L'objectiu del Consell és fer un seguiment del Pla de Convivència i formular propostes d'actuació, encara que primerament s'encarregarà d'aprovar l'ordenança sobre la convivència. Per altra banda, és en aquest àmbit on es debatran punts tan polèmics com el de la prohibició de l'ús del burca i el nicab en les instal·lacions municipals o la de denegar el permís de residència per arrelament o el reagrupament familiar als immigrants que no compleixin l'ordenança cívica.
La principal entitat d'immigrats no ha estat consultada
En aquest sentit, la CUP ha denunciat que s'han deixat de banda del procés moltes entitats de la vila. Rubén Suan, portaveu de l'organització vendrellenca, ha explicat que "durant les darreres setmanes hem contactat amb diverses entitats del poble, algunes molt conegudes, i en la majoria de casos no en sabien res". D'aquesta manera, apunta que un dels casos més flagrants és el del Casal Argentí Català del Vendrell, una de les poques entitats formada per vendrellencs i vendrellenques d'origen immigrat que compten amb NIF, a la que no s'ha convidat. "Com es pot entendre que en un organisme on s'ha de parlar sobre la convivència, civisme i immigració no s'hagi donat la possibilitat de participar a totes les entitats del municipi i ni tan sols a les pròpies entitats d'immigrants?”, es pregunta Suan. És en aquest sentit que la CUP ha sol·licitat a l'Ajuntament un llistat de les entitats que participen al Consell de convivència, així com explicacions dels criteris que ha seguit el consistori per decidir quines entitats podien participar i quines no.
La CUP del Vendrell considera que s'han d'establir immediatament mecanismes per fomentar la participació ciutadana ja que aquesta “no consisteix únicament en anar cada quatre anys a posar un paperet a una urna”. Així, la candidatura vendrellenca lamenta que “un cop més el nostre Ajuntament i, per extensió, els partits polítics amb representació municipal només creuen en una participació ciutadana feta a mida”.