Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Les protestes per l'educació pública paralitzen les retallades a la UdG

Les mobilitzacions d'estudiants, professors i personal d'administració i serveis a favor d'una universitat pública i de qualitat que van tenir lloc la setmana passada van aconseguir paralitzar les retallades a la UdG.
 
La concentració es va iniciar dimecres passat davant de la sala d'estudis on hi havia reunió del Consell de Govern, on es preveia aprovar les mesures d'ajustament pressupostari que s'implementaran el curs que ve.

16/05/2011 11:02 Educació
 
Més de 150 membres de la comunitat universitària van entrar a la sala i van obligar la rectora, Anna Maria Geli, a suspendre el consell de govern que havia d'aprovar les retallades previstes amb l'argument de reduir 9,5 milions d'euros. 
 
udg5L'endemà, dijous 12 de maig, hi va haver una manifestació davant de cada facultat amb l'objectiu que va arribar fins a la nova seu del govern de la Generalitat de Catalunya on van confluir les diferents columnes de manifestants. Els manifestants van protagonitzar una de les protestes més combatives cridant “Fora, fora, fora; fora la rectora”,  “a favor d'una universitat, pública i de qualitat” i en “contra que la cultura sigui un negoci”, “Mas cabró, treballa de peó” o “Mas burgès, treballa de pagès”.
 
Divendres van celebrar una altra concentració a les 12 del migdia davant de la seu de la Generalitat. Altre cop, alumnes, professors i personal d'administració i serveis es van concentrar davant la seu per denunciar la retallada. “Menys corrupció, més educació”, “universitat pública i de qualitat”, “la cultura no és un negoci”, “retallar coneixement és retallar futur”, van ser alguns dels lemes que es van poder llegir a les pancartes.
 
Els manifestants han convocat una nova protesta aquest dimecres i han plantejat la possibilitat d'endurir les mesures de pressió amb una tallada de l'N-II si no s'aturen les retallades.
 
També els professors

La junta de personal docent i investigador (JPDI) també ha denunciat el pla d'ajustament. La JPDI proposa que el professorat, estudiants i PAS, amb l'equip de govern i el consell social al capdavant, faci pinya per exigir de la Generalitat una moratòria i, si cal, un crèdit pont que permeti elaborar amb tranquil·litat un pla d'ajustament afinat que s'apliqui en un termini plurianual per tal de no posar en risc la docència i la recerca.

 
"Fem front a les retallades, plantem cara!"

udg3Els delegats i estudiants reunits d'urgència en plenari dins el Consell d'Estudiants de la UdG rebutgen la manca d'informació rebuda des dels òrgans de govern de la universitat i la seva opacitat en els processos de preses de decisions. Al seu torn, exigeixen transparència i que se'ls informi degudament i amb suficient antelació per poder assegurar la real participació, el diàleg i el debat de la comunitat universitària en la presa de decisions.

El Consell d'Estudiants consideren que les retallades que es volen dur a terme a la UdG signifiquen la disminució de la qualitat de l'ensenyament i una tendència a la privatització, atacant un dels pilars fonamentals de l'estat del benestar que tant ha costat d'aconseguir. En aquest sentit, remarquen que en la crisi no ha d'afectar la qualitat del serveis i l'oferta docent, com ho fan la reducció de personal docent o la disminució en l'oferta d'assignatures. És per això que fan una crida a la comunitat universitària perquè es mobilitzi i s'impliqui en defensa d'una universitat pública i de qualitat.

El SEPC demana que no s'aprovin els pressupostos del curs que ve i que la rectora sigui sensible a les futures problemàtiques si es tira endavant aquesta proposta, que no s'apugin les taxes universitàries en la matriculació d'assignatures ja que cada cop hi ha més atur i més precarietat, que no s'apliquin les mesures proposades al Pla Estratègia 2015, com per exemple la pujada del preu del crèdit en les segones i posteriors matriculacions, que la política de beques sigui àmplia i popular, que no es redueixi l'oferta docent ja que aquesta ja és força limitada a graus i en general això va en detriment de la qualitat en l'ensenyament i que realment sigui possible participar en la presa de decisions dels temes que afecten a la universitat.

El sindicat considera que el procés de retallades s'ha fet d'esquena a la comunitat universitària per tal d'evitar la conscienciació dels estudiants en aquest aspecte i assegura que aquestes retallades comportaran més precarietat (i acomiadaments) en els professors associats i d'altres treballadors precaris.

El SEPC fa una crida a "sortir al carrer per fer front a les retallades i construir una alternativa en aquest sistema econòmic i educatiu caduc i negatiu per la majoria de la humanitat". A més, denuncia "la covardia del Rectorat de la UdG davant les polítiques neoliberals del govern català, ja que assumeix les retallades i les gestiona, i no fa pressió per evitar-les".


La CUP dóna suport a les reivindicacions de la comunitat universitària

udg2La CUP de Girona, que compta amb el suport de Reagrupament, s'ha posicionat a favor dels estudiants i personal universitari. La candidatura ha defensat l'actitud del col·lectiu que s'ha mobilitzat, per la seva valentia i fermesa en defensa d'una universitat catalana, pública i de qualitat.

En aquest sentit, la CUP ha animat el conjunt de la comunitat universitària i a la ciutadania gironina a assistir a les mobilitzacions, i ha anunciat que la CUP participarà activament en totes les iniciatives en defensa dels drets de la comunitat universitària i en contra de les retallades. L'alcaldable de la CUP, Jordi Navarro, ha estat contundent en aquest sentit: "No cedirem ni un mil·límetre davant dels intents de retallar els serveis públics: la CUP serà al costat dels treballadors, els estudiants i la ciutadania que es mobilitzin per defensar els drets socials".

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid