Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Els feixos de llenya al cim del Canigó per regenerar un altre any la Flama

L'escriptor i Premi Nacional de Cultura Popular 2006, Joan Soler i Amigó ha redactat el missatge d'enguany on reivindica la cultura del Foc i acaba tot dient: "Exercim l'antic vot fogueral, i QUE CADA FOGUERA SIGUI UN REFERÈNDUM POPULAR PER LES NOSTRES LLIBERTATS"
Aquest cap de setmana passat va celebrar-se l'Aplec del Canigó, trobada on excursionistes d'arreu dels Països Catalans pugen el Canigó el cap de setmana anterior a la Festa de Sant Joan per a dipositar-hi els feixos de llenya amb els que s'encendrà, al punt de la mitjanit de 22 de juny ,amb la flama que s'haurà portat des del Castellet. (veure també Festes.org

19/06/2010 00:46 Cultura

Amb la flama d’aquesta foguera s’encendran les  d'arreu de la nació. Un llantió la recollirà i tornarà de nou al Castellet perquè cremi tot l’any fins al proper 22 de juny. Es calcula que amb la Flama del Canigó s'encendran més de trenta mil fogueres.  

Centenars de persones s'aplegaran aquest cap de setmana al Refugi de Cortalets, i anirant a fer el cim per a deixar-hi feixos de llenya de les seves respectives comarques. Tot i les restes de neu, l'ascensi es farà sense cap tipus de problema, així com l'acampada als voltants del refugi durant la nit de Sant Joan.

L'origen de la Flama del Canigó
La Flama del Canigó és el foc amb el que s'encenen bona part de les fogueres de la nit de Sant Joan d'arreu del país. La flama és tot l'any a la cuina del Museu de la Casa Pairal o Castellet de Perpinyà. Cada any el 23 de juny el foc surt del Castellet per encendre una foguera que es fa al cim de la muntanya del Canigó i des d'allà repartir-lo per totes les terres catalanes.

La idea va néixer a la Catalunya Nord, l’any 1955, de la mà de Francesc Pujades, un vilatà d'Artés de Tec (el Vallespir) que inspirat pel poema de Verdaguer "Canigó" va tenir la iniciativa d'encendre el primer foc des del cim del Canigó (2.784 metres). El costum encendre les fogueres de Sant Joan amb la flama del foc que s'encenia al Canigó es va popularitzar molt a la Catalunya Nord, gràcies a Tradicions i Costums i el Cercle de Joves de Perpinyà, dues entitats que promocionaren la celebració.

L'any 1966 la iniciativa va travessar, clandestinament, la frontera entre l'estat francès i l'espanyol i va començar a estendre's pel Principat. Des d'aleshores s'ha anat estenent a tots els territoris del país fins al punt que avui són poques les ciutats i barris que no encenen la seva foguera amb la Flama del Canigó.

Per saber-ne més:

L'inici del ritus de foc santjoanenc amb l'Aplec del Canigó 

El missatge de la Flama del Canigó reivindica la cultura del foc i "les nostres llibertats" 

 

 

 

 

 

Rànquings
  1. Ha mort Joan Rocamora, militant independentista i un dels fundadors de Llibertat.cat
  2. Joan! “el record de la vall, on vas viure, no l’esborra la pols del camí”.
  3. La Fundació Reeixida lliura la fotografia on s’immortalitza l’hora 0 de l’independentisme a l'Arxiu Nacional
  4. Es crea el Col·lectiu País Valencià Carme Miquel de Girona
  5. "Sem Catalunya Nord, perquè volem!"
  6. Decidim!: "El Consell abandona les víctimes de la DANA mentre assegura els guanys del capital i la indústria turística"
  7. La CUP contra el nou pressupost de la Diputació de Girona
  8. Protesta contra la massificació turística a la Cerdanya amb un tall de la C-16 a l'alçada de Berga
  9. Decidim! demana que es doni suport a la moció de censura impulsada per Compromís per posar fi al govern de Mazón
  10. L’STEI Intersindical denuncia que la Conselleria d’Educació s’alinea amb grupuscles d’extrema dreta
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid