Aprofitant la presència a Viena de representants de les comunitats catalanes d'Europa amb motiu de la Reunió de Xarxa impulsada per l'Àrea d'afers exteriors i cooperació de la Generalitat de Catalunya i organitzada en conjunt amb el Casal català de Viena, es realitzarà, al marge del programa oficial, un col·loqui sobre el paper de la comunitat catalana a l'exterior en el procés d'autodeterminació del poble català. Tal reunió té, entre els seus objectius, coordinar els esforços dels catalans que resideixen a fora dins el creixent moviment d'autodeterminació i enriquir el debat sobre la forma d'articular la internacionalització.
Els catalans que viuen fora de país consideren que la consulta popular d'Arenys de Munt, la iniciativa cívica ha donat un pas de gegant per davant de la passivitat política. La independència ha entrat en un debat normalitzat i s'ha obert una via. Destaquen el ressò internacional, tant en l'àmbit polític com en el de la premsa, ha sigut considerable i gens hostil. Òbviament, cap Institució o mitjà de premsa ha criticat una consulta democràtica i legítima, sinó els esforços per aturar-la.
En aquest context, els catalans que viuen a Europa i que estan a favor de la independència creuen que podem actuar d'una manera més eficaç si e"ns coordinem utilitzant discursos i recursos semblants" . Els ciutadans que viuen i "treballem als nostres respectius països d'acollida, constituïm el lobby real, el de la ciutadania que no depèn dels lligams de partit. Som els únics que podem preparar el terreny de l'opinió pública de manera independent i explicar el cas català des d'una perspectiva catalana, realista, franca i oberta. Parlar de pluralitat, d'integració, defugir de les comparacions absurdes i demagògiques que se'ns apliquen per interès o per desconeixement"