Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Joves de Mallorca presenta el Correllengua 2010

Aquesta edició  començarà el dissabte, 17 d’abril, a Lluc, coincidint amb la Trobada de socis de l’Obra Cultural Balear i la cloenda de l’exitosa campanya Cafè per la Llengua.
Avui, els Joves de Mallorca per la Llengua han presentat en roda de premsa la sisena edició del Correllengua. Ho han fet els portaveus de l’entitat, Clara Kellner, Toni Oliver i Carme Sánchez, i els coordinador de l’activitat, Sebastià Maimó i Pere Ferrer.

08/04/2010 16:50 Llengua
Amb aquesta nova edició, els Joves esperen treure tots els mallorquins i mallorquines al carrer per demostrar una vegada més la vitalitat de la llengua catalana. El Correllengua és una cursa de relleus no competitiva que recorre periòdicament els diferents pobles i ciutats de Mallorca. Els participants porten una torxa, la Flama de la Llengua, que passa de mà en mà entre persones de diferent edat, sexe, origen o ideologia, representant la perennitat i la continuïtat de la llengua catalana. 

Aquesta edició  començarà el dissabte, 17 d’abril, a Lluc, coincidint amb la Trobada de socis de l’Obra Cultural Balear i la cloenda de l’exitosa campanya Cafè per la Llengua. Aprofitant aquests actes, la flama de la llengua començarà el seu llarg recorregut que passarà per tots els pobles de la illa i per Ciutat. 

El Correllengua Mallorca comptarà amb dues columnes, que prenen el nom de dos coneguts escriptors mallorquins, Miquel Àngel Riera i Miquel Bauçà. Les columnes travessaran tots els pobles de Mallorca durant tres caps de setmana (24 i 25 d’abril, 1 i 2 de maig i 8 de maig). Aquest darrer dia finalitzarà a Petra, coincidint amb la Diada del Moviment d’Escoles Mallorquines, amb una gran festa i un concert. 

Quant al Correllengua Palma, es farà el dia 30 d’abril, amb el pas de dues columnes, que prenen el nom de destacats activistes culturals i veïnals, la Rosa Bueno i la Toni Roig. Hi col·laboraran activament la nova delegació de l’Obra Cultural Balear a Palma i també els dinamitzadors lingüístics de les barriades. La flama passarà per tots els punts possibles de Ciutat, fent una gran festa al seu pas i acabarà amb un concert d’Obrint Pas.

Paral·lelament, també es faran un Correllengua als IES de Mallorca, pensat per fer arribar l’activitat als joves i promoure-hi la consciència lingüística. 

També  es durà a terme un Correllengua a la Universitat, que es farà coincidir amb el Congrés d’Estudiants de Filologia Catalana. El Correllengua passarà pels diferents edificis del campus demanant una Universitat plenament en català. 

A més a més, també s’organitzen una sèrie d’activitats culturals, que constitueixen el Correllengua Cultural. Ara per ara estan en marxa un Concurs d’escacs, una ruta històrica per Palma amb el reconegut Gaspar Valero i un Concurs de relats breus entre d’altres.

Els Joves de Mallorca per la Llengua, a més, també som conscients de la importància d’incorporar les noves tecnologies per a la difusió de les nostres activitats, per això organitzam també un Correllengua Digital amb el qual miram d’arribar, no només als mallorquins i mallorquines, sinó també a totes les persones escampades pel món que senten el català com la seva llengua. 

A la nostra web www.jovesllengua.cat trobareu tota la informació del Correllengua, des de les dades d’activitats en concret, les diferents columnes o el dia que el Correllengua passa pels diferents municipis.

Totes aquestes activitats entren dins el marc del Correllengua 2010. Els Joves de Mallorca per la Llengua fan una crida a tothom a participar-hi i a engrescar-hi veïnats, amics o familiars. Persones de totes les edats, orígens, ideologies o condicions socials han de contribuir a que la flama arribi a tots els racons de Mallorca. El futur de la nostra llengua i cultura depèn de tots i cadascun de nosaltres.
 
Una mica d'història
El Correllengua, és l’altra gran activitat organitzada per Joves de Mallorca per la Llengua i és una activitat pionera arreu dels territoris de parla catalana.

Va néixer a Mallorca el 1995, posteriorment passà al País Valencià i, finalment, al Principat de Catalunya. 

Va néixer com una cursa de relleus que travessa tot Mallorca, de població a població, durant uns dies concrets. És una iniciativa que agrupa gent de totes les edats i orígens i permet una gran participació ciutadana, la qual cosa l’ha fet molt popular. La darrera edició va comptar amb uns 50.000 participants, l’any 2007. 

Enguany, després de tantes edicions d’Acampallengua, hem pensat que és convenient que tornéssim a mobilitzar a milers de mallorquins i mallorquines perquè corrin amb la flama de la llengua. Així, la flama recorreria poble per poble fent una gran festa al seu pas.  

A continuació trobareu un balanç de totes les edicions que s’han fet del Correllengua.  

Correllengua 1995  

Sens dubte, el Correllengua 1995 va constituir tot un èxit. Amb escassos mitjans tècnics i econòmics, però amb un gran potencial humà – així ho avalen els més de 500 voluntaris que participaren en el seu muntatge i organització -, a cada poble per on passà la flama de la llengua, s’organitzaren activitats com exposicions, xerrades, concursos… 

A aquesta activitat hi va participar gent de totes les edats, ideologies… des de  l’amo en Barral amb 103 anys, de sa pobla; fins Antoni Nadal, d’Esporles, amb 1 any -; Més de 3000 portadors i unes 30.000 persones, que varen veure passar la flama, feren possible que aquest acte unitari a favor de la llengua fos un dels esdeveniments lingüísticosocials més importants dels darrers anys. 

A la seva primera edició, el Correllengua va fer arribar la flama de la llengua de Palma fins a Lluc, visitant Calvià, Esporles, Palmanyola, Bunyola, Santa Maria, Llucmajor, Campos, Felanitx, Manacor, Petra, Ariany, Maria de la Salut,

Santa Margalida, Llubí, Muro, sa Pobla, Alcúdia, Pollença, Campanet, Inca, Selva i Caimari.  

El ressò a tots els mitjans de comunicació va ser molt destacable i varen contribuir, sens dubte, a la difusió de l’activitat; ràdio, premsa i televisió que ocuparen gran part dels espais amb notícies i reportatges dedicats al Correllengua. 

Després d’aquest èxit, Joves de Mallorca per la Llengua, ens plantejam aquest nou repte en el qual els mallorquins i mallorquines han de participar-hi i col·laborar-hi.     
 
 
 

Correllengua 1996  

El Correllengua 1996 va tornar a ser un gran èxit: més participació, més portadors, més pobles per on passà la flama, més entitats que hi donaren suport...  

El sentit del primer any era dur la flama de la llengua de Palma a Lluc, on s’ubicaria definitivament. En la segona edició, es canvià el sentit: la flama anà a Lluc i a la part forana, on el coneixement i l’ús del català és major i arribà a Palma, on és necessari fer més feina per aconseguir una vertadera normalització lingüística. Els pobles de Mallorca reclamaren a la capital, Palma, que no quedàs enrere en l’ús i la defensa de la llengua pròpia de les Balears, el català. 

El Correllengua 96 comptà  amb quatre columnes simultànies que s’uniren a la seva arribada a Palma. Les columnes eren:  

      -          Columna Llevant, que passava per Artà, Sant Llorenç, Manacor, Petra i Vilafranca, Felanitx, Campos, Porreres, Montuïri, Algaida, Santa Eugènia i Marratxí.

      -          Columna Tramuntana: va passar per Lluc, Caimari, Selva, Inca, Campanet, Búger, sa Pobla, Muro, Santa Margalida, Llubí, Maria de la Salut, Sineu Costitx, Sencelles, Consell i Santa Maria.

      -          Columna Valldemossa: travessà s’Esgleieta, Bunyola, sa Garriga i son Sardina fins arribar a Palma.

