Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Commemoració dels "75 + 1" aniversari de les "Normes de Castelló"

Per la llengua: Ara o Mai!
El passat dissabte 20 de desembre l’Esquerra Independentista de la Plana (CAJEI, Endavant, Maulets i SEPC), amb la col·laboració de diverses associacions culturals de la comarca (“Pla Redó” de les Alqueries, “Associació Cultural Esportiva” de Bell-lloch, “L’Escletxa” de Borriana, “Festes Alternatives al Bou” de Borriol, “Casal Popular” de Castelló, “Resistenda” d’Onda i “Estel Groc” de Vila-real), van commemorar l’homenatge que anualment fan a la signatura de les “Normes de Castelló”: protocolari acte protagonitzat, el 21 de desembre de 1932, per tota la intel·lectualitat valenciana de l’època i que va suposar l’acceptació implícita de la normativa de l’Institut d’Estudis Catalans i, per tant, el reconeixement oficial de la unitat de la llengua catalana.  

23/12/2008 12:27 Política
Enguany, les celebracions –centralitzades totes a Castelló– van consistir en:

  1r.) una xerrada (a càrrec de l’escriptor cullerà i històric militant independentista Manel Joan i Arinyó) que va tenir lloc el dimarts 16, davant d’uns 250 alumnes de Batxillerat, a l’IES “Sos Baynat”;

  2n.) la manifestació que el dissabte 20 va recórrer els carrers del centre, reivindicant –als sons de la “Muixeranga” i els “Segadors”– lanormascas2 dignitat que es mereix la nostra llengua i el final de les agressions infringides a aquesta pel botifler Govern autonòmic: la manifestació d’enguany va comptar amb més de 200 assistents, xifra que –essent “realistes”– per a una ciutat com Castelló està prou bé i que suposa un considerable avanç respecte de l’any passat;

  3r.) el mateix dissabte 20, en acabar la manifestació, un “sopar popular” a la Plaça de les Aules –sopar del qual vam vendre 120 racions– i un concert de “cançó d’autor” amb els amics Josep Lluís Notari (de la Vilavella) i Sergi Contri (de Dènia). No volem deixar passar l’ocasió per a enviar-li la nostra més afectuosa salutació i el desig d’un immediat restabliment a Pau Alabajos, que també havia de participar en el concert d’homenatge a les Normes i que, degut a recents problemes de salut, no va poder estar amb nosaltres: Pau, esperem que en una pròxima cita puguem gaudir de les teues cançons!!

Amb l’actuació dels cantautors es donava digne coronament a una intensa setmana, en què els moviments socials de Castelló (i amb ells, lògicament, l’Esquerra Independentista) han ocupat els carrers durant tres dies seguits: el dijous, amb una concentració en solidaritat amb les jornades de lluita recentment potagonitzades per les revolucionàries gregues; el divendres, amb una “Marxa de Torxes” reclament la llibertat pels companyes empresonades (Laura, Diego, Marina, Zigor, Lola, Franki, Joaquim, Amadeu i totes les altres); i el dissabte, amb els actes en defensa de la llengua suara referenciats.
 
 
 
PER LA LLENGUA: O ARA O MAI!

Un any més, la jove Esquerra Independentista de les comarques de la Plana ens hem aplegat per a commemorar (pràcticament en solitari, com sempre) l’adhesió col·lectiva a les “Bases d’Unificació Ortogràfica” apadrinades per la Societat Castellonenca de Cultura, en un acte que va tenir lloc ací mateix un –llunyà en el temps, però proper en l’esperit– 21 de desembre de 1932.

  Les “Normes de Castelló” (nom amb què es coneix popularment aquesta efemèride) no són més que l’adaptació del fabrisme a la nostra varietat regional; però, en una situació sociopolítica tan absurda com l’autoodi que patim al País Valencià, un gest tan normal com el que van protagonitzar els nostres erudits fa 75 + 1 anys ha esdevingut el reconeixement oficial de la unitat de la llengua més important de la nostra història recent i, per tant, un símbol que cal preservar i popularitzar: un símbol de la unitat de la llengua catalana i un símbol, també, de l’envejable dinamisme cultural que llavors tenia la ciutat de Castelló, considerada la “capital cultural del país” i imbuïda d’una especial consciència lingüística que la feia l’obligat “marc incomparable” per a una gesta que permetria superar definitivament l’estat caòtic en què es trobava la nostra llengua i, sense “perdre de vista el dia que sigam tots uns els habitadors de les terres de llengua catalana”, anar incorporant-la a l’estàndard nacional representat –adés i ara– per l’Institut d’Estudis Catalans.

  Però no ens enganyem: que el record de pretèrites glòries no ens porte a ser ingènuament optimistes i no adonar-nos-en que l’actual situació del català al País Valencià és la pitjor de la seua llarga història: desplaçat de l’administració pública i dels mitjans de comunicació, a casa nostra es pot viure perfectament sense saber dir ni tan sols “bon dia” i, per tant, cada dia que passa el percentatge de parlants va disminuint... La “llengua pròpia” dels valencians està en camí de convertir-se en “espècie en extinció” i, paradoxalment, les principals agressions provenen d’aquells que haurien de protegir-la i legislar sobre la seua normalització: el Govern autonòmic, responsable de fomentar el neosecessionisme de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua o de prohibir la recepció de TV3, culpable –com ha denunciat recentment un comité d’experts del Consell d’Europa– de negar els drets lingüístics de la població catalanoparlant i de mantenir un model educatiu “il·legal i antidemocràtic”.

  Si volem tornar a fer del català una llengua de relació social, si pretenem una normalització lingüística real, hem de mobilitzar-nos i ocupar l’espai públic: denunciar la fal·làcia del “bilingüisme desigual” que ens han imposat i desmuntar els falsos mites sobre la naturalesa del “conflicte lingüístic valencià”, que no és –com sovint volen fer-nos creure– l’origen més o menys “català” de la nostra llengua, sinó la seua paulatina substitució per l’espanyol.

  Encara estem a temps: si no actuem ja, potser demà lamentarem la nostra indolència i passivitat... O ara o mai! Visca la Terra!
 
 
Per saber-ne més: 
 
 
 
Rànquings
  1. Felip VI és rebut amb crits a Paiporta i acaba parlant amb un noi que porta una samarreta neonazi
  2. Reflexions de les causes i efectes d’una DANA
  3. Poble Lliure promou mocions als ajuntaments per denunciar la gestió del PP de la crisi de la DANA al País Valencià
  4. Som República i visca l’Aplec del darrer Diumenge d’Octubre
  5. "Panem et circences..." o bé una actuació criminal davant d'una tragèdia
  6. El Govern empara una psicòloga d’un centre de salut de Reus que es va negar a atendre una usuària que parlava en català
  7. Decidim! exigeix responsabilitats polítiques i penals
  8. L'ANC fa una crida a reprendre el camí a partir de la Declaració de la Independepència
  9. Poble Lliure condemna la gestió d'un govern colonial, capitalista i criminal
  10. USTEC·STEs (IAC) demana un permís per al personal docent i personal d’atenció educativa valencià per poder anar al País Valencià a atendre a les famílies afectades per la DANA.
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid