Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Pretòria acaba amb la dignitat política catalana

Aquests dies s'ha fet públic el sumari -d'11.000 fulls- sobre el cas Pretòria, que destapa tràfic d'influències entre la classe política i empresarial principatina i una milionària trama empreserial especulativa.

Luis Andrés García "Luigi" s'hauria embutxacat 8.026.000 euros en concepte de comissions en les operacions immobiliàries Pallarès, Niesma i Badalona, mentre que Lluís Prenafeta i Macià Alavedra van actuar com a intermediaris entre els inversors, els promotors, les empreses i els ajuntaments implicats i van cobrar 637.590€.

27/05/2010 22:20 Drets i Llibertats
Lluis Prenafeta i Macià Alavedra haurien rebut en comissions 637.590 euros derivades de les operacions Niesma i Badalona. Les primeres investigacions sobre Luigi apuntaven que el suposat cervell de la trama "té un elevat nivell de vida" mentre que "declara un baix nivell d'ingressos" i manté una "relació privilegiada amb l'alcalde de Santa Coloma, Bartolomeu Muñoz", un fet que "el fa partícip en la presa de decisions d'aquesta localitat".
 

"Contactes molt influents"

pretoria Segons consta al sumari, la trama que controlava "Luigi" funcionava de la següent manera: Els ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona aprovaven un projecte urbanístic que s'adjudicava a una empresa de l'entorn de "Luigi", que era "un autèntic intermediari i disposava de contactes molt influents a aquestes localitats i relacions fluides amb empresaris urbanístics que operen a base d'adjudicacions a l'àrea metropolitana de Barcelona".

Alavedra i Prenafeta feien servir els seus contactes polítics per pressionar els consellers de la Generalitat i així tenir posicions d'avantatge en adjudicacions. Així ho posa de manifest el sumari del cas Pretòria que escenifica com els dos exdirigents van contactar amb el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal i al conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, per tal que els facilitessin la permuta d'un edifici del Departament d'Acció Social. Segons els informes policials, Alavedra era "la vida de contacte per concertar diferents reunions amb càrrecs de la Generalitat i per desbloquejar el procés de permuta".

Volien que guanyés Artur Mas

"Collons, a aquest nen al final no el deixarem guanyar les eleccions si fem el burro", en referència al líder de CiU, Artur Mas. Alavedra truca un 13 d'agost a Lluís Prenafeta per parlar sobre un dinar amb Artur Mas, mentre Prenafeta està a Calella i Alavedra a Begur de vacances. Se suposa que parlen també del secretari general adjunt de CDC, Felip Puig.

Per la seva banda, "Luigi" i l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, també confiaven que amb una victòria del president de CiU, Artur Mas, a les pròximes eleccions al Parlament els beneficiaria en les seves operacions. "Montilla no els dóna res i el millor que pot passar és guanyi Mas", sostenen, ja que "els donarà més coses".

En la mateixa conversa, "Luigi" i "Bartu" esperen aquella setmana "tancar algun tema, que ja toca". Luis García li comenta a l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet que ha tingut una "idea genial": "carregar-se el camp de futbol i posar El Corte Inglés".

Milionària circulació de diners

L'arquitecte de Santa Coloma de Gramenet, Lluís Falcón, va advertir Bartomeu Muñoz, a través d'una conversa telefònica que podien tenir problemes amb els fons de cohesió de la Unió Europea. La trucada la va fer Muñoz a Falcón i aquest últim diu "com vingui la Unió Europea i ens miri, a Carmen, la fonen perquè ella ha signat totes les actes i a l'ajuntament de pas".

La trama del cas Pretòria es va beneficiar de fons europeus de cohesió sol·licitats per l'Ajuntament de Santa Coloma per a un projecte de "Recuperació ambiental" del sector sud del municipi, segons consta a l'informe de la Guàrdia Civil inclòs al sumari.

Per la seva banda, Macià Alavedra i Lluís Prenafeta tenien grans quantitats de diners a Andorra i altres paradisos fiscals com les illes Caiman o les Madeira. La fiscalia assegura que Alavedra tenia a Andorra 1,7 milions de dòlars a nom de la seva dona, Doris Malfeito, i 945.000 euros a nom de Maria Gloria T.P.

McMahan havia treballat fins l'any 1984 a Banca Catalana i va contactar amb Alavedra a través de Jordi Pujol. Un dels punts més sospitosos d'aquests fons és la retirada de 300.000 euros en metàl·lic, que Alavedra es va fer portar des d'Andorra.

Per la seva banda, Prenafeta i la seva dona, Lluïsa Mas, van tenir un compte a Andorra entre 2001 i 2004. D'uns 656.000 euros que hi havia el 2003, es van fer set aportacions en efectiu que sumen un total d'1,6 milions i després també es van fer reintegraments en efectiu que sumen 2 milions d'euros. Lluís Casamitjana, de la immobiliària Espais, també tenia tres comptes amb fins a 200.000 euros al Principat d'Andorra.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid