Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Garzón va punxar durant 2 anys el telèfon dels detinguts

El jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón va autoritzar escoltes durant dos anys al telèfon d'algun dels detinguts de l'operació Pretòria i disposa de gravacions telefòniques que provarien la presumpta participació dels arrestats en una operació urbanística a Santa Coloma de Gramenet (Barcelona) en què van blanquejar diners ocults en paradisos fiscals. La premsa barcelonina revela avui detalls de la suposada trama en la qual, de moment hi ha nou arrestats, entre els quals hi ha l'alcalde de Santa Coloma, Bartomeu Muñoz, i els exalts càrrecs en governs de CiU Lluís Prenafeta i Macià Alavedra. Estan acusats de participar en una trama de tràfic d'influències, suborn, evasió i blanqueig de capital.

29/10/2009 16:51 Política

'El Periódico' assegura que les gravacions telefòniques a Prenafeta i Alavedra provarien la presumpta participació dels detinguts, mentre que 'La Vanguardia' afirma que alguns dels implicats han tingut fins a dos anys el telèfon punxat.

Un dels elements principals de la investigació del fiscal és el projecte urbanístic Cúbics, que s'està aixecant al costat de la B-20, i sospita que diners d'un paradís fiscal va finançar l'operació urbanística.

La Fiscalia Anticorrupció també acusa els detinguts de la trama d'haver creat una estructura de societats pantalla per emetre factures falses amb la qual ocultar els seus guanys i blanquejar els diners il·legalment obtingut.

Alhora, assegura que Lluís Prenafeta i Macià Alavedra no estarien implicats en la trama de Santa Coloma, però sí en les de Badalona i Sant Andreu de Llavaneres, en què actuarien com a comissionistes.

Espais, la immobiliària de l'empresari L. C., arrestat en l'operació, figura entre les entitats que regularment finança les activitats de la Fundació Catalunya Oberta, que té com a vicepresident Prenafeta.

L'Ajuntament de Santa Coloma va adjudicar dilluns --el dia abans de l'operació Pretòria-- la neteja de les escoles municipals a Limasa, empresa de la qual és conseller delegat Manuel Carrillo, detingut ahir a Madrid.

Per la seva banda, el considerat 'cervell' de la trama, Luis García, va guanyar cinc milions d'euros en una operació immobiliària a Sant Andreu de Llavaneres, segons publica 'El Pais', mentre que el diari 'ABC' explica que el forat a l'Ajuntament de Santa Coloma podria ascendir fins a 60 milions d'euros i el benefici de la trama superaria els 20 milions.

La prsumpta trama de corrupció urbanística es dedicava a subornar regidors i desviar diners a paradisos fiscals 

Els empresaris implicats en la trama desmantellada dimarts pel jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón a Santa Coloma de Gramenet es dedicaven a invertir en projectes immobiliaris subornant edils, com l'alcalde, Bartomeu Muñoz, perquè requalifiquessin el terra. Els qui contactaven amb tots els interessats, persones com Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, s'emportaven una comissió i ajudaven a evadir els diners en comptes de paradisos fiscals.

Fonts pròximes a la investigació van explicar ahir que la trama investigada tenia diverses branques i cadascuna feia la seva funció. L'exmilitant del PSC Luis García pot ser-ne el "cervell", ja que coneix el sector immobiliari i constructor, era propietari de l'empresa AGT investigada en els anys 90, i tenia contactes amb els alts càrrecs socialistes detinguts. També coneixia Alavedra, exconseller d'Economia, i Prenafeta, exsecretari de Presidència de Jordi Pujol, de la seva etapa com a diputat del PSC en el Parlament de 1980 a 1992.

El negoci consistia a comprar solars relativament barats, pagar comissions il·legals a càrrecs municipals perquè requalifiquessin el terra, convertint-lo normalment en urbanitzable, invertir fons procedents de paradisos fiscals en promocions immobiliàries o, al revés, desviar els beneficis a paradisos fiscals com l'illa de Jersei.

García posava en contacte els interessats, per exemple els constructors L. C. i Josep Singla, amb els càrrecs municipals -Muñoz, el regidor d'Urbanisme, Manuel Dobarco, i el cap dels serveis jurídics, Pasqual Vela-, i amb Alavedra i Prenafeta per blanquejar els diners.

Per saber-ne més:
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid