Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La policia local de València va utilitzar "porres il·legals" contra el veïnat del Cabanyal

Les diverses fotografies sobre la repressió que va exercir la policia local contra la resistència pacífica del veïnat del Cabanyal demostren que van utilitzar "porres extensibles". Estris no autoritzats als cossos policials. 
Les porres utilitzades per la Policia Local de València són de la marca ASP, una empresa nord-americana i que es distribueixen a través de l'empresa barcelonina Andreu Soler i Associats. Empresa, que ven aquest producte per uns preus que oscil·len entre els 75 i els 137 euros, segons l'Informatiu.

28/04/2010 12:04 Drets i Llibertats

El problema és la seva utilització, perquè la porra no se sol utilitzar per a colpejar, sinó per a apartar indica el Sindicat Professional de Policies Locals. No obstant això a la Policia Nacional  espanyola i la Guàrdia Civil el seu ús està prohibit. Un portaveu del Sindicat Unificat de Policia de València va assenyalar a  l'Informatiu que les porres extensibles duen una punta d'acer que si dónes en el cap, fas un forat.

"És fàcil de dur, és petita, però no és un instrument de defensa", va comentar el portaveu del SUP. Amnistia Internacional, que ja va documentar l'ús de les pistoles táser per part d'alguns cossos policials espanyols, indaga ara sobre l'ús de les porras extensibles en la Policia Local de diversos Ajuntaments, entre ells el de València, segons va indicar un responsable de premsa de l'ONG de defensa dels drets humans. També va assenyalar que la seva organització havia enviat una carta al secretari d'Estat de Seguretat demanant explicacions per la violència policial en el Cabanyal, ja que "les imatges han estat brutals". Per al Sindicat Professional de Policies Locals, el decret 181/1998 del Govern valencià "deixa la porta oberta" a l'ús de les porres extensibles, encara que reconeixen que "existeix confusió i no hi ha un suport clar a aquest tipus d'eines?".

L'article 23 de la Llei 6/1999 de Policies Locals i de Coordinació de Policies Locals a la Comunitat Valenciana assenyala que "el Consell de la Generalitat procedirà a homologar el material necessari establint les prescripcions tècniques", alguna cosa que el llavors govern autonòmic d'Eduardo Zaplana va fer en el decret 181/1998 sobre homogeneïtzació de mitjans tècnics, acreditació i registre de policies locals a la Comunitat Valenciana que s'aplica en l'actualitat.

L'annex tercer del decret, que detalla minuciosament els mitjans tècnics de defensa que haurien d'usar els policies locals, no inclou les porres extensibles. Aquest annex especifica que la porra haurà de ser de fusta de bona qualitat", encara que també assenyala que "igualment podrà ser d'altre material rígid i indeformable"
 
A més, segons ha pogut saber l'Informatiu, les porras usades per la Policia Local de València són de la marca ASP, una signatura nord-americana que distribuïx aquests utensilis en l'Estat espanyol a través de l'empresa barcelonina Andreu Soler i Associats. La citada mercantil, que ven aquest producte per uns preus que oscil·len entre els 75 i els 137 euros. 
 
Per saber-ne més:
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid