Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Botiflerisme lingüístic

Per Maria Oliver. Publicat a la secció "Punt de Mira" d'Opinió de L'Accent núm. 143

Indignació, enuig, desconcert... i una pobra llengua menyspreada a cada volta. L´altre dia passejava amb un amic i vam entrar en un forn, ell va demanar a la dependenta -que devia ser sud-americana- “¿Tienes bastoncillos de pan?”. Estupefacta vaig observar com el “prejudici” del meu company donà per suposat que no l´entendria en català!

19/12/2008 09:57 Hemeroteca

Dies després en una festa popular un veí catalanoparlant s´adreçà al meu cosí (adoptat de Colòmbia fa 11 anys) amb un “¿Chico, este asiento está ocupado?”. Enrabiada vaig assistir a un “prejudici” que dicta que qui posseeix una pell fosca no sap/no entén el català! Ahir, a la cua del súper, la caixera li diu “Serán 13 con 50, por favor” al client de davant meu. Seguidament però, i sense haver obert la boca, en el meu torn rebo un “18 amb 13, si us plau”. Atònita vaig deduir que, a diferència de l´home que em precedia, potser havia estat la meva preferència sexual (?), l´olor de la meva pell (?) o potser la manera de vestir (?) el que havia donat pistes a la caixera per respondre´m en català! A l´escola, “referent” de la immersió lingüística, i on treballo des de fa uns anys, observo corpresa com molts mestres s´adrecen en castellà als pares d´Ngawes, de Vanesses, d´Antonios o de Jennifers. Aquest és el model que volem que reprodueixin els nostres alumnes?


Amb dolor i ràbia -no sempre continguda- assisteixo sovint al trist espectacle d´aquest comportament lingüístic de la població catalanoparlant. Són moltes les persones (també des de l´independentisme!) que no s´adonen que amb la renúncia sistemàtica i innecessària de la llengua catalana contribueixen al procés de substitució lingüística. Les causes són diverses: actituds classistes que associen una llengua amb una determinada classe social; actituds racistes que conjuguen la llengua amb la pigmentació de la pell; passant pels molts prejudicis lingüístics que proferim cada dia i que, -indefugiblement- podem associar amb la repressió i l´endèmica manca d´autoestima dels catalans i les catalanes.


Davant d´això, existeix una part lloable de la comunitat lingüística castellanoparlant que ha adoptat el català com a llengua d´ús habitual, entre ells Veu Pròpia. Molts d´altres, vells i nouvinguts, s´esforcen cada dia per mantenir viva una llengua que no els és pròpia però que se l´estimen, l´usen i la transmeten a llurs fills. I resta necessari, del tot imprescindible, que els catalanoparlants assumim la responsabilitat de mantenir-nos militantment en la nostra llengua, d´usar-la en tots els registres i de crear-ne consciència per a estimar-la.


No fer-ho significaria la renúncia implícita de la nostra llengua i la consegüent condemna cap a la seva desaparició juntament amb el 40% de llengües minoritzades del món. Tanmateix, no oblidem en Fuster: "O ara o mai".

Rànquings
  1. Voluntat de construir una xarxa per trobar formes d'organització per incidir en la presa de decisions
  2. 40è aniversari de la manifestació per la llengua de l'MDT aturada per les càrregues indiscriminades de la policia espanyola
  3. Palma acollirà la II Trobada de Dones dels Països Catalans
  4. Una llei de la selva de societats primitives.
  5. Xerrades del sindicat Intersindical-CSC a Girona
  6. Llums i ombres sobre la llengua catalana
  7. Meridiana Resisteix: 1714 dies de lluita
  8. L’ANC irromp a Sants-estació contra el caos en Rodalies
  9. Un policia espanyol s’infiltra dos anys en l’independentisme de Lleida
  10. Cadena humana el 5 d’abril, entre Castelldefels i Gavà, contra el Pla de Ponent
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid