Per al Sindicat, aquesta suspensió és una censura en tota regla a la política de la Conselleria d'Educació que donava suport a una minoria ultraconservadora de pares i mares objectors a l'assignatura sense importar-li l'interés general. El fet que es donara en anglés i l'introducció de l'opció B (fer uns treballa trimestrals per aprovar-la) responien a un intent de control polític del sistema educatiu i d'impedir que l'alumnat cursara amb normalitat una assignatura que té com principal objectiu la formació en valors i drets.
El Sindicat exigeix a Educació que restablesca la normalitat acadèmica i organitzativa dels centres, per la qual cosa cal que l'assignatura s'impartesca en la totalitat del seu temari en valencià o castellà, en funció del projecte lingüístic de cada centre. En eixe sentit, STEPV-iv adverteix que no consentirà noves maniobres de l'Administració valenciana en contra de l'Educació per a la Ciutadania (EpC).
A més, el Sindicat espera que la Conselleria prenga bona nota del revés i actue en conseqüència. Una de les primeres coses que hauria de fer és assumir les responsabilitats polítiques que es deriven d'aquestes actuacions, la qual cosa suposa que els càrrecs polítics de la Conselleria d'Educació que han posat, en els darrers mesos, el sistema educatiu en un conflicte permanent, presenten la seua dimissió. La segona és que es demanen disculpes públiques al professorat, especialment d'aquells centres que han patit la pressió, la repressió i les amenaces de l'Administració Educativa valenciana. També han de demanar disculpes a les associacions de pares i mares i a les organitzacions sindicals que han rebut insults i pressions de tot tipus per defensar la legalitat vigent, la professionalitat del professorat i un sistema educatiu de qualitat.
STEPV-Iv ha demanat, en conèixer el pronunciament del tribunal, a la direcció general de Personal de la Conselleria d'Educació, una reunió immediata per garantir el seu compliment. A més, espera que les places d'EpC que s'anaven a adjudicar en proper dijous 31 de juliol, s'adjudiquen en valencià o castellà al professorat especialista de Filosofia o de Geografia i Història.
El Sindicat considera que aquest pronunciament del TSJV i la mobilització de la comunitat educativa en els darrers mesos obrin un nou camí en les negociacions amb l'Administració Valenciana. Açò demostra que no es pot jugar continuament amb el futur de l'alumnat, del sistema educatiu, ni amb el treball de milers de professores o professors valencians que cada dia treballen per millorar-lo.
Per últim, STEPV-Iv fa una crida al Consell de la Generalitat i al seu President per a que rectifique, en la forma i en el fons, la dura política de confrontació irreflexiva amb la comunitat educativa propiciada pels responsables polítics del seu departament d’ensenyament.