Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Quan la participació ciutadana es queda només en paraules

Frederic Tort, membre de la CUP de Blanes

El camí cap a la transformació social i la regeneració de la democràcia als nostres ajuntaments ha de passar forçosament per un canvi de mentalitat i sobretot de voluntat dels regidors electes i grups polítics municipals.

D’entrada, avui en dia, tothom està d’acord en incentivar i aprofundir en la participació ciutadana, i, de fet, expressions com “participació ciutadana” o “democràcia participativa” omplen les pàgines dels programes electorals i entrevistes als caps de llista dels diferents partits. Curiosament això passa una vegada cada quatre anys coincidint amb les eleccions municipals i, malauradament, un cop finalitzades aquestes i repartits els càrrecs de govern no se’n parla massa més i tampoc s’aprecia cap millora significativa en aquest àmbit.

08/03/2011 19:36 Opinió
Frederic Tort, membre de la CUP i de Blanes per la Independència-ANC Frederic Tort, membre de la CUP i de Blanes per la Independència-ANC

Tenim experiències recents. Per exemple ara hi ha partits que volen promoure consells veïnals, o d’altres ara corren a fer crides a algunes entitats per engegar taules de participació i buscar suposades voluntats de coordinació entre el teixit associatiu i el consistori. És destacable el fet que tots els partits polítics representats actualment a l’ajuntament formen o han format part d’equips de govern, i això sense que mai s’hagi mostrat una voluntat real i palpable per fer un canvi de rumb en termes de participació ciutadana. Més aviat “l’aportació” institucional a les iniciatives populars ha estat “l’assimilació” de les seves reivindicacions amb la conseqüent desmobilització i l’apaivagament d’aquestes, com va passar per exemple, en certa mesura, amb el cas de Pinya de Rosa. Amb tot es segueix la dinàmica de sempre: prometre participació a canvi d’accedir al poder. Des de la CUP entenem que aquest és el gran error, supeditar la participació a l’accés al poder i/o a càrrecs en equips de govern.

Per què no enfoquem doncs la democràcia des d’un altre perspectiva? Des de la CUP no entenem la participació ciutadana com un apartat més del nostre programa polític, sinó més aviat com una eina de treball. La participació hauria de ser la manera normal de procedir en tots i cadascun dels àmbits de la societat per dur a terme qualsevol projecte o proposta de qualsevol tipus, sigui urbanístic, social, mediambiental, educatiu, de lleure, etc. Ningú millor que els propis veïns i veïnes de Blanes podran entendre les necessitats dels nostres barris i decidir quines son les millors actuacions per a la nostra vila. Això implica fer passos ferms endavant i dotar la regidoria de participació ciutadana de contingut i capacitat real d’incidir en totes les àrees de l’ajuntament. També cal engegar sense complexes propostes pràctiques i palpables com els pressupostos participatius o dotar d’una vegada per totes de veu, vot i capacitat decisòria els diferents consells municipals.


La participació ciutadana real és la que delega les decisions al conjunt de la ciutadania, la que permet incidir diariament en la realitat quotidiana de Blanes. En definitiva, al nostre entendre, aquesta és la única manera de progressar cap a una societat justa i plenament democràtica; perquè votant cada quatre anys no n’hi ha prou. La CUP apostem per canviar aquest model, treballant de manera transversal i fent que la participació ciutadana sigui el pa de cada dia a la nostra vila.


 I això és possible. Només cal exigir voluntat i honestedat als càrrecs electes, i que aquesta participació que tant se’n parla esdevingui realitat d’una vegada. Comencem per aquí, deixem-nos de paraules i anem per fein

Rànquings
  1. Ha mort Joan Rocamora, militant independentista i un dels fundadors de Llibertat.cat
  2. Joan! “el record de la vall, on vas viure, no l’esborra la pols del camí”.
  3. La Fundació Reeixida lliura la fotografia on s’immortalitza l’hora 0 de l’independentisme a l'Arxiu Nacional
  4. Es crea el Col·lectiu País Valencià Carme Miquel de Girona
  5. "Sem Catalunya Nord, perquè volem!"
  6. Decidim!: "El Consell abandona les víctimes de la DANA mentre assegura els guanys del capital i la indústria turística"
  7. Protesta contra la massificació turística a la Cerdanya amb un tall de la C-16 a l'alçada de Berga
  8. Decidim! demana que es doni suport a la moció de censura impulsada per Compromís per posar fi al govern de Mazón
  9. La CUP contra el nou pressupost de la Diputació de Girona
  10. L’STEI Intersindical denuncia que la Conselleria d’Educació s’alinea amb grupuscles d’extrema dreta
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid