Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La primera jornada supera totes les previsions a l'Acampallengua 2010 a Ferreries

Més de tres-centes persones acampades, a les quals s'anirà afegint genr al llarg del dia. En el concert d'aquest vespre, que serà l'activitat amb més assitència, es preveu que la participació superi les mil persones.

A les 10.00 hores, a Ferreries (Menorca), ha començat l’Acampallengua 2010. Al llarg de tot el cap de setmana, el municipi acollirà nombroses i diverses activitats adreçades als més joves, però també al conjunt de la població. També s'ha dont a conèixer el manifest de l'acte. Un text reivindicatiu que denuncia la sentència del Tribunal Constitucional espanyol en relació a l'estatut del Principat.

03/07/2010 20:06 Drets i Llibertats
L’Acampallengua ha estat organitzada per Acció Cultural de Menorca, amb el suport del Consell de Joventut de Menorca, l’associació juvenil Alexandria i Joves de Mallorca per la Llengua. La primera jornada ha superat totes les previsions, amb la participació de més de 300 persones acampades, a les quals s'anirà afegint gent al llarg del dia. En el concert del vespre, que serà l'activitat amb més assistència, està prevista la participació de més de 1.000 persones.
 
L’activitat ha començat a les 10.00 hores amb la inscripció i plantada de tendes a la zona d’acampada. A les 11.30 hores ha començat  un cercavila amb els Geganters de Llucmaçanes i la Batucada Set Ginets, que ha arribat a la plaça de Loar. Allà, a les 12.30 hores s'ha fet l’acte de presentació i benvinguda a càrrec de les autoritats i dels organitzadors. Hi han participat Marta Fuxà, d'Acció Cultural de Menorca, que ha llegit el manifest de la trobada (us l'enviam adjunt); Joana Febrer, regidora de Cultura de Ferreries; Joan Lluís Torres, conseller de Cultura de Menorca; i Joan Ferrà, director general de Joventut del Govern. Posteriorment, a les 13.00 hores, també a la plaça de Loar, es presentarà el llibre La nació dels menorquins, de Manel Martí.

Després de dinar, estaven previstes diferents activitats: a les 16.00 hores activitats i tallers pel centre del poble: rastes i trunyelles de colors; decoració i tint de camisetes; glosa; i campionat de truc. A més, l’Espai Rebel farà una presentació del reportatge Obrint l’esquerda. A les 17.00 hores, al Pla de l’Església, hi haurà una festa infantil amb Pinyeta Pinyol. També hi haurà contacontes i tallers i jocs infantils. A la mateixa hora, a la plaça de Loar, hi haurà una Mostra de cantautors, amb les actuacions de Bep Camps, Guiem Soldevila i Bep Marquès. A les 18.00 hores, a diferents espais del poble continuaran els tallers i activitats: competicions de bàsquet 3X3; escalada i equilibrismes; teatre; i la presentació de l’Acampada Jove. A les 19.00 hores, al Centre Sociocultural, es presentarà el documental Més enllà del mur: cançons contra l’apartheid, amb Josep Pitarch i Xavi Sarrià.

A les 20.30 hores, la plaça de Loar serà el lloc triat per al sopar, que comptarà a més amb l’actuació en acústic del grup de pop-rock mallorquí Anegats. D’allà, a les 21.00 hores, sortirà la marxa de torxes i correfoc amb els Dimonis de Maó i els Dimonis de Ferreries, que partiran cap a la plaça de Menorca.

A les 22.00 hores, a les antigues pistes de bàsquet, començarà el plat fort de l’Acampallengua, el gran concert de rock, que comptarà amb les actuacions d’Obrint Pas, Barrumbada, Espina, L’infant terrible i Pèl de gall.

L’endemà, diumenge, 4 de juliol, les activitats reprendran a les 10.00 hores amb el berenar popular amb xocolata i ensaïmades, que es farà a la plaça de Loar. A les 10.00 hores la Biblioteca Municipal acollirà un campionat d’escacs. A les 10.30 hores hi haurà una excursió a l’Ermita, que partirà de la plaça Francesc d’Albranca. A les 11.00 hores hi haurà una ballada popular amb Aires des Barranc d’Algendar, a la plaça de Loar. A la mateixa hora es farà la xerrada “Cultura i esports”, amb Joan Martí, d’IB3, a Cas Vesins. A les 12.00 hores hi haurà una lectura poètica i un acte de clausura a la plaça de Loar, que anirà seguit, a les 13.00 hores, una actuació dels Sonadors de Son Camaró.

A més, durant tot el cap de setmana, hi haurà una Fira d’Entitats a la plaça de Loar, i es farà un concurs de fotografia (les bases es poden recollir a la zona d’acampada).
 
MANIFEST ACAMPALLENGUA FERRERIES 2010

Aquest cap de setmana s’apleguen a Ferreries joves (i no tan joves) provinents dels diversos territoris de parla catalana, especialment de Menorca i de Mallorca, on l’Acampallengua és un punt de trobada obligat per als qui creuen i s’estimen la llengua i la cultura pròpia. L’Acampallengua és sinònim de de música, de festa, de llengua, de voluntariat, participació ciutadana,...

I açò encara resulta estrany, o poc habitual, perquè desmunta el tòpic del desinterès dels joves i perquè encara ens costa viure i conviure amb normalitat i sense complexos en la nostra llengua a ca nostra. 

D’exemples en podem trobar cada dia i justament és de plena actualitat la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, un Estatut que representa la voluntat i la veu d’un poble.
Una sentència que posa en evidència que l’estat Espanyol veu com una amenaça el que per a nosaltres és un senyal de normalitat i d’identitat.

Viure íntegrament i amb normalitat en català als territoris on aquesta és la llengua pròpia no hauria de ser una utopia ni hauria de ser vist com un greuge per ningú. És un dret que, com a poble, tenim (encara que alguns ens ho vulguin fer oblidar).

De tota manera, encara que les lleis són importants, no ens limiten. Tenim molta més força les persones: l’actitud i l’actuació de tots nosaltres sí que és fonamental.
I la nostra cultura, la nostra llengua té el futur assegurat si aquest jovent (i tots els que som aquí) feim tot el possible, en la nostra vida diària, per fer present el català, per oferir-lo als nouvinguts i per identificar-nos davant el món, és a dir, “per ser qui som i per ser com som” (com diu Bernat Joan i Marí).


I com que pensam que aquestes reivindicacions no estan renyides amb la celebració esperam que aquest sigui un cap de setmana de convivència, d’aprenentatge i sobretot, de festa!!



Ferreries, 3 de juliol de 2010
 
 

 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid