Pel sindicat, l’educació superior pública camina en una sola direcció: la privatització. "L’Espai Europeu d’Ensenyament Superior comença a mostrar els seus efectes reals i les seves conseqüències que patirem els estudiants des de tots els fronts", assenyala, fent referència a les creixents diferències entre les diferents universitats públiques, "elititzant les que disposin de més recursos". "Si ja tenim universitats públiques de primera i de segona, ara les diferències entre aquestes augmentaran considerablement depenent del seu finançament", lamenta el SEPC.
El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans de la Universitat Rovira i Virgili fa les següents consideracions davant aquesta nova agressió a la universitat pública:
- Que l’educació ha d’estar al servei de l’ésser, doncs ara el saber es contraposa a l’ésser ja que està al servei de la societat del mercat que converteix la persona en una esclava moderna, les assalariades, que limita i deteriora les capacitats potencials de l'ésser.
- Que la degradació del nivell de coneixement dels alumnes en tots els nivells educatius, va íntimament relacionat amb la instauració de models de finançament competitiu dins del món de l’ensenyament, la supressió de les mesures de cohesió social i redistribució de la riquesa i per l’excessiva obertura als mercats privats de les estructures educatives, com també apunta l’economista nord-americana Sylvia Ann Hewlett.
És per tot això que, malgrat que des dels governs central i autonòmic se’ns ha venut l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior com una gran millora del sistema universitari, nosaltres seguim denunciant que darrera les boniques paraules que fan servir per explicar-nos què és l’EEES hi ha un clar intent de liberalització del sistema universitari.
Per això, des del SEPC, us animem a lluitar pels interessos de tots els universitaris, i a rebutjar el Campus d'excel·lència com un atac frontal a l'educació pública.