Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Veneçuela: Els mitjans en campanya

Per Pascual Serrano. Publicat al seu portal el 15 de setembre de 2010.

A poques setmanes de les eleccions legislatives veneçolanes, la qüestió de la delinqüència s'ha convertit en el principal argument de l'oposició contra el govern d'Hugo Chávez. Una vegada més els mitjans, tant nacionals com estrangers, s'han incorporat a la croada contra el líder bolivarià. Vegem alguns casos.

29/09/2010 17:04 Hemeroteca

Va tenir gran acollida en els mitjans la informació de The New York Times del 22 d'agost afirmant que, durant 2009, hi va haver més morts per la violència a Veneçuela que a l'Iraq. Segons el diari, amb una població similar, al país sud-americà van morir 16.000 civils enfront dels 4.644 de l'Iraq.

El que ometen els mitjans és que el recompte a l'Iraq procedeix de l'ONG britànica Iraq Body Count que es limita a recollir els morts que apareixen a la premsa. És evident que si s'apliquessin el mateix criteri per a Veneçuela no trobarien els 16.000 morts que li adjudiquen a aquest país. Omet The New York Times altres estudis sobre morts a l'Iraq, molt més fiables, com el de l'OMS. Ja el 2008, la representant a l'Iraq d'aquesta organització, Naeem En Gassó, va afirmar que "Les estimacions de la nostra enquesta tripliquen el nombre de morts comptabilitzades pel projecte Iraq Body Count analitzant meticulosament els informes dels mitjans de comunicació, i redueixen a la quarta part aproximadament el resultat que va llançar una enquesta domiciliària realitzada a menor escala a principis de 2006 ", va afegir

Un altre estudi, el de la institució Johns Hopkins / Lancet, va calcular una mortaldat per la violència quatre vegades més alta que el de l'OMS i 12 vegades més alta que el de l'Iraq Body Count.

Pel que fa a la premsa veneçolana, el diari El Universal titulava el 30 d'agost "38 cadàvers van ingressar a la morgue a Caracas". Analitzem el rigor de la informació. En primer lloc el text comença: "De manera extraoficial, es va conèixer que 38 cadàvers van ingressar a la medicatura forense capitalina". Tenim l'absència d'identificació de la font sense que hi hagi cap raó de protecció de la seva integritat física, el que viola qualsevol principi deontològic periodístic. En el sumari afirmen que "Segons van detallar fonts de l'organisme, la majoria va presentar impactes de bala". L'afirmació de "majoria" és ambigu, poden ser més de la meitat o molts menys si els motius de les morts són molt variats. No és el mateix que siguin 18 que cinc. En conclusió, la notícia és que algú va dir que van ingressar 38 cadàvers a la morgue sense precisar quants van morir per arma de foc.

El periodista italià autor del videobloc www.byoblu.com Claudi Messor, Premi Agenda Roja i XXXI Premi Ischia Internacional de Periodisme, va fer una anàlisi de la cobertura informativa de les notícies sobre delinqüència al seu país. Per a això va utilitzar un recompte de les notícies sobre successos criminals aparegudes en els telenotícies italians durant el quinquenni 2005-2009, elaborat per l'Observatori de Pavia.


Messor observar que durant l'últim govern italià de centreesquerra de Romano Prodi el nombre de delictes va experimentar un lleuger descens, però la percepció d'inseguretat va augmentar 15 punts, fins a situar-se en un 53%. Això es va deure, segons l'analista, "que les televisions van escenificar magistralment un espectacle d'il·lusionisme, transformant la rutina de la delinqüència normal en una pel.lícula de terror digna dels millors guionistes". Després, com per art de màgia, amb l'aparició del govern Berlusconi, els canals de televisió van deixar de donar notícies sobre la petita delinqüència.


grfic_miniL'analista va elaborar el gràfic que adjuntem. La línia vermella mostra les notícies sobre successos criminals, la línia blava descriu l'evolució real dels delictes i la línia groga mostra la percepció que van tenir els italians d'aquests delictes, el que Messor bateja com la "línia de la por".


L'analista italià explica que "els delinqüents són un fàcil espantall, sempre a mà per espantar a la gent gran, els empleats senzills i les mestresses de casa. És l'equivalent mediàtic del coco ". Això explicaria, segons ell, que els informatius italians dediquessin el doble de temps que la resta dels europeus a robatoris, atracaments, baralles i altres actes delictius.


Qualsevol pot comprendre que Veneçuela i els seus mitjans privats estan vivint una situació similar, també va passar a l'Argentina fa anys, l'oposició i els mitjans recórrer de forma desmesurada al problema de la delinqüència per envestir contra el govern de Néstor Kirchner. No es tracta de negar o ignorar el problema de la delinqüència, sens dubte és una tragèdia, però sí de denunciar la seva utilització miserable i desinformativa com a arma política. El gràfic de Messor és una prova eloqüent.


Podem observar que l'ús i abús de les informacions sobre la inseguretat ciutadana i la delinqüència no suposa res de nou en el panorama mediàtic preelectoral veneçolà. És només un nou assumpte casus belli per combatre Chávez, i una coordinació internacional dels mitjans per explotar-lo. Fa uns mesos era la guerrilla de les FARC, en altres la d'ETA, fa uns anys la no renovació d'un canal de televisió. Ara toca la delinqüència.

Rànquings
  1. El batlle de Girona denuncia que una empresa espanyola s'ha inventat un inexistent "parque Princesa de Girona" al municipi
  2. Reedició del llibre "El Complot de Garraf" i Manifest signat impulsat per Historiadors
  3. Doble Joc al documental “El talp de Terra Lliure”
  4. Votaré l’extrema dreta
  5. Trobada de Joves Independentistes a Girona
  6. 100 anys d'infiltracions policials a l'independentisme català: de Bandera Negra als agents del 2020
  7. "En Pere i el Globàlium", escrit per Carme Juncà: "una eina per mirar la realitat d?una manera global"
  8. Arran assenyala amb pintura la Comissaria de la Policia Nacional Espanyola de Maó on treballa un dels infiltrats als moviments populars
  9. Presentació del manifest Rutes de la llibertat a l'Empordà
  10. Vila-real commemora el 319è aniversari del saqueig i incendi de la ciutat per les tropes borbòniques
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid