Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Una caravana de cotxes va denunciar el tacament d'Egin, Egin Irratia i Egunkaria

El passat 11 de juliol, centenars de persones es van reunir en el poliesportiu de Hernani en un emotiu acte per la llibertat d'expressió amb motiu del desè aniversari del tancament del diari "Egin" i "Egin Irratia".

Dimarts, ex treballadors de "Egin", "Egin Irratia" i "Egunkaria" van denunciar, amb una caravana de cotxes, entre les seus un periòdic i altre, en Hernani i Andoain, respectivament, "la conculcació del dret de lliure expressió" que va suposar el "silenciar", fa deu anys, "Egin i Egin Irratia" clausurats per ordre de l'Audiència Nacional Espanyola.    

19/07/2008 12:56 Internacional
Al voltant de 50 ex treballadors dels citats  van prendre part en aquesta caravana que va partir a les 11.00 hores del parc Martin Ugalde de Andoain, on es trobava la seu del també clausurat "Egunkaria", i va finalitzar a les 11.45 hores enfront de la qual anés seu de "Egin" en el polígon Eziago de Hernani.
 
Allí, la periodista i ex treballadora de "Egin", Itxiar Arteaga va afirmar, en nom de tots els seus companys, que al llarg dels 21 anys de trajectòria del diari, "van ser molts els intents per fer callar aquella veu dissident, la veu dels sense veu, però gràcies al suport popular tots van fracassar, fins que el Govern espanyol es va atrevir a tancar 'manu militari', Egin i Egin Irratia".
 
De la mateixa manera, va recordar que, a més d'"Egin", "diversos mitjans de comunicació, Ardibeltza o Egunkaria també han estat clausurats en els últims anys". Així mateix, Arteaga va criticar que "els imputats d'"Egin" i "Egin Irratia", després d'un llarg procés d'irregularitats, han estat durament castigats, estan en capella i gens permet sospitar que vagin a córrer millor sort".
 
Finalment, els assistents a aquesta mobilització, van traslladar la seva solidaritat "als condemnats i a qui corren el risc de ser-lo", al mateix temps que van reivindicar "el dret a la llibertat d'expressió per a totes les veus", ja que "la llibertat d'expressió que es concedeix només a aquells que diuen el que el Poder desitja, simplement, no és llibertat d'expressió".
 
 
Acte a Hernani
Les instal·lacions del poliesportiu de Hernani van acollir, el passat 11 de juliol, un acte per la llibertat d'expressió, organitzat per ex treballadors del rotatiu "Egin" i Egin Irratia. Aquest esdeveniment va recordar aquell periòdic que va anar la "veu dels sense veu", alhora que va denunciar el seu tancament, fa ja una dècada.
 
Xalbador Garmendia i Ixiar Arteaga van estar els encarregats de presentar aquest acte que va comptar amb les intervencions de Rafa Castellano, Xabier Amuriza, Amparo Lasheras, Koldo Alduntzin, Mertxe Aizpurua, Alfonso Sastre, Xabier Salutregi o Marian Beitialarrangoitia, entre uns altres. 
 
Aquesta darrera, que va treballar com periodista a "Egin Irratia", va recordar emocionada el que van anar aquells anys de "el seu inici" en la professió periodística, en els quals la citada ràdio va anar com la seva "casa".
 
Va assenyalar que repassar "el passat", des de la seva condició d'alcaldessa (de Hernani) i "amb tot" el que li ha "tocat viure en els últims mesos, li ha dut a adonar-se que "d'alguna manera allò que en un primer moment es va interpretar com un atac a la llibertat d'expressió va ser bastant més enllà". "Un pas més de molts altres bé pensats i bé precisos encaminats a acabar i fer desaparèixer a un sector de la ciutadania basca que per pensar d'una manera concreta molesta més del degut", ha censurat.
 
No obstant això, va assegurar que "d'una manera o una altra ens seguiran escoltant, seguirem aquí". Per la seva banda, el qual fora últim director de "Egin", Xabier Salutregi, va recordar el tancament com un "trauma", i a continuació van rebre "una gran sorpresa" amb la sentència, ja que va ser "totalment desproporcionada".
 
La qual anés també periodista de "Egin", Mertxe Aizpurua, va destacar que aquest periòdic "va donar testimoniatge d'una època en la qual la realitat estava silenciada per la resta de mitjans de comunicació" i vaa fer "palès i visible" la mateixa. A més, va lamentar que al tancament d'aquest mitjà que es va viure com "una mica excepcional" hangi rdtyat "nous atacs" ja que "tot era part d'una campanya molt planificada que pretén tancar les portes a la identitat basca".
 
Un moment molt emotiu de l'acte va arribar amb la lectura d'una carta emesa per Teresa Tota, presa en la presó de Topes. Aquesta va recordar en la seva missiva que "som més lliures que els quals ens han castigat". "No estem condemnats a viure en la mentida, en la incessant conculcación de drets com Garzón, Murillo, Molina, Aznar, Zapatero i altres".
 
Al seu judici, "aquesta xarxa de mentides llastra per a sempre a qui fa de la justícia una farsa d'interessos polítics". Després de recordar que aquestes mentides "ens tanca en aquests blocs de ciment", ha assenyalat que això "no mata la nostra immensa llibertat interior, ni els nostres somnis i drets, ni les nostres trajectòries, ni els nostres compromisos amb la llibertat d'expressió i altres llibertats en el passat, el present i el futur".
 
Finalment, Tota anima a "parlar cada dia, donar la vostra opinió i defensar-la, mantenir viu l'esperit de 'Egin', per a així construir l'Euskal Herria i el món que volem". L'acte a contat amb la presència, entre uns altres, del que anés secretari general de LAB Rafa Díez Usabiaga, així com de ex treballadors i treballadors del rotatiu i de Egin Irratia. Entre les intervencions s'han succeït les actuacions musicals de Esne Beltza, Joseba Tàpia, Morau, Amuriza i Petti a més dels bertsos de Xabier Amuriza i Jon Maia.
 
GARA ha confeccionat un vídeo que recull els moments més significatius del precinte i ha parlat amb alguns dels testimonis d'aquell fatídic dia en el qual Euskal Herria va quedar vetada novament pels atacs del Govern espanyol. 
 
 
 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid