Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
“Recomanació” del Consell d’Europa a Andorra perquè despenalitzi l’avortament

 Aquest orgnanisme europeu ha fet públic que l’Estat dels Pirineus  es troba entre els 47 membres del Consell d’Europa en què l’avortament és una pràctica il•legal en tots els supòsits, junt a Malta, Irlanda i Polònia. El Consell d’Europa ha manifestat que aquesta situació ha de canviar. I per aquest motiu, des de la comissió d’igualtat d’aquesta institució es va aprovar ahir per àmplia majoria un informe on es recomana a aquests quatre Estats que actualitzin la normativa jurídica perquè la interrupció de l’embaràs deixi de ser un delicte. Això succeeix la mateixa setmana que Andorra va signar un compromís amb el Vaticà que l'acosta a un règim teocràtic catòlic.

19/03/2008 12:58 Política

El context és difícil, ja que justament fa dos dies Andorra va signar una acord pel qual la seva representació institucional màxima passava a ser un jerarca de l’Església catòlica.  El cardenal i secretari d'Estat del Vaticà, Tarcisio Bertone, i el cap de Govern d'Andorra, Albert Pintat, van signar el dia 17 un acord en el qual es reconeixia jurídicament que el bisbe d'Urgell és cap d'Estat del Principat d’Andorra. Aquesta signatura confereix un caràcter de règim teocràtic al petit estat dels Pirineus, per la qual cosa difícilment es podrà avançar en els pròxims anys en la normalització del dret de l’avortament.


El document serà debatut al plenari de l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa del mes vinent i sorgeix a partir del plantejament que l’avortament ha de ser una pràctica accessible per a les dones que ho demanin a tots els Estats membres de l’organisme. Per això, l’autora de l’informe, la parlamentària socialista austríaca Gisela Wurm, va remarcar que és necessari que els Estats integrants de l’organisme internacional “respectin l’autonomia d’elecció de la dona”, i va reclamar que han d’oferir “les condicions per prendre una decisió lliure i clara”.


El document de la comissió d’igualtat “recomana”, argumentant aquestestes raons, que Andorra, Malta, Irlanda i Polònia garanteixin “l’exercici efectiu al dret de les dones a l’avortament i a suprimir les restriccions que dificulten, de fet o de dret, l’accés sense riscos”. A l’informe es precisa, a més,  que en els països on la interrupció de l’embaràs no està castigada “no sempre es donen les condicions per garantir a les dones l’accés efectiu a aquest dret”.

A Andorra, el fet que estigui penalitzada i perseguida la interrupció de l’embaràs provoca que cada any desenes de dones es desplacin als centres hospitalaris dels estats veïns per practicar l’avortament. Les últimes xifres facilitades indiquen que 156 dones Andorranes van avortar el 2006 a Catalunya i 149 el 2005.

Rànquings
  1. El batlle de Girona denuncia que una empresa espanyola s'ha inventat un inexistent "parque Princesa de Girona" al municipi
  2. 25è aniversari de la plantada de Xirinacs a la Plaça Sant Jaume de Barcelona
  3. El tortell Republicà i el tortell Català van ocupant l'espai del tortell de Reis
  4. Trobada de Joves Independentistes a Girona
  5. Intel·ligència Artificial Genètica
  6. 65 anys de l’assssinat d’en Quico Sabaté Llopart a Sant Celoni.
  7. Votaré l’extrema dreta
  8. Emotiu homenatge a Quico Sabaté al cementeri de Sant Celoni
  9. La investigació de la 'Directa' sobre les infiltracions policials al "30 minuts" de TV3
  10. Acte en motiu del Centenari del Comitè d’Acció de la Lliure Aliança (CALA)
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid