Així com per l’inici de diligències penals , per part de la fiscalia de
Medi Ambient contra els responsables de Repsol pel delicte ecològic
ocasionat reincidentment a l’entorn natural de la costa tarragonina, amb
possible afectació a la salut de les persones, tal com està tipificat a
l’article 325 del Codi Penal.
El primer vessament, que segons la companyia era de només 100 litres, s’hauria produït a causa d’una fuga a una canonada del pantalà a Tarragona, i la segona, d’origen desconegut, podria arribar als 15.000 litres segons les dades actuals. Aquests accidents es venen a sumar al produït fa només dues setmanes en què es varen abocar al mar uns 180.000 litres de petroli en el pitjor vessament dels darrers 10 anys a les nostres costes.
Ecologistes en Acció de Catalunya, davant dels nous casos de contaminació del medi marí per part de la multinacional REPSOL, considera els fets com una terrible irresponsabilitat que demostra la impunitat amb què l’empresa actua, contamina i segueix fent negoci a costa d’explotar un recurs natural altament perillós, contaminant i insostenible com el petroli. A més, queda prou demostrat en els darrers accidents que Repsol ha mirat d’amagar la realitat a les autoritats, intentant que la societat no estigui informada dels perills de la seva activitat i del perjudicis que causa.
Tal i com ja s’ha reiterat en incontables ocasions, l’era dels combustibles fòssils ha arribat a la seva fi, i els enormes riscos per al medi ambient i per a la salut humana associats a energies com el petroli, el gas i el carbó són inassumibles. Les conseqüències per al medi ambient han estat, són i seran tràgiques (multitud de marees negres, destrucció d’hàbitats, mort massiva d’espècies, etc.) com s’ha demostrat en els exemples prou vius en la memòria col•lectiva com el del Golf de Mèxic, el del Prestige o el de l’Exxon Valdez. L’afectació per a la salut humana té a veure les fuites de gasos tòxics, l’empitjorament de la qualitat de l’aire i per tant de les morts per malalties respiratòries, a més que els residus a les aigües marines s’incorporen a la cadena tròfica i acaben al peix o el marisc de la nostra taula. Cal destacar el greu impacte de la combustió del petroli pel que fa a l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle que estan provocant la pitjor crisi ambiental de la història: el canvi climàtic.
Els ecologistes consideren dramàticament urgent un canvi de model
energètic, en una transició ràpida cap a una societat amb un consum
d’energia molt per sota de l’actual i on el 100% de l’energia provingui
de fonts renovables i netes (eòlica, solar, etc.), en el qual la
perillosa tecnologia nuclear no hi tingui cabuda. Aquest canvi de model
ha de passar per una reducció del ritme de producció i consum de les
societats occidentals, per tal d’aconseguir una disminució global del
consum de recursos naturals, a un ritme sostenible amb els cicles
naturals. En resum, continuen apostant per la filosofia del decreixement
sostenible.