Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Lliure mercat laboral

Per Jordi Vilanova. Publicat al seu bloc el 26 d'octubre de 2010.

El premi Nobel per economia 2010 (bé, millor dit el Premi del banc de Suècia per ciències econòmiques en memòria d’Alfred Nobel) ha estat donat als economistes Peter A. Diamond, Dale T. Mortensen i Christopher A. Pissarides “pel seu anàlisi dels mercats amb friccions de cerca”. Novament, per molt que el pensament neoliberal vulgui desacreditar-ho com a idea de l’esquerra, llur recerca ens indica que no hi ha tal cosa com a mercat perfecte.

31/10/2010 19:19 Hemeroteca

Les friccions de cerca es produeixen com a cost de transacció en la cerca de la feina més propera a la idònia pel treballador. És el cost de transacció inherent en la recerca d’informació sobre els llocs de feina pel treballador, i també de cerca del treballador per part de l’empresari empleador. Sense l’ajuda de l’estat en forma de prestació d’atur, doncs, el treballador ha d’acceptar més o menys immediatament qualsevol feina que se li presenti, encara que no sigui la idònia per la seva formació i capacitació, i perquè no, les seves preferències. Es tracta d’una ineficiència del mercat, ja que aquest, si és lliure, no uneix perfectament la oferta i la demanda, no col·loca sense l’ajuda d’un període subvencionat el treballador idoni a la feina idònia, aparellament que redundarà en maximitzar la productivitat.

En tot cas, no n’ha d’existir cap de mercat laboral lliure, malgrat ens vulguin convèncer els neoliberals de que cal evitar a tota costa que els governs hi interfereixin políticament. Sense que ens adonem, per molt ultra-liberals que siguem, acceptem un munt de regulacions i limitacions al mercat. Prenem per cas les lleis sobre el treball infantil: el 1819, el parlament britànic va aprovar la Cotton Factories Regulation Act (d’entre les diferents Factory Acts) que entre altres coses limitava l’edat del treball infantil a 9 anys i els horaris dels menors fins a 16 anys a 12 hores diàries. Avui, dubto que per molt liberal que es sigui, s’acceptaria ni tant sols el treball a menors, i menys en aquestes condicions. Però en el seu moment, va generar un gran rebombori amb molts que opinaven que el mercat laboral hauria de ser lliure, que si els infants volien i necessitaven treballar, i els empresaris els volien emplear, se’ls hauria de permetre.

El fet és que, a banda de criteris humanistes, el treball infantil és socialment ineficient. Com aquests exemples de regulació i limitació necessaris, n’hi ha molts més, tots amb criteris polítics. No és possible gestionar el mercat laboral, ni cap altre, amb criteris ultra-liberals, de lliure mercat, perquè aquest simplement no pot existir. El mateix concepte de lliure mercat és un criteri polític.

Rànquings
  1. Ha mort Joan Rocamora, militant independentista i un dels fundadors de Llibertat.cat
  2. La Fundació Reeixida lliura la fotografia on s’immortalitza l’hora 0 de l’independentisme a l'Arxiu Nacional
  3. Es crea el Col·lectiu País Valencià Carme Miquel de Girona
  4. Decidim!: "El Consell abandona les víctimes de la DANA mentre assegura els guanys del capital i la indústria turística"
  5. "Sem Catalunya Nord, perquè volem!"
  6. Decidim! demana que es doni suport a la moció de censura impulsada per Compromís per posar fi al govern de Mazón
  7. Protesta contra la massificació turística a la Cerdanya amb un tall de la C-16 a l'alçada de Berga
  8. La CUP contra el nou pressupost de la Diputació de Girona
  9. L’STEI Intersindical denuncia que la Conselleria d’Educació s’alinea amb grupuscles d’extrema dreta
  10. Discriminacions lingüístiques de la Policia Nacional espanyola a Ciutadella
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid