Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Barcelona acull la Trobada de la Xarxa de Mitjans Comunitaris

Ràdios lliures, televisions comunitàries, emissores per Internet i mitjans alternatius d'arreu de l'Estat es reuniran durant els propers 6, 7 i 8 de novembre a la capital catalana a la Trobada de Mitjans Comunitaris. De moment, hi ha unes vuitanta persones inscrites, en representació de més de quaranta mitjans lliures i comunitaris de l'Estat espanyol. La presentació de les jornades es farà el 5 de novembre a les 12:00 h, amb una roda de premsa al Col·legi de Periodistes de Catalunya en què intervindran el professor d'Economia Aplicada de la UAB, i membre de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres; la professora d'Economia i Empresa de Comunicació de la UAB i membre de l'Assemblea per a la Comunicació Social, Laura Bergés; i el membre del Sindicat de Periodistes de Catalunya, Pedro Gómez.

 

04/11/2009 12:36 Comunicació


La trobada està organitzada per Okupem les Ones, el projecte televisiu de l’Assemblea per a la Comunicació Social de Barcelona, que des del 2003 treballa en la crítica i la transformació del model de comunicació dominant. El programa de les jornades és fruit d’un procés participatiu, en què han intervingut molts altres membres de la Xarxa de Mitjans Comunitaris (ReMC -en espanyol-) i dóna cabuda no només a aquells que participen habitualment a la ReMC, sinó també a totes les persones que hi puguin estar interessades.
 
Destaca, entre d’altres activitats, la taula sobre la qüestió del gènere i comunicació, i diversos tallers –que van des de la retransmissió en directe per internet utilitzant software lliure, fins l’actualitat legislativa–, que contribuiran a establir les línies d’acció de la ReMC per als propers mesos. 
 
La denúncia de projecte de nova Llei de l’Audiovisual estatal serà un dels aspectes presents en les jornades de la xarxa de mitjans comunitaris. La ReMC, que va presentar al·legacions a l’avantprojecte de llei, denuncia el projecte legislatiu, que torna a deixar sense regulació adequada els mitjans de comunciació del tercer sector: mitjans ni públics/institucionals, ni privats/comercials, que es desenvolupen a internet i en paper, però que en ràdio i televisió topen amb un marc legal prohibitiu, amb processos sancionadors inclosos.
 
La ReMC també denuncia que el projecte de llei redueix l’espai de comunciació audiovisual a un mercat de la comunicació, on els drets comercials tenen més pes que el dret a la comunicació i a la informació. A més, la ReMC denuncia que aquest projecte, que ha estat elaborat mitjançant un procés molt poc transparent, contradiu la Directiva europea de “Serveis de Mitjans Audiovisuals”.
 
Les jornades comptaran també amb la participació de membres del Sindicat de Periodistes de Catalunya, que a mitjans d’octubre denunciava en un comunicat –signat per la Federació de Sindicats de Periodistes– que el projecte de la nova Llei de l’Audiovisual recull una visió molt limitada dels mitjans comunitaris, alhora que els exigeix continguts determinats i se’ls impedeix tenir publicitat
 
La ReMC es reuneix ara a Barcelona després de constituir-se legalment el passat mes de maig. La jornades de la ReMC a Barcelona seran també l’ocasió per celebrar una segona trobada de mitjans comunitaris catalans, per continuar la feina plantejada en una trobada anterior, a l’abril.
 
La ReMC es presenta com a espai d’organització i treball conjunt entre els mitjans del tercer sector de la comunicació, entenent-los com a actors privats que tenen una finalitat social o pública, gestionats per organitzacions socials de diversos tipus.
 
Els mitjans del tercer sector estan orientats a satisfer les necessitats de comunicació i a habilitar l’exercici del dret a la informació i llibertat d’expressió de les persones integrants de comunitats determinades, ja siguin territorials, etnolingüístiques o d’interessos, davant de les quals són responsables.
 
Els mitjans comunitaris estan oberts a una àmplia participació tant pel que fa a la propietat del mitjà, a l’acció i l’emissió, com a les decisions de programació, administració, operació, finançament i avaluació. Els mitjans que formen la ReMC no tenen afany de lucre i no realitzen proselitisme religiós ni polític.
 
Per saber-ne més
 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid