Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Els estudiants es manifesten per la universitat pública i contra les retallades

Les assemblees de facultats de les universitats s'han manifestat aquest dijous contra l'Estratègia 2015 i les retallades contra les universitats públiques catalanes, així com contra la nova proposta d'estatuts de la UPC que recolzen aquesta estratègia.
 

Els estudiants no volen veure "com l'empresa privada segresta la Universitat" i en aquest sentit eixgeix preus públics, l'ampliació de les beques, un augment del finançament pública per la docència i la investigació, una gestió més democràtica de la universitat i una transferència social no productivista encarada a la transformació social i que promogui la justícia social.

31/03/2011 22:19 Educació

 

Manifest per una universitat pública

En el context d'aplicació de l'espai europeu d'educació superior i en la dinàmica constant de transformacions en l'àmbit universitari, el conjunt de la comunitat estudiantil vol començar a dir la seva i a participar activament en la valoració d'aquestes transformacions.

Ens trobem amb un constant estrangulament del finançament públic dedicat a l'educació superior, amb intervencions del conseller Mas-Colell indicant que no hi ha més remei que aplicar una reducció del voltant del 10% en el finançament. La desposta institucional per boca dels postres rectors ha estat la de baixar el cap i rebre la batacada .

Les reduccions en aquest àmbit ja venen sent la tònica habitual els últims anys on l'augment de les taxes de les matrícules s'ha situat per sobre de fins el 12% de l'IPC. Els augments de les taxes en màsters i doctorats han estat desorbitats i ja han provocat la indignació de molts d'ells.

El document elaborat per a tractar les reformes universitàries anomenat "Propuestas para la reforma universitaria española" ja apunta explícitament a una "flexibilització" de les taxes i un augment progressiu del preu de les matrícules dels ensenyaments de Graus.

Aquest paquet de mesures d'elitització provocades per l'augment de taxes es complementen amb l'eliminació de la segona convocatòria i suposen un atac frontal a la Universitat pública i a l'accés de les classes populars a l'ensenyament superior.

Les reformes no en tenen prou amb empitjorar les condicions de finançament sinó que s'atreveixen, davant el silenci de la comunitat universitària, a atacar la gestió democràtica de la Universitat. La prova pilot ja s'està començant a tractar a la Universitat politècnica de Catalunya amb la intrusió de l'anomenada "governança".

L'estudiantat de la UPC està profundament enfadat pel caire que està agafant la nova proposta d'estatuts: estem frontalment en contra de l'eliminació del Claustre i l'acumulació de poders en el rector i en el consell de govern. Sabem també que la proposta de repartiment de ponderació del vot a les eleccions de rector és un despropòsit.

Pel que fa a la relació de la universitat amb la societat, exigim que no es prioritzi la productivitat econòmica davant de la seva necessària funció social. Els convenis no han de ser els que marquin la pauta de recerca dins de les institucions universitàries. La transferència de coneixement no pot anar de bracet d'una explotació econòmica explícitament productivista.

L'estudiantat ha despertat.

L'estudiantat no està disposat a veure com l'empresa privada segresta la Universitat.

L'estudiantat vol dir la seva sobre la Universitat que la societat es mereix.

És per això que exigim explícitament:

- Preus Públics en els ensenyaments Universitaris

- L'ampliació de les beques existents i l'augment d'aquestes i la seva qualitat.

- Un augment del finançament públic tan de docència com d'investigació i que en cap cas es dediquin espais de recerca en empreses d'armament tal com succeeix a la nostra Universitat

- Una gestió més democràtica de la Universitat on hi hagi més participació dels actors principals de la comunitat universitària: PAS, PDI i estudiants

- Una transferència social no productivista, encarada a la transformació social i que promogui la justícia social.

Per acabar, volem dir que no deixarem d'exigir una universitat pública i realment democràtica en tots els seus sentits. Per tant ens oposarem fins al final a la nova proposta d'estatuts fins que no canviï.

{youtube}wG4ckO6hbCo{/youtube}

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid