Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La xarxa destaca la impunitat feixista de Samaranch

Les reaccions a la mort d'en Samaranch no s'han fet esperar. El contrast entre les reaccions oficials i institucionals amb les individuals ha estat flagrant.
 
Les primeres han destacat la contribució de l'exfalangista al món de l'esport oficial, mentre que les segons n'han destacat el passat feixista.

21/04/2010 16:34 Drets i Llibertats

 

La xarxa, com sempre, ha estat l'espai d'expressió de les denúncies d'una figura que mai s'ha retractat del seu passat feixista ni ha admès la ignomínia que els Jocs Olímpics del 92 que ell tant va impulsar van representar per l'independentisme català.

Al Facebook, minuts després de conèixer-se la mort de Samaranch s'ha creat un grup titulat "Good bye Samaranch: un franquista menys" i un altre que es diu "NO al minut de silenci per Samaranch al Camp Nou!" i diverses figures de l'independentisme han celebrat la desaparició del feixista. El cantant de Brams, Francesc Ribera "Titot", ha manifestat: "Un fill de puta menys. Ara el món és millor que fa mitja hora".

L'usuari SalutiCup ha penjat aquest dimecres unes aclaridores declaracions en què Samaranch lloa la dictadura de Franco.

 

Jordi Pujol: "El seu sentiment de país, la seva imbricació amb Catalunya, havia anat augmentant"

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha fet aquest dimecres un balanç positiu de la trajectòria del ja expresident honorífic del Comitè Olímpic Internacional (COI) Joan Antoni Samaranch, que ha mort als 89 anys per una insuficiència coronària. Pujol ha destacat que la catalanitat de Samaranch va créixer amb els anys: "Havia notat durant aquests trenta anys que el seu sentiment de país, la seva imbricació amb Catalunya havia anat augmentant, i això a mi em feia goig". Recordant que ell mateix el va proposar per rebre la Medalla d'Or de la Generalitat, l'ha definit com un home "molt intel·ligent, molt hàbil i amb molta perspicàcia" que va viure en un moment històric "complicat".

 

CiU destaca el compromís de Samaranch per "la unió del pobles" 

Una unió a costa d'organitzar uns Jocs Olímpics que aixafessin el poble català anorreant-ne el moviment d'alliberament. El portaveu de CiU al Congrés dels Diputats ha lamentat aquest dimecres la mort del president honorífic del COI, Juan Antonio Samaranch, de qui ha destacat el seu compromís amb la "causa del diàleg de la unió dels pobles". En un comunicat, Duran ha considerat que sense Samaranch, Barcelona no hagués estat ciutat olímpica. "Catalunya li deurà sempre la celebració dels Jocs Olímpics del 1992", ha reblat Duran.

 

Pasqual Maragall: "Samaranch va ser el gran ambaixador de Barcelona"

Per Maragall, que Samaranch provingué del règim anterior el feia "un home ben especial". L'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall ha descrit aquest dimecres Juan Antonio Samaranch, que ha mort als 89 anys, com un "gran ambaixador" de Barcelona. Maragall ha apuntat les dues imatges que li queden de Samaranch: la del 17 d'abril del 1986, quan va anunciar "amb satisfacció" que els Jocs se celebrarien a Barcelona, i la del nou d'agost del 1992, quan va clausurar-los proclamant-los "sense contenció" com "els millors de la història". Segons Maragall, tot el seu coneixement i prestigi el va posar sempre "al servei de Barcelona, de la qual va ser un gran ambaixador". "Gràcies Joan Antoni", ha conclòs.

 

El president el Barça, Joan Laporta, també s'agenolla: "Personalment és una gran pèrdua per l’estimació mútua que ens teníem"

El President Joan Laporta ha expressat el seu condol en nom del FC Barcelona i en nom propi: "Lamento la mort d'un personatge universal en el món de l’esport amb una obra molt extensa [...] Els catalans sempre el recordarem com el precursor i qui més va contribuir en què els Jocs Olímpics se celebressin a Barcelona l’any 1992". Com a mostra de dol, les banderes de les instal·lacions del FC Barcelona estan a mig pal i es guardarà un minut de silenci dissabte en el partit d'aquest dissabte. Al Facebook ja s'ha creat el grup: "NO al minut de silenci per Samaranch al Camp Nou!"

 

Boicot a La Caixa, qui per Samaranch tenia "una admirable personalitat"

El president de La Caixa, Isidre Fainé, ha expressat el seu condol a la família de Joan Antoni Samaranch, que va ser president d'honor de l'entitat. En representació de totes els empleats de La Caixa, Fainé ha destacat "l'empremta" que va deixar Samaranch a l'entitat financera, marcada, ha dit, "per la seva admirable personalitat i els seus immillorables dots per assolir el consens".

A la declaració institucional de La Caixa Fainés assegura que Samaranch mai va renunciar als seus principis. "Els qui l'hem succeït en la presidència intentem que aquest llegat no s'esborri", assenyala. L'entitat lamenta la pèrdua "d'una persona amb una excepcional vàlua humana" i destaca la "brillant trajectòria professional" de Samaranch.

 

La Generalitat als peus de Samaranch

Samaranch ha mort pacíficament, al llit, sense que cap institució l'hagi obligat mai a retractar-se públicament del la seva passió per la salutació feixista. Lluny d'això, a l'administració catalana li ha faltat temps per rendir-se als peus del feixista, fins i tot oficialment i en nom de Catalunya. El vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira, s'ha sumat al condol de la massa botiflera i espanyola que han lamentat la mort de Samaranch.

Carod-Rovira (ERC) ha arribat a afirmar que Samaranch ha estat "el català més important del món de l'esport i l'olimpisme a nivell internacional", destacant el seu paper "decisiu" en l'elecció de Barcelona com a seu olímpica del 1992. Decisió que va derivar en la persecució violenta, amb tortures massives, de l'independentisme català amb l'objectiu de sentenciar-lo a mort. Carod-Rovira, membre d'un partit a priori independentista i actual figura institucional del país, ha lloat les gestes de Samaranch en nom de Catalunya.

El president de la Generalitat, José Montilla, també s'ha sumat a les nombroses mostres de condol per la mort de Joan Antoni Samaranch. Montilla ha estat durant els darrers dies en contacte amb la família, i ha lamentat "profundament" la pèrdua del que ha estat "un efectiu ambaixador de Catalunya i Barcelona al món, gràcies a la seva capacitat de teixir complicitats positives". Cal recordar que la Generalitat va gosar lliurar el 1985 la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya a Samaranch.

Per si la submissió de la Generalitat a la figura de Samaranch fos poca, el Govern, en una declaració instituciona on ha lamentat la pèrdua de Joan Antoni Samaranch, ha anunciat que la capella ardent de Samaranch s'instal·larà demà al matí al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Quedarà oberta al públic a partir de les 12.00 hores per tal que totes les persones que ho desitgin puguin donar el seu últim adéu "a un dels personatges públics catalans més coneguts internacionalment". La capella ardent tancarà les seves portes a les 17.00 hores i posteriorment el fèretre es traslladarà a la catedral de Barcelona on es farà el funeral.

Igualment la televisió del país, TV3, juntament amb la resta de mitjans d'ordre, que obviant el passat de la figura, ha destaca que fou "l'impulsor de l'olimpisme modern".

 

Mor als 89 anys l'exfalangista Juan Antonio Samaranch

 

 

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid