Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
L'estelada a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú 75 anys després de la proclamació de la República

L'estelada fou ahir present a la façana de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú amb l’objectiu de commemorar la proclamació de la República Catalana el mateix dia de l’any 1934. L’acte simbòlic respon a un acord aprovat pel Ple Municipal de la capital del Garraf després que la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) presentés una moció el passat 14 de setembre per commemorar el 75è aniversari de l’efemèride. A més de la instal·lació de la senyera estelada cada 5 d’octubre d’ara en endavant, la iniciativa de la CUP també demanava la ubicació d’una placa commemorativa en algun indret de la façana de l’Ajuntament que recordés el dia en què el poble de Vilanova i la Geltrú va proclamar la República Catalana.

06/10/2009 00:26 Política
al recordar que l’octubre de 1934, davant del temor a un cop d’estat contra la II República Espanyola, Catalunya i d’altres indrets de l’Estat van viure un seguit de manifestacions populars que foren conegudes com la Revolució d’Octubre de 1934. Un dia abans de la proclamació de la República Catalana pel president Lluís Companys, a la capital del Garraf i a instàncies de les forces sindicals vilanovines s’hissà la senyera estelada al balcó de l’Ajuntament i es declarà espontàniament la República Catalana. Mentre que a Barcelona, i a la resta de Catalunya, la revolta durà tan sols entre el 6 i el 7 d’octubre, a Vilanova i la Geltrú es mantingué durant cinc dies, i calgué la intervenció de diverses dotacions de la Guàrdia Civil, de l’Exèrcit de Mar i del Regiment d’Infanteria de Tarragona per tal de sufocar-la. La repressió posterior s’acarnissà especialment a Vilanova i la Geltrú, on hi hagué un centenar de detinguts, la meitat dels quals, entre ells bona part del govern municipal, van ser finalment processats i empresonats.

Els fets d’octubre a Vilanova i la Geltrú poden ser llegits en clau històrica com la reacció d’un poble davant del temor, ben fundat, que la dreta reaccionaria espanyola i catalana, l’exèrcit i l’església estaven preparant el futur “Alzamiento Nacional”, que finalment s’esdevingué encara no dos anys més tard.

Per aquest motiu, amb la voluntat de perpetuar la memòria històrica democràtica del nostre poble, la Candidatura d’Unitat Popular va voler proposar al Ple de Vilanova i la Geltrú la recuperació de la data del 5 d’Octubre de 1934, per tar de mantenir-la en el record col•lectiu de la ciutat.

Per saber-ne més:

L'estelada onejarà a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú en commemoració del 5 d'octubre de 1934  Llibertat.cat

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid