el lema “Per un ensenyamentpúblic de qualitat: No a les retallades, sí al valencià!”. La convocatòria de la Plataforma per l'Ensenyament Públic va ser secundada de manera gairebé unànime pel conjunt de la societat civil valenciana, i per partits i organitzacions d'esquerres. La comunitat educativa tingué un pes molt gran a la convocatòria, des de tots els cantons del País Valencià se sumaven xiquets, professors, mares i vlc18juny3pares amb pancartes dels diferents centres de provinença.

Entre els sindicats docents que donaren suport a la convocatòria hi havia representats la Coordinadora Obrera Sindical (COS), la Confederació General del Treball (CGT), CCOO-PV, UGT-PV, i el majoritari STEPV (Intersindical Valenciana). També s'hi sumaren de manera destacable entitats com Escola Valenciana -que el dia 9 de juny havia organitzat la concentració contra el decret “plurilingüe” de Font de Mora-, Ca Revolta -amb una pancarta on es podia llegir “Aturem la PPiconadora” i estavencaricaturitzats Camps i Font de Mora conduint una piconadora que passava per damunt del valencià mentre enlairaven les banderes angleses i espanyoles-, i el moviment 15-M -que va recolzar la protesta.  

L'esquerra independentista també es va fer molt present a la convocatòria ambpancartes del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans - “Des de les aules lluitem per un ensenyament públic”-, de Maulets - “Contra elgenocidi lingüístic rebel·la't i lluita”-, i d'Endavant (OSAN) - “Sí al valencià. Cap agressió a la nostra llengua!”.

 
Lingüicidi encobert
 
Oposició política, entitats i associacions alerten que aquesta mesura representa un lingüicidi encobert i que d'aplicar-se les conseqüències per la llengua serien molt greus, si es té en compte que les línies en valencià ja no cobrien la demanda. Des del primer dia la protesta s'ha fet sentir amb força a la xarxa, que s'ha mobilitzat ferventment per condemnar la política del PP i exigir que es garanteixi l'ensenyament en valencià. Les etiquetes són "sialvalencia" o "socdelalinia", que també es fan ressò de les mobilitzacions a peu de carrer a favor de la llengua, com la del 9 de juny la multitudinària d'ahir. 

vlc18junyI és que a partir d'ara, els estudiants deixaran de tenir la possibilitat d'estudiar en programes d'incorporació progressiva de la llengua pròpia i programes d'ensenyament en valencià, habituals en zones de domini lingüístic valencià.

En canvi, les xifres de suport a l'ensenyament en valencià parlen per si mateixes: més de 6.000 adhesions al manifest de persones, entitats i escoles en una setmana; més 100.000 visites úniques a la web de les mobilitzacions, més de 100 lectures de manifest als centres educatius, 1.100 voluntaris apuntats per coordinar les mobilitzacions...

Vicent Moreno, president d'Escola Valenciana, remarca que "les línies en valencià no tenen color polític, que són de tots i totes" i fa una crida a tota la societat, incloses les bases del Partit Popular, a "dir sí al valencià, sumar-se a la via del consens i el rigor pedagògic". El president d'Escola Valenciana assegura que el decret de Font de Mora "ignora l'anglès i elimina el valencià" i insisteix a destacar que "hem d'aprendre valencià, castellà i anglès sense necessitat de renunciar a l'ensenyament en valencià". "És totalment fals que per aprendre anglès hem de renunciar a l'ensenyament en la nostra llengua. És tot el contrari: estudiar en valencià millora la capacitat d'aprendre una llengua estrangera", afegeix. Moreno ha fet una petició concreta: "Demanem al nou conseller que retire el decret i encete un via de diàleg per arribar al consens amb tota la comunitat educativa".
 
Per saber-ne més:
 

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid