A banda d’això exposat, l’article d’Usó conté algunes dades disperses plenes de veracitat, algunes de versemblança, i una quantitat ingent d’informació, especialment de literatura underground i d’hemeroteca sensacionalista. I planteja diverses hipòtesis que intenten difuminar les estretes relacions dels aparells de l’Estat espanyol amb la introducció i tràfic de l’heroïna durant tres o quatre dècades. I entre aquestes el “dogma” i la “conspiració”. Un embolic de cordes en el qual els profans només retindran que la distribució protegida de l’heroïna als carrers del País Basc o de Catalunya va ser una pura casualitat o a molt estirar un producte de relacions comercials il.legals.
“Ens maten amb heroïna” conté altres perspectives que intenten donar-hi pluralitat i diversitat. Una d’aquestes, l’encapçalada pel subtítol “La versió àcrata de l’assumpte”, pren com a referència el testimoni del director d’Ajo Blanco per descriure el contacte del món llibertari amb l’heroïna a finals dels anys 70. Usó oblida, o obvia, que aquest contacte no només es va produir amb el món “contracultural” que retrata i amb el moviment àcrata, sinó que va afectar una esfera molt més àmplia de l’esquerra política; i per descomptat, no només es cenyia al món polític o “contracultural”, sinó que també va afectar diferents segments de la societat catalana. I s’escampava pel territori.
Usó hauria de reflexionar sobre el fet que a països com l’Argentina, Xile o Uruguai el poder va optar per la solució militar, la dictadura, mentre en els mateixos anys l’heroïna s’escampava per les grans ciutats de l’Estat espanyol, un cop consolidat el règim parlamentari. -Hauria de reflexionar sobre les seves pròpies paraules d’una part de l’article-. No és casualitat que l’heroïna aparegués dramàticament a l’Estat espanyol, i justament als focus políticament més bel.ligerants, en els anys de convulsions i canvis polítics. Tampoc és casualitat que el cos armat amb més immunitat i amb ramificacions amb els serveis secrets (pel seu caràcter militar) hagi estat el més implicat en les trames de distribució de l’heroïna (atribuïdes sovint a la corrupció).
“Ens maten amb heroïna” mereixeria una resposta més extensa, minuciosa, i és clar, enfocada. Que rebatés amb dades la intenció confusionària d’aquest article. Perquè el crim a gran escala comès amb la introducció de l’heroïna mereix justícia, que es diguin les coses pel seu nom i que se n'assenyalin els culpables, però no es pot permetre frivolitats laberíntiques com aquesta. Per molt que vinguin de la mà de qualsevol professor universitari.