      -          Columna Internet: va recórrer tot el món a través de la telemàtica. Va passar per Collegeville (Filadèlfia), Melbourne, Ciutat de Mèxic, Liverpool... 

D’aquesta manera nombrosos catalanoparlants residents a l’estranger pogueren accedir él Correllengua i compartir l’esforç de milers de mallorquins i mallorquines que corregueren per Mallorca per defensar el català, a través de l’ordinador.  

Correllengua 1999  

L’any 1999 vàrem reprendre el Correllengua. Ho férem en el marc de l’anomenat ANY PER LA LLENGUA, un any ple de campanyes i activitats impulsades per Joves de Mallorca per la Llengua en diversos àmbits de la societat, com, per exemple, l’administració de justícia, el món de l’oci i l’esport... 

El Correllengua de 1999 va ser més massiu i participatiu que mai, amb un itinerari més llarg que el dels altres anys i amb una gran festa final a Palma.  

El Correllengua 99 va comptar amb quatre columnes simultànies que s’uniren a la seva arribada a Palma: 

      -          Columna Guillem d’Efak: va passar per Cala Rajada, Capdepera, Artà, Son Servera, Sant Llorenç, Manacor, Petra, Vilafranca, Felanitx, Campos, Porreres, Montuïri, Algaida, Santa Eugènia i Santa Maria.

      -          Columna Josep Maria Llompart: va anar a Pollença, Alcúdia, Campanet, Búger, sa Pobla, Muro, Llubí, Maria de la Salut, Ariany, Santa Margalida, Selva, Inca, Sineu, Lloret, Pina, Sencelles, Binissalem, Consell Alaró i Santa Maria, Pòrtol, sa Cabaneta i el Pont d’Inca.

      -          Columna Arxiduc: anà a Valldemossa, Banyalbufar, Sóller, Bunyola, s’Esgleieta, Palmanyola, sa Garriga, son Sardina i el polígon.

      -          Columna Internet que va recórrer tot el món a través de la xarxa. Va passar per Collegeville (Filadèlfia), Melbourne, Ciutat de Mèxic, Liverpool, París, Roma...   
      
      

Correllengua 2003  

L’any del Correllengua 2003 va ser el que més èxit va recollir. Hi participaren més persones que mai, amb més reforços i ajuts i així va ser com poguérem arribar a més 45.000 persones de totes les edats, sexe, ideologia política, religions, etc. 

A aquell Correllengua també visitàrem més pobles que mai i a més comptàrem amb una gran quantitat d’activitats paral·leles: Correllengua cultural, Correllengua universitari, Correllengua Instituts i Correllengua virtual que serviren per mantenir la mobilització durant tota la setmana. 

També ens organitzàrem per columnes, aquesta vegada dues: 

      -          Columna de llevant mossèn Alcover, que recorregué les poblacions del llevant i el migjorn de Mallorca .

      -          Columna de tramuntana Francesc de Borja Moll, que travessà les poblacions del pla, el raiguer i la tramuntana de Mallorca. 

Dia 10 de maig de 2003 les dues columnes del Correllengua travessaren les barriades de Palma i l’acte final tingué lloc aquest mateix dia horabaixa a Palma, dins el marc de la IX Diada per la Llengua i l’autogovern organitzada per l’Obra Cultural Balear. 

Correllengua 2007  

El  correllengua 2007 ha estat el correllengua amb més participació fins al moment. Al llarg de dues setmanes participaren unes 50.000 persones, de tota classe, edat i precedència deixant veure la transversalitat de l’activitat, que contà amb activitats per a tot tipus de públic. 

Aquest any hi hagué  tres columnes principals amb uns 50 voluntaris a cada una: la columna Pere Capellà que tingué presència a la majoria de centres de secundària, i les columnes Marian Aguiló i Maria Antònia Salvà que al llarg de 2 caps de setmana varen passar per tots els pobles de Mallorca. 

El dia 5 de maig les dues columnes s’ajuntaren per recorre alguns barris de Palma en direcció a la Plaça Major on es celebrava la diada per la llengua i l’autogovern de l’Obra Cultural Balear, que va ser la cloenda d’un exitós Correllengua.
 
 
 
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid